Știri

Stirile zilei – 12.08.2021

Scris de Daniel Solheim
589 DE CAZURI NOI DE INFECTIE IN NORVEGIA – 126 IN OSLO

Ieri au fost inregistrate 589 de noi cazuri de infectie. Statistica VG arata ca asta inseamna cu 77 de cazuri mai putin decat ziua anterioara, cand au fost inregistrate 666 de cazuri.

In acelasi timp inseamna cu 123 de cazuri mai mult decat media ultimelor sapte zile, care este de 466.

Trendul numarului de infectii este, conform statisticii VG, in crestere.

67 de municipalitati inregistreaza un trend in crestere al infectiilor.

In Oslo au fost inregistrate ieri 126 de cazuri noi de infectie. Asta inseamna cu 6 mai multe decat in ziua anterioara si cu 51 mai multe decat media ultimelor sapte zile.

Conform statisticii de vaccinare a VG, 37,25 la suta din populatie a completat vaccinarea. 69 la suta din populatie a primit cel putin o doza de vaccin.

sursa: vg.no

APROAPE 100.000 HECTARRE DE PADURE AU ARS IN GRECIA
Incendiile de vegetatie au devorat 100.000 de hectare de padure. Fotografia este de pe insula Evvia, care a fost grav afectata de incendii. Foto: Michael Varaklas /AP.

Aproape 100.000 de hectare de padure si teren agricol au fost devorate de flacarile incendiilor de vegetaie din ultimele doua saptamani in Grecia. Asta corespunde cu o suprafata de 1000 de kilometri patrati.

Organul UE pentru monitorizarea incendiilor (EFFIS) spune ca aceasta este cea mai grava situatie a incendiilor de vegetatie din 2007 pana acum.

Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis a descris cele 568 de incendii care au bantuit in mai multe regiuni ale tarii, drept o „catastrofa naturala de o amploare exceptionala”.

Peste 93.600 de hectare s-au facut scrum in doar 14 zile, in urma incendiilor cauzate si intretinute de un val de canicula la inceputul lunii august, conform calculelor efectuate de AFP in baza cifrelor furnizate de EFFIS din 29 iulie pana in 11. august.

Media din aceeasi perioada din anii 2008 pana in 2020 era de 2300 de hectare, aproape 23 de kilometri patrati.

Este de asteptat ca borna celor 100.000 de hectare sa fie depasita joi sau vineri. Detasamentele de pompieri au reusit, catusi de putin, sa preia controlul asupra a doua incendii de vegetatie enorme, unul care a bantuit noua zile insula Evvia iar celelalt pe peninsula Peloponez.

sursa: vg.no

23 DE CAZURI NOI DE INFECTIE IN TRONDHEIM

Joi au fost inregistrate 23 de cazuri noi de infectie in Trondheim, informeaza municipalitatea pe site-ul propriu.

Cinci din cazuri se datoreaza importului de infectie din strainatate, trei provin din alta municipalitate in timp ce pentru alte trei, sursa infectiei este necunoscuta. 12 cazuri sunt contacti apropiati.

sursa: vg.no

NORVEGIAN REIA ZBORURILE DE PE AEROPORTUL TORP -SANDEFJORD SPRE SPANIA

Compania aeriana Norwegian redeschide cursele aeriene spre Malaga si Alicante de pe aeroportul Torp Sandefjord. I martie a declat prima aeronava Norwegian de pe aeroportul Torp, de la inceputul pandemiei.

Pasagerii pot rezerva bilete incepand de azi, informeaza aeroportul.

– Ne bucuram sa le putem ura din nou clientilor nostri „bun venit la bord” aici pe aeroportul Torp Sandefjord. Au trecut zece ani de cand am inceput cursele aeriene de aici iar aeroportul a fost important pentru Norwegian in toti acesti ani, spune managerul pentru dezvoltarea rutelor in Norwegian, Magnus Thome Maursund.

Compania va avea doua zboruri saptamanale spre Malaga si Alicante de la Torp. Primele doua zboruri sunt programate pentru 27 si 28 martie 2022.

sursa: vg.no

10 CAZURI DE INFECTIE IN DRAMMEN

Au fost inregistrate zece noi cazuri de infectie cu virusul corona in Drammen, anunta municipalitatea pe site-ul propriu.

Din cele zece cazuri, sase sunt legate de calatorii in strainatate. Sursa de infectie este cunoscuta pentru alte doua cazuri iar ancheta epidemiologica este in derulare pentru unul din cazuri. Alte doua cazuri au sursa de infectie necunoscuta, informeaza municipalitatea.

Nici o scoala sau gradinita nu este afectata de cazurile de infectie.

sursa: vg.no

PESTE 800 DE DECESE CORONA NOI IN RUSIA

Rusia a inregistrat 808 de decese datorate corona in ultima zi, cel mai mare numar de decese de pana acum de-a lungul pandemiei.

Cifrele raportate vineri fac ca numarul oficial la victimelor corona in Rusia sa fie acum de 168.049.

Aceasta este cea mai mare cifra de decese din Europa.

sursa: vg.no

12 CAZURI NOI DE INFECTIE IN TROMSØ

In ultima zi au fost depistate 12 cazuri noi de infectii corona in municipalitatea Tromsø.

Printre persoanele infectate sunt cinci contacti apropiati, in timp ce patru sunt sunt legate de alte cazuri de infectie. Municipalitatea informeaza ca inca mai exista mici grupuri de persoane infectate, dar nici un focar de infectie local, anunta NRK.

In total au fost efectuate 443 de teste corona in municipalitate in ultima zi.

sursa: vg.no

TUNELUL DIN FIORDUL OSLO DESCHIDE JOI

Tunelul din fiordul Oslo deschide joi la orele 12.00 dupa ce a fost inchis in 2 august in urma distrugerilor provocate de un incendiu intr-un camion.

– Suntem foarte bucurosi sa putem redeschide inante de termen si cu suficient timp inainte de sfarsitul de saptamana, a declarat administratorul tunelului, Anine Kalmo Larsen de la Statens Vegvesen.

Tunelul urma sa fie inchis initial pana in 17. autust, dar este redeschis cu cinci zile inainte de termen.

In mod normal, aproape 10.000 de autovehicule trec prin acest tunel in cursul unei zile.

Statens Vegvesen confirma ca tunelul a fost adus la starea de dinainte de incendiu si ca lucrarile in tunel sunt finalizate.

sursa: vg.no

17 CAZURI NOI DE INFECTIE IN ÅLESUND

Ieri fost inregistrate 17 cazuri noi de infectie cu virusul corona in municipalitatea Ålesund. 11 din ele sunt legate de un focar de infectie de la o companie.

– Telefonul anchetei epidemiologice este aglomerat. Rugam sa aveti intelegere pentru acest lucru, spune medicul municipal Olac Mestad in dialog cu Sunnmørsposten.

Patru dintre persoanele infectate sunt contacti apropiati, doua au fost in calatorie in strainatate iar pentru alte doua, sursa de infectie este necunoscuta.

Marti au fost raportate 11 cazuri de infectie cu virusul corona in Ålesund.

Sursa: vg.no

68 DE CAZURI NOI DE INFECTIE IN BERGEN

Bergen a inregistrat ieri 68 de cazuri noi de infectie cu virusul corona, anunta municipalitatea pe site-ul propriu.

41 din cazuri sunt contacti apropiati. Exista si doua cazuri de infectie din import.

Sursa de infectie este necunoscuta pentru 17 din cazuri, informeaza municipalitatea.

– Cifrele de azi sunt mai mici, dar vor trebui sa treaca cateva zile pana vom putea stabili daca este o tendinta in scadere. Dorinta mea, ca medic epidemiolog sef, este ca locuitorii orasului sa isi suflece manecile si, inca odata, sa se straduiasca sa respecte regulile adoptate de consiliul municipal ieri, spune medicul epidemiolog sef Egil Bovim, intr-un comunicat de pres.

Mai multi rezidenti ai unor centre de ingrijire a varstnicilor au fost infectati in ultima saptamana in Bergen.

Marti a fost raportat un nou caz de infectie la un astfel de centru in oras.

In total, 26 de rezidenti ai centrelor de ingrijire sunt infectati cu virusul corona in Bergen, in momentul de fata.

Cu o zi inainte, in Bergen au fost inregistrate 92 de cazuri de infectie.

sursa: vg.no

GUVERNUL ANUNTA O CONFERINTA DE PRESA PENTRU VINERI, IN LEGATURA CU SITUATIA CORONA

Ministrul sanatatii, Bent Høie, managerul Directiei de Sanatate, Bjørn Gudvog si directorul FHI, Camilla Stoltenberg vor tine o conferinta de preza vineri, orele 12.30 in legatura cu situatia corona.

67 de municipalitati au, conform statisticii VG, un trend al infectiilor in crestere.

In ultima zi au fost inregistrate 589 de cazuri de infectie. In acelasi timp, 69 la suta din locuitorii tarii au primit cel putin o doza de vaccin in timp ce 337,25 la suta au vaccinarea completa.

sursa: vg.no

CIFRE NOI: AUSTRIA SI BULGARIA POT PRIMI REGIM DE CARANTINA INCEPAND DE LUNI

In zilele de joi, FHI culege datele Biroului European pentru Prevenirea Epidemiilor (ECDC) pentru a actualiza harta norvegiana de calatorii. VG a cules aceste date pentru a da un pronostic despre cum va arata noua harta.

Austria si Bulgaria au trecut peste limita de infectie portocaliu/rosu si pot, din aceasta cauza, sa aiba regim de carantina incepand de luni. Mai multe regiuni suedeze vor putea, de asemenea, sa primeasca regim de carantina.

Guvernul actulizeaza harta in fiecare zi de vineri la orele 12.00 iar noile coduri de culori sunt valabile incepand de luni.

sursa: vg.no

PERSOANA DIN CONDUCEREA OMS – ESTE POSIBIL CA PANDEMIA SA FI INCEPUT CU UN ANGAJAT AL UNUI LABORATOR

Pandemia de corona poate sa fi fost declansata cu un angajat al unui laborator care ar fi fost in contact cu un liliac, spune barbatul care a condus investigatiile OMS in Wuhan.

Peter Embarek subliniaza, in dialog cu TV2 din Danemarca, ca el nu a vazut dovezi care sa sustina aceasta teorie. Dar el considera ca este destul de probabila si ca ar trebui investigata mai indeaproape.

– Un angajat care a fost contaminat afara in campul da lucru, la prelevarea probelor, este una din ipotezele probabile, spune Embarek.

El a condus grupa de experti ai OMS care a vizitat orasul Wuhan in februarie anul acesta.

In urma vizitei, OMS a declarat ca „este extrem de improbabil” ca virusul sa fi provenit de la vreunul din laboratoarele din Wuhan. Acum, Embarek spune ca el si-ar fi dorit formularea „improbabil” si ca „extrem” a fost adaugat ca un compromis in urma presiunii partii chineze.

Autoritatile chineze au respins, in repetate randuri, teoria ca pandemia ar fi fost declansata printr-o eroare comisa la unul din laboratoarele din Wuhan.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu