Știri

Stiri – VG/Nyhetsdøgnet – Vineri, 18.02.2022

Scris de Daniel Solheim

Situatia in Ucraina:

Rusia sustine ca isi retrage si mai multe din efective din apropierea Ucrainei

Mai multe tancuri si autovehicule militare au fost retrase din zonele de granita cu Ucraina, sustine Rusia.

– Un tren cu personal militar si echipamente s-a intors la bazele permanente din regiunea Nizjnij Novgorod, se anunta intr-un comunicat din partea ministerului rus al apararii vineri.

Retragerea ar ultima dintr-o serie din aceasta saptamana, dar Statele Unite au exprimat scepticism daca retragerea reduce intr-adevar efectivul trupelor militare amplasate de Rusia in apropierea granitei cu Ucraina.

Conform estimarilor SUA, Rusia ar fi acumulat o forta militara de aproape 150.000 de solkatei in jurul Ucrainei si in Bielorusia.

Noi acuzatii in legatura cu atacuri in Ucraina de Est

Separatistii rusi, sustinuti de Moscova, si forte armate ale Ucrainei s-au acuzat reciproc din nou de incalcari ale acordului de incetare a focului in Estul Ucrainei.

Armata ucrainieana spune ca separatistii au incalcat acordul de 20 de ori intre miezul noptii si vineri, orele 9.00, ora locala.

Tarile din Vest se tem ca Rusia va incerca sa foloseasca atacuri sau presupuse atacuri din Ucraina de Est drept pretext pentru a invada tara.

Si joi, partile s-au acuzat reciproc de o comiterea unei serii de atacuri. Unul din atacurile separatistilor au afectat o gradinita, in care doi angajati au fost raniti.

Observartori din cadrul Organizatiei pentru securitate si colaborare in Europa sunt prezenti in zonele de granita. Ei confirma ca au fost inregistrate peste 80 de focuri in timpul acordului de incetare a focului incheiat intre parti, asta insemnan cele mai multe incalcari din 2015 incoace , relateaza Reuters.

Un reporter AFP a auzit explozii provocate de obuze in orasul Luganska, in care in timpul bombardamentului de ieri au fost distruse 20 de case.

Blinken si Lavrov se vor intalni saptamana viitoare

Ministrul de externe al Statelor Unite, Antony Blinken, si ministrul de externe rus,Sergej Lavrov, se vor intalni saptamana viitoare, in cazul in care Rusia nu va invada Ucraina pana atunci, spune partea americana.

Americanii au intensificat avertizarile joi in legatura cu faptul ca o invazie a Ucrainei ar putea fi iminenta. Presedintele Joe Biden a spus ca nivelul amentintarii unei invazii este „foarte mare”. Rusia a respins tot timpul acuzatia ca ar planui o invazie in Ucraina, relateaza NTB.

Stiri din Norvegia:

Preturile energiei electrice provoaca teama in industria transporturilor feroviare de marfuri

Tot mai multe marfuri sunt transportate cu trenul in Novegia, dar acum, industria se teme ca preturile ridicate ale energiei electrice vor incetini dezvoltarea pozitiva.

Industria transportului feroviar de marfuri a inregistrat anul trecut o crestere de 12% pentru trasporturile care combina trenul si alte mijloace de transport. Din 2009 nu s-au mai transportat o cantitate atat de mare de marfuri pe caile ferate.

Dar, pretul curentului electric a provocat temeri in industria transporturilor feroviare.

– Primim semnale din industrie ca cheltuielile legate de energia electrica slabesc transportul feroviar intr-o asemenea masura incat marfurile incep sa treaca de la calea ferata la transportul rutier, a spus directorul exectuvic Are Kjensli din cadrul NHO Logistica si Transport.

NOH invita acum pe ministrul transporturilor, Jon-Ivar Nygård (Ap) la o sedinta, pentru a discuta situatia si posibile solutii.

10 ani de inchisoare pentru o mama si un bunic in urma unor abuzuri grave asupra a trei copii

Schita a unui corp de copil folosita in audierile adaptate pentru copii pentru a-i ajuta sa explice la ce fel de abuzuri au fost expusi.

O mama si un bunic au fost condamnati in Curtea de Apel Frostating Lagmannsrett la 10 ani de inchisoare in urma unor abuzuri sexuale in forma calificata asupra a trei copii mici. Tatal acestora va avea de executat o pedeapsa de noua ani.

Anul trecut ei au fost condmanati la pedepse lungi de inchisoare. Toti trei au atacat sentinta in apel. Acum, Curtea de Apel a raspuns prin a adauga cate un an la pedeapsa fiecaruia.

In plus, fiecare din ei trebuie sa plateasca daune morale in valoare de 450.000 de coroane fiecaruia dintre copii.

Familia locuia intr-o localitate din Møre si Romsdal.

(articolul pe NRK.no il gasiti aici)

Un barbat decedat a foshttps://www.nrk.no/innlandet/dod-person-funnet-pa-gala-1.15860337t gasit la Gålå

Un barbat a fost gasit mort in apropiere de partia de schi din Gålå, in municipalitatea Sør-Frøn. Persoana a fost tranportata la Institutul medico-legal pentru atuopsie si identificare.

Un barbat in varsta de peste 70 de ani din Sør-Frøn a fost dat disparut din zona in 2. noiembrie anul trecut. Apartinatorii barbatului au fost anuntati, dar politia scrie, intr-un comunicat de presa, ca barbatul va trebui sa fie identificat inainte de a se stabili daca este barbatul dat disparut.

Politia a efectuat investigatii tehnico-criminalistice la fata locului si nu poate stabili cauza decesului pana nu va fi finalizata autopsia.

(articolul pe NRK.no il gasiti aici)

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu