Știri

Stirile serii – Dagbladet 16.11.2021

Scris de Daniel Solheim
Camion in flacari

Echipajele de urgenta au iesit marti dupa-amiaza la E134 in Drammen, unde un camion sta in flacari.

Camionul este la iesirea din tunelul Strømsås in directia Mjøndalen, spune politia.

– Camionul a lovit prima data paratetul din mijloc, imediat dupa tunel, iar dupa aceea a inceput sa arda, mai consemneaza politia pe Twitter.

Nu a fost ranit nimeni in accident.

Politia a fost sesizata despre incendiu la ora 16.35. Soseaua este inchisa in ambele directii.

O noua varianta Delta depistata in Trøndelag
Ny delta-variant påvist i Trøndelag

O noua varianta a virusului corona a fost depistata in Trøndelag. Este vorba de o varianta a unei tulpini delta cunoscuta anterior si este denumita AY.4.2, informeazxa municipalitatea Trondheim intr-un comunicat de presa.

– Aceasta varianta este cu ceva mai contagioasa decat alte variante anterioare ale tulpinii delta, dar nu este mai periculoasa iar vaccinul impotriva covid-19 are efect la fel de bun impotriva ei, precum impotriva variantelor anterioare.

Analizele virale la laboratorul de referinta (FHI) arata ca de la 1. octombrie pana in prezent, 64 % din toate cazurile de infectare cu AY.4.2 din Norvegia, au fost depistate in Trøndelag. In restul tarii au fost depistate doar infectari sporadice, conform comunicatului de presa.

Din 82 de probe de secventiere a intregului genom, prelevate in Trøndelag (de la 1. octombrie pana in saptamana 43) 26% din probe contineau varianta AY.4.2.

FHI informeaza ca au multe probe din Trøndelag la analize si ca trebuie sa astepte cele mai noi rezultate pentru a putea spune daca cresterea numarului de infectari in Trøndelag este cauzata si intretinuta de AY.4.2.

Marea Britanie, unde aceasta varianta a fost cel mai mult observata si studiata, concluzioneaza, deocamdata, cu faptul ca virusul AY.4.2 are o contagiozitate ceva mai ridicata decat delta, dar ca exista multe aspecte nesigure iar importanta acestora inca nu este cunoscuta pana in acest moment, mai consemneaza municipalitatea.

Conforb agentiei de presa NTB, FHI presupune ca varianta corona contribuie la mentinerea focarului de infectie din Trondheim, infecteaza mai usor decat virusul delta si va ajunge dominanta.

– Eu cred ca va prelua dominanta chiar daca are doar un mic avantaj in concurenta cu celelalte variante ale virusului, spune sefa de departament de la FHI, Karoline Bragstad, in dialog cu NRK.

Suspecteaza extinderea focarului de gripa aviara

Saptamana trecuta a fost depistata o gripa aviara foarte contagioasa la Klepp, in zona Jæren. Acum, Autoritatea Norvegiana pentru Siguranta Alimentara suspecteaza noi focare de infectie.

Lise Petterson, director regional in regiunile sud si vest ale Agentiei, confirma acest lucru in dialog cu NRK.

Agentia a fost sesizata marti dimineata in legatura cu o mortalitate crescuta a gainilor unei ferme vecine cu ferma unde saptamana trecuta fusese depistata gripa aviara in municipalitatea Klepp.

– An inchis ferma. Iar acum lucram cu o decizie pentru fermier in legatura cu distrugerea, eutanasierea si remedierea intregii populatii de pasari din ferma, spune Petterson in dialog cu NRK.

7500 de gaini vor trebui sa fie eutanasiate, conform lui Petterson.

Dagbladet va reveni cu actualizari.

Sedinta de criza in Trysil in urma evacuarii unui imobil de locuinte
Krisemøte i Trysil etter bolig-evakuering

26 de locatari trebuie sa se mute imediat dintr-un imobil de locuinte din Trysil, datorita pericolului de incendiu. Marti, locatarii au fost invitati la o sedinta de criza cu municipalitatea, in legatura cu situatia.

– Este un incident foarte dramatic. Cel mai important lucru este sa avem grija de cei care locuiesc aici si sa ne ingrijim ca sa aiba un loc nou si sigur unde sa poata locui, spune seful adjunct al asociatiei de locatari Pernup, Arnfinn Hoel, in dialog cu NRK.

Luni seara, municipalitatea a impus o interdictie imediata de folosire a complexului de apartamente in urma faptului ca evaluarea securitatii in ce priveste incendiile era atat de slaba inca poate constitui un real pericol pentru locatari in cazul declansarii unui incendiu intr-unul din apartamente.

A fost luata decizia ca locatarii sa doarma acolo peste noapte doar daca nu au alta alternativa. In timpul noptii a fost un paznic de incendii care a pazit complexul iar paznicii vor continua si in zilele care urmeaza.

Marti, municipalitatea a gasit locuinte libere pentru mai multi dintre locatarii care nu au reusit sa gaseasca o solutie temporara. Mai tarziu, marti dupa-amiaza, locatarii vor intra intr-o sedinta de criza cu municipalitatea unde vor fi cartografiate nevoile lor pentru perioada care urmeaza.

Cladirea, veche de 5 ani, care contine 18 apartamente, este periculoasa datorita proastei sigurante in ce priveste incendiile si a unor defectiuni tehnice, conform serviciului local de pompieri si salvare.

Mari probleme pe internet

O serie de site-uri si aplicatii nu functioneaza marti seara. Printre altele este vorba de Snapchat, Spotify si discord, conform Downdetector.

– Suntem constienti de unele probleme in acest moment si le verificam, a scris Spotify pe Twitter.

Si Snapchat confirma problemele pe propriul profil pe Twitter marti seara:

– Multi utilizatori de Snapchat au probleme cu deschiderea aplicatiei. Asteptati putin, lucram la o solutie, au scris cei de la Snapchat.

De asemenea si Dagbladet si Dagbladet TV a avut probleme.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu