Știri

Stirile de dimineata – Marti 10.08.2021

Scris de Daniel Solheim
497 DE CAZURI NOI DE INFECTIE INREGISTRATE IERI

In ultima zi au fost inregistrate 497 de infectii cu virusul corona in Norvegia.

Asta inseamna cu 186 mai multe decat in aceeasi zi saptamana trecuta.

In ultimele sapte zile au fost inregistrate, in medie, 438 de cazuri de infectie pe zi.

Media ultimelor sapte zile in aceeasi cu o saptamana in urma era de 309 cazuri, deci trendul infectiilor este in crestere.

La miezul noptii spre marti au fost efectuate 6,6 milioane de teste corona aici in Norvegia, din februarie anul trecut pana acum. In total, 141.333 de persoane au testat pozitiv.

Pana acum, 3.709.364 de persoane au primit prima doza de vaccin corona iar 1.956.835 de persoane au primit a doua doza.

Luni, 25 de pacienti corona erau internati in spital. Asta inseamna cu opt mai putin decat ziua anterioara.

In total, 804 de persoane infectate cu virusul corona au decedat in Norvegia din martie 2020 incoace, arata cifrele preliminare. Daca pacientii au decedat din cauza sau avand covid-19, nu este intotdeauna posibil de stabilit.

In total, 57,8 la suta din persoanele decedate au implinit 80 de ani. In grupa de varsta sub 50 de ani au fost inregistrate 17 decese in Norvegia.

sursa: tv2.no

83 DE PERSOANE INFECTATE CU VIRUSUL CORONA INREGISTRATE IN OSLO IERI – CEL MAI MARE NUMAR DE INFECTII DE LA INCEPUTUL LUI IUNIE

Ieri, in Oslo, au fost inregistrate 83 de cazuri noi de infectii cu virusul corona. Asta inseamna cu 17 cazuri mai mult decat media ultimelor sapte zile.

83 de cazuri inseamna cu 12 mai multe decat duminica, si cu 17 mai mult decat in aceeasi zi, saptamana trecuta.

In ultimele doua saptamani, media de cazuir pe zi a fost de 53.

Numarul de cazuri inregistrate pe zi nu a mai fost asa de mare din 4 iunie, cand au fost inregistrate 93 de cazuri.

Cifrele cele mai mari de infectie sunt inregistrate in cartierul Frogner. Acolo, presiunea de diseminare este la 170 de infectii la 100.000 de locuitori in ultimele doua saptamani si au fost inregistrate inca patru infectii in cartier ieri.

Apoi urmeaza cartierele Stovner (150/100.000) si Alna (135/100.000).

Cartierul Nordre Aker are in momentul de fata cele mai putine infectii. Acolor sunt inregistrate 68 de cazuri de infectie la 100.000 de locuitori in ultimele doua saptamani. In Nordre Aker au fost inregistrate trei cazuri de infectie ieri.

In total 38.841 de locuitori ai capitalei Oslo au fost infectati cu virusul corona din martie, anul trecut, pana acum.

sursa: tv2.no

7 CAZURI NOI DE INFECTIE IN REGIUNEA FØRDE

In ultima zi, Regiunea de Sanatate Førde a inregistrat sapte noi cazuri de infectie in zona.

Institutia de sanatate a analizat 408 de teste. Municipalitatea care a prelevat testele nu este intotdeauna si municipalitatea de domiciliu a persoanei testate, anunta NRK.

sursa: tv2.no

17 CAZURI NOI DE INFECTIE IN SANDNES

Ieri au fost inregistrate 29 de cazuri noi de infectie in municipalitatile din zona Nord-Jæren. 17 dintre persoanele infectate au fost inregistrate in Sandnes.

Asta inseamna ca Sandnes are acum cel mai mare numar de infectii din 17 iunie incoace, anunta publicatia Stavanger Aftenblad.

13 din cele 17 cazuri sunt legate de intrarea in Norvegia. Tre din cazuri sunt contacti apropiati ai unor persoane depistate pozitiv anterior.

Si in Stavanger creste numarul de infectii. Acolo, 10 persoane au fost depistate pozitiv cu virusul corona. Sase din ele au fost in strainatate. Trei sunt contacti apropiati.

Municipalitatile Sola si Randaberg au inregistrat cate un caz de infectie ieri. In Sola, persoana era contact apropiat al unei persoane infectate anterior iar in Randaberg, sursa de infectie este cunoscuta.

sursa: tv2.no

SE EVALUEAZA O NOUA MASURA DE OBLIGATIVITATE A PURTARII MASTII DE PROTECTIE IN BERGEN

Marti dupa amiaza, conducerea institutiilor de sanatate din Bergen va avea o intalnire cu FHI.

– Vom discuta daca este timpul pentru mai multe masuri, si, in cazul in care este asa, care sa fie acestea, a spus medicul epidemiolog sef Egil Bovim in dialog cu Bergens Tidende.

Inainte de sedinta, Bovim va discuta cu colegii despre un posibil pachet de masuri in Bergen. O masura de actualitate poate fi impunerea purtarii mastii de protectie in autobuze si tramvaie.

– Vedem ca masca de protectie este folosita putin in mijloacele de transport in comun. In acelasi timp ne asteptam sa fie mai multi calatori dupa terminarea concediilor. Obligativitatea mastii de protectie este o masura pe care trebuie sa o luam in considerare, spune Bovim in dialog cu publicatia amintita.

sursa: tv2.no

UN CAZ DE INFECTIE IN PENITENCIARUL BERGEN

Un detinut din penitenciarul Bergen a fost depistat pozitiv cu infectia corona. Detaliile in jurul cazului nu sunt cunoscute, relateaza Bergens Tidende.

Persoana in cauza ar fi primit rezultatul pozitiv al testului corona luni seara.

– Incepem cu masurile reglementate de protectie si preventie, spune directorul penitenciarului, Harald Åsaune.

Directorul penitenciarului nu are informatii despre statutul de vaccinare al persoanei infectate.

sursa: tv2.no

460 DE TONE DE SOMON MORT IN URMA UNEI SCURGERI DE CLOR IN ALTA

Politia as-a deplasat la locatia unde s-a inegistrat o scurgere masiva de clor in apropierea unei fabrici de procesat somon in Alta, la care 15.000 de litiri de clor au ajuns in apa.

Aceasta scurgere a provocat moartea unei cantitati insemnate de somon, anunta politia pe Twitter. A

– Am primit o instiintare de la o fabrica de procesat somon ca ar fi avut o scurgere de aproximativ 15.000 de litri de clor in timpul noptii. Aproximativ 460 de tone de somon de crescatorie a murit, spune seful de operatiuni Stein Hugo Jørgensen, de la politia din Finnmark, in dialog cu VG.

Politia si pompierii incearca, la fata locului, sa descopere ce s-a intamplat .

Jørgensen spune ca politia a fost la inceput nesigura daca clorul era in apa sau pe uscat, de aceea la inceput a fost fixata o zona de securitate de 600 de metri. Apoi a aflat politia ca clorul se scursese in mare. Jørgensen spune ca de aceea, zona de securitate a fost micsorata.

– Am anuntat Sectia pentru Protectia Mediului pentru Guvernator si conducerea municipalitatii Alta.

– Care sunt consecintele pentru fauna marina din zona?

– Nu avem o privire de ansamblu asupra consecintelor pentru fauna marina, spune Jørgensen.

sursa: vg.no

ASTFEL VOR PUTEA COPIII SI TINERII SA EVITE CARANTINA DE INFECTIE

Din 16. august, copii si tineri sub 18 ani vor putea sa evite carantina de infectie, daca au fost in contact apropiat cu o persoana infectata, doar daca vor fi testati de doua sau trei ori, in functie de varsta lor. FHI anunta acest lucru in comunicatul de presa dat publicitatii marti.

Asta va fi valabil si pentru elevi/studenti peste 18 ani in institutii de educare si invatamant, dupa decizia medicului municipal. In cazul in care testarea nu este posibila, va trebui sa fie efectuata toata perioada de carantina, anunta institutul mai departe.

Acestea sunt cerintele pentru evitarea carantinei:

  • pentru copii peste 12 ani:
    • primul test cat mai repede posibil (ziua 1) iar apoi teste in ziua a 3-a si a 5-a.
  • pentru copii peste 12 ani si copii de 13 la scoala primara:
    • primul test cat mai repede posibil (ziua 1) iar apoi inca un test intre ziua a 3-a si a 5-a.

Membri de familie, prieteni si contacti apropiati cu persoana infectata trebui in continuare sa efectueze regimul de carantina.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu