Știri

Stiri – VG/Nyhetsdøgnet – Vineri, 11.02.2022

Scris de Daniel Solheim
Conferinta de presa in legatura cu situatia corona anuntata pentru sambata, 12.02.2022, orele 10.
Prim-ministrul Jonas Gahr Støre

Prim-ministrul Jonas Gahr Støre si ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol, invita la o conferinta de presa cu privire la situatia corona, sambata 12. februarie, orele 10.00.

Directorul DS Bjørn Guldvog si directorul FHI, Camila Stoltenberg, vor fi de asemenea prezenti la conferinta de presa.

Støre a declarat vineri in dialog cu VG ca relaxarile restrictiilor corona vor veni cel tarziu joi, saptamana viitoare.

– Ne apropiem de momentul in care vom relaza restul de masuri si restrictii, a spus el in dialog cu VG.

Eruptie a vulcanului Etna pe insula Sicilia.
Vulcanul Etna, vazut dinspre localitatea Nicolosi, pe insula Sicilia.

Vulcanul Etna a avut o eruptie scurta joi seara. Trei curenti de lava s-au scurs pe distante de cateva sute de metri.

Un nor de fum cu o inaltime de aproximativ 8000 de metri s-a inaltat spre cer in urma eruptie, conform Institutului National de Geofizica si Vulcanologie (INGV).

Eruptia s-a linistit dinnou si s-a oprit deja vineri dimineata, chiar daca vulcanul continua sa arunce un nor de cenusa din cratere.

Aeroportul Catania, care se afla la baza vulcanului Etna este, in continuare, deschis in ciuda eruptiei.

Etna a avut mai multe erupti anul trecut iar norii de cenusa au dus la distrugeri minime in orasele si localitatile invecinate. Eruptiile au afectat si traficul aerian de pe aeroportul Catania de mai multe ori.

Vehicule militare implicate intr-un accident rutier – o persoana incarcerata

Doua vehicule militare au fost implicate, vineri dimineata, intr-un accident rutier pe E6 in Bardu. Politia a anuntat la orele 10.15 ca se desfasoara o actiune de descarcerare a unei persoane in urma accidentului.

Nivelul de ranire a persoanei incarcerate nu este cunoscut. Traficul rutier este dirijat manual in apropierea locului unde s-a produs accidentul, chiar langa un sens giratoriu la Setermoen.

Atacul cibernetic impotriva companiei Amedia nu a fost, probabil, intentionat.

Amedia nu are indicii ca atacul cibernetic care a pus in dificultate o serie de publicatii in perioada dintre Craciun si Anul Nou, ar fi fost indreptat intentionat impotriva companiei. Inca nu s-a descoperit daca au fost deturnate date personale, informeaza compania intr-un comunicat de presa.

Publicatiile online sub umrela Amedia au fost publicate normal in toata perioada, dar atacul a afectat sisteme centrale, printre altele productia ziarelor pe suport de hartie.

– Un atac cibernetic asupra mediilor redactionale este foarte grav. In urma investigatiilor tehnice putem, din fericire, sa spunem cu o probabilitate destul de mare ca atacatorii nu au vizat Amedia, spune Pål Nedregotten, presedintele executiv in materie de date si tehnologie.

Este vorba de un atac clasic „ransom” (pentru obtinerea de bani pentru eliberearea datelor) in care Amedia nu a fost o tinta specifica sau un target planificat.

Investigatorii nu stiu inca cine se afla in spatele atacului, in afara de faptul ca este vorba de infractori organizati. Cazul este in continuare in ancheta.

Se ridica nivelul de alerta la spitalul St. Olav in Trondheim

Foarte multe absente pe motiv de boala si un flux mare de pacienti a dus la trecerea spitalului St. Olav din Trondheim la nivelul galben de alerta, anunta spitalul intr-un comunicat de presa publicat vineri.

– Este o situatie complexa care face ca sa trecem acum la nivlul galben de alerta si sa impunem masuri pe tot perimetrul spitalului, spune managerul spitalului, Grethe Aasved.

– Sarcina asupra angajatilor este nelinistitor de mare. Trebuie sa ne asiguram ca implementam masuri care asigura un mediu de munca rezonabil si care sa asigure securitatea pacientilor, spune Aasved.

Din data de 6. ianuarie, spitalul s-a aflat la nivelul verde, cu stare de alerta accentuata.

– In ianurie am avut o perioada incare a fost posibila recuperarea unora din tratamentele amanate din noiembrie si decembrie. Nu stiam cata vreme vom avea acea oportunitate deschisa, de aceeam am folosit timpul eficient pentru a acorda cat mai multor pacienti tratamentul pe care il asteptau, a spus managerul spitalului.

Ea mai adauga ca acum, situatia face ca 700 de interventii chirugicale sa fie amanate.

Ministrul de externe al Statelor Unite: Invazia Ucrainei se poate intampla „in orice moment”
Ingrijorat: Anthony Blinken (dreapta) sa intalnaste cu trei din omologii sai in Melbourne vineri.

Anthony Blinken, ministrul de externe al Statelor Unite spune, conform Reuters si AFP, ca invazia Ucrainei se poate intampla „in orice moment!” – chiar si in timpul Jocurilor Olimpice.

El spunde, de asemenea, ca noi forte ruse se apropie de granita Ucrainei unde deja sunt comasati aproximativ 100.000 de soldati rusi. El descrie situatia ca fiind foarte ingrijoratoare.

Afirmatiile au venit in timpul unei sedinte care a avut loc vineri cu tarile „Quad” – SUA, Japonia, Australia si India, in Melbourne.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu