Știri

Stiri – Vineri, 25.03.2022

Scris de Daniel Solheim
Situatia in Ucraina
135 de copii au murit pana acum in razboiul din Ucraina

135 de copii au murit ca urmare a invaziei ruse, afirma autoritatile ucrainiene vineri.

184 de copii sunt ranit, spune biroul prim-procurorului.

Informatiile nu sunt, pana acum, confirmate din surse independente.

Norvegiei i s-a solicitat sa ofere mai mult material catre Ucraina.

Norvegiei i s-a cerut sa contribuie cu mai mult material militar, pe langa cele 2000 de arme anti-tanc deja donate Ucrainei.

– Impreuna cu alte tari din NATO, am primit o serie de solicitari in legatura cu acest lucru. Guvernul evalueaza aceste solicitari continuu, spune premierul Jonas Gahr Støre in dialog cu NRK.

Ministrul de Externe, Anniken Huitfeldt, a declarat in dialog cu Klassekampen ca poate fi de actualitate furnizarea mai multor arme, pe langa cele 2000 de rachete anti-tank pe care Norvegia deja le-a donat Ucrainei.

Rationarea fainii si a uleiului de floarea soarelui in Grecia

Magazinele alimentare online din Grecia au introdus ratinarea fainii si a uleiului de floarea soarelui. Mai multe dintre aceste magazine au plafonat numarul de pachete cu cele doua tipuri de alimente care pot fi cumparate.

Asta se face pentru a impiedica specula ca urmare a razboiului din Ucraina.

Mai multe en-gro-uri au inceput sa observe ca procurarea fainii si uleiului de floarea soarelui a devenit mai dificila si ca preturile au fost intr-o crestere continua pentru aceste produse, relateaza publicatia Ekathimerini.

Rusia produce 18 la suta iar Ucraina 8 la suta din exportul global de grau.

UE SI SUA au ajuns la un acord in privinta gazelor naturale

Joe Biden si Ursula van der Leyen au prezentat vineri planuri pentru ca Europa sa fie mai putin dependenta de gazul rusesc.

Un grup comun de munca a fost instituit si va fi condus de doi reprezentanti din UE si SUA.

Scopul acestui grup este de a consolida securitatea energetica europeana, au anuntat presedintele SUA si presedintele comisiei UE intr-un comunicat de presa dat publicitatii de Casa Alba.

Premierul Orban a respins solicitarea de sprijin cu armament

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a respins vineri solicitarea presedintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskyj, de sprijin cu armament si sanctiuni impotriva Rusiei.

Orban spune intr-un videoclip publicat pe mediile sociale ca solicitarile lui Zelenskyj au fost impotriva intereselor Ungariei si ca sanctiunile impotriva energiei rusesti vor avea consecinte pentru economia Ungariei.

Respingerea solicitarilor vine in urma cuvantarii presedintelui Zelenskyj in fata liderilor UE in Bruxelles, unde el, in mod specific, s-a adresat lui Orban, care este considerat unul din cei mai apropiati aliati ai lui Putin din UE.

Autoritatile din Mariupol sustin ca 300 de oameni au fost ucisi in bombardementul teatrului

300 de oameni au fost ucisi in bombardamentului teatrului din Mariupol, sustine primaria orasului, relateaza AFP.

Informatiile nu sunt confirmate de surse independente.

Rusia sustine ca ar fi distrus un depozit militar de carburanti

Rusia sustine ca ar fi distrus cel mai mare depozit de carburanti pentru armata din Ucraina, in satul Kalynivka in apropiere de Kyiv.

Informatia nu este, deocamdata, confirmata de surse independente sau de catrea autoritatile ucrainiene.

– In seara de 24 martie, Rusia a atacat cu ajutorul rachetelor de croaziera lansate de pe mare, de tipul Kalibr, un depozit militar de carburanti in satul Kalynivka, in apropiere de Kyiv, a anuntat ministerul apararii din Rusia intr-un comunicat dat publicitatii vineri.

NATO: Pierderi masive in randul trupelor ruse

Surse in cadrul NATO cred ca rusii au pierdut 40.000 de soldati in urma unei luni de razboi. Cartierul General ucrainian sustine ca unitati de lupta ruse se retrag.

Mai multe medii americane au citat in ultimele zile surse din NATO in legatura cu estimarile pierderilor in randul trupelor ruse, printre altele NBC News, CNN si Business Insider.

NATO estimeaza ca Rusia a pierdut 40.000 de soldati pana acum, de la inceputul invaziei in 24 martie pana acum. Soldatii au fost ucisi, raniti, disparuti sau luati prizonieri.

NATO estimeaza ca intre 7000 si 15.000 de soldati au fost ucisi.

Cifra oficiala rusa este de 489 de soldati rusi morti si a fost prezentata in 2 martie.

Calculele sunt bazate pe surse ucrainiene. Exista motive de a lua in considerare si faptul ca serviciile de informatii americane intercepteaza informatii din Rusia.

Purtatori de cuvant ai oficialilor rusi au spus anterior ca autoritatile ruse nu furnizeaza numarul pierderilor.

Un razboi de atac este unul foarte solicitant, dar estimarile legate de pierderi trezesc interesul. In comparatie, Uniunea Sovietica a pierdut 15.000 de soldati in Afganistan. Trupele sovietice au fost in Afganistan din 1979 pana in februarie 1989.

Surse anonime

Mediile americane citeaza surse anonime din NATO, care disemineaza informatii senzitive din partea serviciilor de informatii.

In urma cu o saptamana, locotenent-colonelul Geir Hågen Karlsen, de la Scoala de Ofiteri, a comentat numarul mare de morti in randul trupelor ruse.

El face referire la faptul ca serviciul sanitar rus are deficiente. Calitatea acestuia este mult mai proasta decat pentru trupele vestice.

– Deci mi-e teama ca au pierdut multi oameni datorita serviciilor sanitare proaste, a spus Karlsen in dialog cu NRK.

Degeraturi si dezertari

Conform serviciilor americante de informatii, rusii au fost afectati de provocarile climatice. Acest fapt a slabit capacitatea de lupta impotriva aparatorilor ucrainieni.

– Avem informatii ca unele unitati de lupta au ajuns in incapacitate de a lupta datorita frigului, spune una din surse in dialog cu NBC NEWS.

Soldati rusi in orasul Mariupol. Pana la 15.000 din conationalii lor ar putea sa fi fost ucisi pana acum in razboiul si invazia din Ucraina

Sursa vorbeste si despre un numar insemnat de soldati rusi care au dezertat.

Acestia s-au predat ucrainienilor. Altii sunt in continuare pe fuga. Acestia primesc statutul de disparuti.

Unitatile ruse stationate spre granita dinspre Norvegia, au suferit pierderi insemnate.

Acestia sunt soldati antrenati special pentru razboi in clima arctica. Cu toate acestea, se pare ca nu au fost pregatiti la ceea ce au intalnit in Ucraina.

Retrageri ale trupelor ruse

Vineri, Cartierul General ucrainian a sustinut ca unele unitati de lupa ruse au inceput sa se retraga, datorita pierderilor masive.

Acestea trec granita inapoi in Rusia. Unele unitati au pierdut peste jumatate din soldati, spune Oleksyj Arestovytsj, unul din consilierii presedintelului Volodymyr Zelenskyj.

De asemenea, si serviciile britanice de informatii au informat vineri ca trupele ucrainiene inregistreaza progrese, acestea reusind sa reia controlul asupra mai multor localitati si pozitii de aparare la est de Kyiv.

In actualizarea zilnica, serviciile britanice de informatii anunta ca trupele ucrainiene sunt in ofensiva iar trupele ruse sunt impinse inapoi.

Solldati ucrainieni controleaza un autovehicul rusesc in Harkov in 22 martie. Trupele ucrainiene sunt in ofensiva, conform serviciilor britanice de informatii.

Trupele ucrainiene au reusit sa recucereasca localitati si pozitii de aparare pe o distanta de pana la 35 de kilometri de Kyiv. Acestea vor continua sa preseze trupele rusesti inapoi, cred britanicii, dinspre Kyiv spre aeroportul Hostomel.

Raportul serviciilor britanice de informatii a fost prezentat vineri.

Mai departe, in sudul Ucrainei, trupele rusesti incearca sa incercuiasca orasul Mykolajiv si sa avanseze spre vest, catre orasul Odessa. Avansarea trupelor rusesti este intarziata de probleme de logistica si de rezistenta trupelor ucrainiene.

In Odessa au fost asezate obstacole pentru a ingreuna un eventual avansement al trupelor ruse.

Conform surselor ucrainiene, asediul oraselor Harkov si Sumy continua. Se asteapta si o noua ofensiva rusa impotriva orasului Izium.

Rusii au reusit sa mentina un coridor terestru dinspre peninsula Crimeea pana in regiunea Rostov.

sursa: NRK.no-

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu