Știri

Stiri – VG – Ucraina/Rusia – Joi, 24.02.2022

Scris de Daniel Solheim
Oficiali ucrainieni: Aeroportul militar din apropierea Kievului a fost atacat

Elicoptere rusesti au atacat un aeroport militar in apropiere de Kiev, spun oficialii ucrainieni, conform Reuters.

Sursele ucrainiene sustin ca trei elicoptere au fost doborate. Aceste informatii nu au fost confirmate oficial.

Soldatii de la granita Ucrainie raporteaza ca fortele ruse incearca sa patrunda pe teritoriul Ucrainei in directia regiunii Kiev.

Tajik: Cea mai grava situatie de la cel de-al doilea razboi mondial incoace

Vice-presedintele partidului Ap. Hadia Tajik a comentat invazia Rusiei intr-o postare pe Facebook:

– Multa vreme, noi am crezut ca lumea este intr-un proces de dezvoltare spre mai multa democratie, comert si colaborare. Acum insa, vedem tot mai multe semnale periculoase care arata intr-o alta directie.

Ca mama, aceste lucruri ma fac sa fiu nelinistita pentru viitor si ma gandesc la toate familiile care acum traiesc in conditii de nesiguranta datorita invaziei care incalca dreptul international a Rusiei impotriva Ucrainei. Europa este acum aruncat in cea mai grava situatie de la cel de-al doilea razboi mondial incoace. Am cea mai profunda compasiune si solidaritate cu poporul Ucrainei in situatia in care se afla, fara vina lor.

Lituania declara stare de urgenta

Presedintele Lituaniei a declarat stare de urgenta in tara si trimite trupe pentru apararea granitelor, relateaza Reuters.

Putin nu vrea sa raspunda cat va dura „actiunea militara” din Ucraina

Joi dimineata, fortele ruse au invadat Ucraina. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, denumeste invazia drept „actiune militara” si spune ca nu poate sa raspunda cat va dura, conform agentiei de presa Reuters care citeaza Kremlinul.

Durata va depinde de progresul Rusiei si in ce masura aceasta isi atinge telurile in Ucraina, care, conform Kremlinului, sunt „demilitarizarea si de-nazificarea” Ucrainei.

Mai departe, se pare ca presendintele rus considera ca termeneul „ocupatie” in contextul invaziei Rusiei este „inacceptabil”.

OSCE condamna invazia

Organizatia pentru securitate si colaborare in Europa (OSCE), din care fac parte Rusia, Ucraina si Norvegia alaturi de alte 54 de natiuni, condamna operatiunile militare din Ucraina.

Presedintele organizatiei si ministrul de externe al Poloniei, Zbigniew Rau si secretarul general al OSCE, Helga Maria Schmid au avut urmatoarea declaratie: „Condamnam cu cea mai mare fermitate actiunile militare ale Rusie impotriva Ucrainei. Acest atac impotriva Ucrainei pune in pericol vietile a milioane de oameni si este o incalcare grava a dreptului international si a obligatiilor Rusiei. Cerem imediata incetare a tuturor actiunilor militare”.

Odessa: Autoritatile locale raporteaza 18 victime in urma unui atac cu racheta

Cel putin 18 persoane au fost ucise intr-un atac cu racheta in orasul din sud-estul Ucrainei, Odessa, informeaza autoritatile locale conform Reuters.

In Brovary, in apropiere de Kiev, primarul a declarat pentru agentia de presa ca sase persoane au fost ucise intr-un atac.

Invazia rusa poate contribui la majorarea pretului energiei electrice in partea de sud a Norvegiei saptamana viitoare

Atacul asupra Ucrainei face ca pretul gazelor naturale sa creasca. Impreuna cu mai putin vant, acest lucru poate duce la o crestere a pretului energiei electrice in sudul Norvegiei cu pana la 25 la suta, crede analistul Olav Johan Botnen de la Volue Insight.

– Doar de ieri pana azi, estimez ca vorbim de o crestere de 20-25 de øre la KWh in sudul Norvegiei pentru restul anului 2022 – cu conditia ca cresterea pretului gazelor naturale sa se mentina, spune Botnen

Pretul variaza insa foarte mult joi dimineata – in cursul a doua – trei ore de trading, cresterea a fost intre 15 si 35 la suta. La orele 10.30, pretul energiei crescuse cu 32% fata de miercuri.

Spatiul aerian al Ucrainei, Moldovei si partial al Bielorusiei este inchis

Spatiul aerian al Ucrainei a fost inchis in noaptea spre joi pentru traficul aerian civil, in urma atacurilor din partea Rusiei. In plus, Biroul European pentru securitatea zborurilor (EASA) a avertizat impotriva survolarii spatiului aerian al Rusiei si Bielorusiei.

Agentia rusa de presa Interfax anunta ca Bielorusia a inchis anumite parti din spatiul aerian.

– Exista un risc special pentru atacuri tintite precum si de identificari eronate, iimpotriva aeronavelor civile, scrie EASA.

O aeronava El Al pe drum spre Canada, s-a intors brusc din spatiul aerian ucrainian si a zburat peste Romania si Ungaria, conform unui site care monitorizeaza traficul aerian civil, relateaza NTB.

Moldova si-a inchis, de asemenea, spatiul aerian, datorita activitatii militare, relateaza AFP.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu