Știri

Stirile diminetii – TV2 – Duminica, 13.03.2022

Scris de Daniel Solheim
Inca un primar ucrainian a fost rapit

Duminica dimineata fortele ruse ar fi rapit primarul orasului Dnipro, conform autoritatilor ucrainiene.

Acest fapt este relatat si de ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, pe Twitter.

Autobuz cu refugiati ucrainieni s-a rasturnat in Italia

Un autobuz care transporta 50 de ucrainiei s-a rasturnat duminica dupa ce a iesit de pe carosabilul unei autostrazi din Italia, relateaza Reuters.

O persoana a decedat iar mai multe sunt ranite, conform echipajelor de pompieri aflate la fata locului.

Accidentul s-a petrecut intre Cesena si Rimini, in nord-estul Italiei. Echipaje se salvare se indreapta spre locul accidentului.

Presedintele Poloniei cu un mesaj categoric

– Daca Putin foloseste arme chimice in Ucraina, acest lucru va fi un „game changer”. In acel caz, situatia va fi cu adevarat periculoasa, nu doar pentru Europa, ci si pentru intreaga lume. NATO trebuie sa se gandeasca serios la ce va face intr-o astfel de situatie, a spus presedintele Poloniei, Andrzej Duda, intr-un interviu acordat BBC duminica.

– Daca ma intrebi pe mine, eu cred ca Putin este in stare sa faca orice, mai ales intr-o situatie atat de presanta, a mai adaugat el in interviul acordat publicatiei.

Ucraina: Centru de sanatate pentru copii bombardat

– In regiunea Donetsk, Rusia a bombardat mai multe cladiri ale centrului regional de sanatate pentru copii „Pearl of Donetsk”, precum si Svyatogorsk Lavra. O persoana a fost internata in spital, doua s-au prezentat la urgente, iar peste 30 au fost tratate la fata locului, spune Pavlo Kyrylenko, seful administratiei militare regionale din Donetsk, conform Interfax Ucraina.

Informatiile nu sunt verificate din surse indepedente.

130 de cereri noi de azil din partea unor cetateni ucrainieni

Sambata au fost inregistrati 130 de noi refugiati din Ucraina, care au cerut azil in Norvegia. In total au fost inregistrate 1.264 de noi refugiati in ultima saptamana.

Vineri si sambata au fost inregistrate 278 respectiv 244 de cereri noi de azil depuse de cetateni ucrainieni.

UDI a inceput sa prezinte date in legatura cu numarul de refugiati din Ucraina ajunsi in Norvegia, cu incepere din 25 februarie. De atunci pana acum au fost depuse 1.784 de cereri.

Surse ucrainiene: Fortele ruse incearca sa ia cu asalt orasul Mariupol

Fortele ruse continua incercarea de asalt a orasului Mariupol, raporteaza Cartierul General al fortelor Ucrainiene duminica dimineata.

Orasul-port la Marea Azov in sudul Ucrainei a fost inconjurat de fortele ruse timp de aproape doua saptamani.

Duminica dimineata, Cartierul General al armatei ucrainiene a prezentat un raport pe Facebook in care sta ca fortele separatiste pro-ruse, cu sprijinul fortelor ruse au inaintat pana la marginea de est a orasului.

Se raporteaza, de asemenea, ca este iminenta desfasurarea unei ofensive a trupelor rusesti in orasul Sievjerodonetsk din judetul Luhansk. Orasul are 100.000 de locuitori.

In judetul Donetsk, fortele ruse pregatesc, conform surselor ucrainiene, o ofensiva impotriva orasului Vuhledar. 200 de oameni au fost evacuati din oras sambata.

Luhansk si Donetsk sunt cele doua judete pe care Rusia le-a declarat republici independente.

Noua morti si 57 de raniti in urma bombardamentului unei baze militare de antrenament.

Fortele ruse au atacat o baza militara ucrainiana in apropiere de Lviv, in vestul tari, conform autoritatilor locale.

Au fost raportati 9 morti si 57 de raniti.

30 de proiectile au fost detonate in zona din apropierea Lviv-ului, printre care si impotriva bazei militare, care se afla la aproximativ 30 de km de Lviv, relateaza guvernatorul regiunii. Baza militara se afla la doar 25 de km de granita cu Polonia.

Conform corespondentului TV2 in Ucraina, 19 ambulante se deplaseaza catre Yavoriv.

Baza a fost folosita in ultimii sapte ani drept centru de antrenament. SUA a trimis in mod regulat instructori la aceasta baza pentru a antrena armata Ucrainei, iar NATO a folosit baza in exercitii militare internationale.

Cu putin inainte de ora 6.00 au fost auzite mai multe explozii in apropierea orasului. Anterior s-a raportat ca exploziile se datorau pozitiilor de lupta anti-aeriene ale armatei Ucrainei care au incercat interceptarea rachetelor rusesti.

Conform autoritatilor, alarma aeriana s-a declansat intr-o serie de orase in noaptea spre duminica, ca de exemplu in Kiev, Harkov, Tsjernihiv, Dnipro, Sumy, Poltava si Zjytomyr.

Surse media: Rusia a instalat un nou primar in Melitopol

Trupele rusesti au instalat un nou primar in orasul Melitopol, din sudul Ucrainei, dupa ce primarul orasului fusese rapid vineri, conform BBC si CNN.

– Noul primar instalat in functie este Galina Daniltsjenko, un fost membru al consiliului local, se specifica intr-un comentar publicat pe site-ul administratiei din regiunea Zaporosje, conform CNN.

Daniltsjenko a iesit sambata in fata camerelor TV si a declarat ca sarcina ei principala este de a construi „mecanisme de baza in lumina unei noi realitati”, relateaza BBC.

Daniltsjenko mai spune ca va forma un comitet compus din „reprezentanti ai poporului” pentru a gestiona chestiuni importante pentru orasul care a ajuns sub control rusesc in urma luptelor cu fortele ucrainiene. Ea indeamna locuitorii sa nu participe la ceea ce ea denumeste „actiuni extremiste”.

BBC nu a reusit sa confirme din alte surse numirea lui Daniltsjenko, dar numirea ei ca primar a fost relatata de multe medii de presa.

Primarul ales al orasului, Ivan Fedorov, a fost rapit de barbati inarmati dintr-o cladire publica vineri, arata o inregistrare a carei autenticitate a fost confirmata, conform CNN.

Procuratura din regiunea separatista Luhansk din Donbas, in estul Ucrainei, a scris pe site-ul propriu vineri ca Fedorovc este acuzat de „activitati teroriste” si de finantarea unei militii nationalistice pentru „a comite fapte de terorism impotriva civililor din Donbas”

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu