Media Știri

Stirile de seara – VG/Nyhetsdøgnet – Joi, 20.01.2022.

Scris de Daniel Solheim
FHI: Trimiterea SMS-urilor a dus la o crestere abrupta a cazurilor de infectare raportate in aplicatia „Smittestopp”

Dupa ce FHI a trimis 2 milioane de SMS-uri in legatura cu ancheta epidemiologica, numarul de cazuri de infectare a crescut cu ajutorul aplicatiei „Smittestopp”.

– Vedem ca numarul celor care s-au inregistrat ca fiind infectati in aplicatia „Smittestopp” a crescut brusc in urma trimiterii celor 2 milioane de SMS-uri catre populatia cu varste peste 16 ani, ieri. Din aproximativ 400 de mesaje despre infectare din ziua precedenta, numarul a crescut la 1377 de mesaje ieri, informeaza managerul adjunct in materie de comunicare Kjetil Berg Veire de la FHI.

Numarul de descarcari ale aplicatiei a crescut cu 70.000 in urma campaniei SMS. Asta inseamna ca aproximativ 3,5 % dintre cei care au primit mesajul de la FHI au si descarcat aplicatia.

– Azi mai trimitem 2 milioane de SMS-uri si vom face un total al efectului maine, spune Veire.

Suedia prescurteaza durata carantinei

Suedia relaxeaza regimul de carantina. Indepand de acum, cei care locuiesc impreuna cu persoane infectate, trebuie sa stea acasa (in carantina de infectie) timp de 5 zile, nu sapte cum a fost pana acum. Acelasi lucru este valabil si pentru persoanele infectate.

Noile reglementari intra in vigoare de la prima zi de boala. Pentru cei bolnavi, trebuie ca doua din cele cinci zile sa fie fara simptome, conform Institutului de Sanatate Publica din Suedia.

Se fac exceptii pentru persoane asimptomatice care au facut trei doze de vaccin, persoanele care au avut covid-19 in ultimele trei luni sau care sunt persoane in functii critice pentru societate. Acestea pot sa mearga la scoala sau la munca chiar daca contacti apropiati din familie sunt infectati.

Autoritatea serviciilor sociale anunta ca joi erau internati 1461 de pacienti corona in spitalele din Suedia, cu aproape 300 mai multi decat saptamana trecut. 110 pacienti sunt internati la ATI.

Nakstad: Am fost depistat pozitiv cu virusul corona
Espen Rostrup Nakstad a testat pozitiv cu corona.

Managerul adjunct al Directiei de Sanatate a testat pozitiv cu virusul corona.

– Dupa cateva zile de carantina auto-impusa, cu teste negative, am testat pozitiv cu virusul corona. Am copii care au fost infectati la scoala si, din acest motiv, nu sunt surprins de rezultatul testului. Deocamdata am avut doar simptome usoare de raceala. Cred ca si eu sunt infectat cu tulpina omicron, ca cei mai multi, dar deoacamdata nu mi s-a confirmat inca acest lucru, a scris el intr-un SMS adresat VG.

NRK a relatat prima data in legatura cu acesst subiect.

Directia de Sanatate si FHI recomana cresterea numarului publicului la evenimente

Directia de Sanate si FHI recomanda, intr-o noua opinie de specialitate, cresterea numarului publicului la evenimentele publice pana la 1500 de persoane, atunci cand publicul este asezat pe scaune fixate, predestinate.

La evenimente in spatii deschise pot participa pana la 3000 de persoane.

In recomandare stea ca acest lucru este valabil pentru locatiile spatioase si pentru arene. Numarul de participanti poate ajunge pana la 50% din capacitatea localului.

Toate persoanele prezente la eveniment trebuie sa pastreze cel putin 1 metru distanta fata de alte persoane care nu sunt membri ai aceleasi gospodarii. Se propune utilizarea cohortelor.

In prezent, limita este la 200 de persoane in spatii inchise si 600 in spatii deschise, cu locuri pe scaune fixate, predestinate.

„FHI pleaca de la ideea ca exista o dorinta politica de a aduce relaxari in sectoare care sunt dependente de a putea organiza evenimente cu scaune fixate, predestinate, si apreciaza ca cresterea propusa va face ca riscul sa creasca putin, dar FHI considera ca este rezonabil si proportionat in contextul situatiei din prezent” se mentioneaza in recomandar.

Masurile care sunt valabile in prezent vor fi evaluate din nou la inceputul lunii februarie.

Austria introduce obligativitatea vaccinarii

Parlamentul Austriei a adoptat o propunere depusa de guvern in vederea introducerii obligativitatii vaccinarii pentru toate persoanele cu varste peste 18 ani.

Cei care refuza sa se vaccineze, vor trebui sa plateasca amenzi mari in cazul in care nu exista motive medicale sau nu au trecut prin boala covid-19 in cursul ultimelor sase lunic, conform noii legi.

Propunerea obligativitatii vaccinarii a fost depusa de cele doua partide de guvernamant, ÖVP (Partidul Popula Austriac) si Verzii, care au primit sustinere suficienta din partea celorlalte partide din Camera inferioara a Adunarii Nationale. Este de asteptat ca si Camera Superioara sa adopte legea, care astfel, va intra in vigoare la 1. februarie.

Partidul Libertatii (Die Freiheitliche) a indrepta critici aspre impotriva masurii de vaccinare obligatorie.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu