Știri

Stirile zilei – 13.08.2021

Scris de Daniel Solheim
623 DE CAZURI DE INFECTIE IN ULTIMA ZI

Ieri au fost inregistrate 623 de noi cazuri de infectie. Statistica VG arata ca au fost depistate cu 34 mai multe cazuri decat in ziua anterioara, cand au fost inregistrate 589 de cazuri.

623 de cazuri inseamana si cu 142 mai multe decat media ultimelor sapte zile, care era la 481 de cazuri.

Trendul infectiilor inregistrate este, conform statisticii VG, in crestere.

62 de municipalitati au un trend in crestere.

In Oslo au fost inregistrate 134 de cazuri noi de infectie in ultima zi, asta insemnad cu 8 mai multte decat in ziua anterioara si cu 52 mai mult decat media ultimelor sapte zile.

Conform statisticii VG 38,8 la suta din populatie are vaccinare completa in timp ce 69,4 la suta a primit cel putin o doza.

sursa: vg.no

SE DORESTE INFIINTAREA UNEI COMISII PENTRU CAZURILE DE OMUCID INTRE PARTENERI

In sapte din zece crime in relatii casnice au fost raportate cazuri de violenta anterior crimei. Acum, guvernul doreste sa afle unde cedeaza sistemul de alerta.

In planul de actiune al guvernului impotriva violentelor in relatii apropiate, guvernul anunta, printre altele, infiintare unei comisii permanente de investigatie pentru crimele dintre parteneri de viata, relateaza Aftenposten.

In decembrie anul trecut, Comitetul pentru omucideri intre parteneri si-a prezentat raportul. Din acest raport reiese ca in 70 la suta din cazurile de crima in care victima a fost ucisa de partenerul de viata, au fost raportate violente in relatie inainte ca sa se produca crima.

– In timp ce politia analizeaza chestiunea vinovatiei, o comisie va analiza „Am fi putut face ceva mai devreme?”. Ar fi putut politia sau alte autoritati sa intervina? Comisia va cauta erori de sistem, spune prim-ministrul Erna Solberg in dialog cu Aftenposten.

O astfel de comisie a cazurilor de omucidere intre parteneri de viata va functiona asemanator comisiilor care se ocupa de accidente sau catastrofe. Aceasta va intra in actiune imediat dupa ce s-a petrecut o crima, pentru a analiza daca au fost erori in sistemul in ce priveste victima.

Ministrul justitiei, Monica Mæland spune ca este o coincidenta ca planul de actiune este prezentat tocmai acum, la mai putin de o luna inainte de alegeri.

– Motivul pentru faptul ca planul de actiune este intarziat este ca am dorit sa asteptam concluziile raportului comitetului pentru omucideri in relatii apropiate. Asta nu are nimic de-a face cu campania electorala, a spus ea.

Sursa: vg.no

APROAPE SAPTE DIN ZECE PERSOANE AU PRIMIT PRIMA DOZA DE VACCIN

In total, 40 la suta din populatia Norvegiei este acum vaccinata complet impotriva covid-19. Aproape sapte din zece au primit prima doza de vaccin.

In total, 3.756.885 de norvegieni au primit prima doza de vaccin corona. Asta corespunde unui procent de 69,7 la suta din populatie.

2.154.568 de persoane au primit rapelul, arata cifrele prezentate de FHI vineri dimineata. Asta inseamna ca 40 la suta din populatie este vaccinata complet.

Pentru populatia peste 18 ani, procentul celor vaccinati pentru prima data este de 87,8 la suta si 50,3 la suta sunt vaccinati complet.

Deocamadata, FHI a inregistrat ca 14.053 de persoane au primit prima doza si 58.947 de persoane au primit rapelul in cursul zilei de joi, 12. august.

sursa: vg.no

NORVEGIA PRIMESTE UN MILION DE DOZE SUPLIMENTARE ALE VACCINULUI MODERNA

Prin colaborarea cu UE, Norvegia va avea acces la 1 milion de doze suplimentare de la Moderna. Dozele vin in urma faptului ca Polonia nu mai are nevoie de ele.

– Cu aceasta livrare, toate persoanele peste 18 ani vor putea completa ciclul de vaccinare in cursul primelor doua saptamani din septembrie. Asta inseamna ca Norvegia va putea reveni la o viata normala mult mai repede, spune prim ministrul Erna Solberg.

Dozele vin pe langa cele 358 000 de doze de vaccin pe care Norvegia le-a primit in iulie din Lituania, Bulgaria si Romania. Astfel, intr-un interval de timp scurt, Norvegia a procurat peste 1,3 milioande de doze suplimentare de vaccin.

sursa: vg.no

UN BARBAT A FOST TRANSPORTAT CU ELICOPTERUL LA SPITAL IN URMA UNUI ACCIDENT RUTIER

Un barbat a fost trasportat de urgenta la spital in urma uni accident rutier petrectu la Harøy, in Møre si Romsdal.

Deocamdata nu este cunoscuta amploarea ranilor suferite de barbat. Conform sefului de operatiuni al politiei, Sindre Molnes, barbatul a suferini rani vizibile, era constient si in stare sa vorbeasca.

– Datorita suspiciunii unei viteze excesive si pericolului de rani interne, a fost transportat la spital cu elicopterul. Initial nu este considerat a fi ranit grav.

Politia are suspiciuni ca ar putea fi vorba si de o intoxicatie cu substante, dar nu a concluzionat cu numarul de persoane aflate in masin si daca barbatul a fost soferul autovehicului.

La 09.45 politia a scris intr-o actualizare ca au control asupra persoanelor care se aflau in masina dar vor continua cautarile in zona cu ajutorul cainilor de salvare si echipajelor de la Crucea Rosie.

– Inca nu este sigur daca mai erau si alte persoane in masina, a relatat politia.

sursa: vg.no

O FETITA DE 5 ANI PRINTRE PERSOANELE DECEDATE IN URMA UNUI ATAC CU ARMA IN ANGLIA
Sase persoane au decedat in atacul cu arma de foc din Plymouth joi.

O fetita de cinci ani se afla printre cele sase victime care au decedat in urma atacului cu arme de foc din Plymouth, in Anglia, anunta The Times vineri.

Conform publicatiei Daily Mail, atat mama si fratele atacatorului se afla printre victime. Publicatia mai mentioneaza ca atacatorul s-a sinucis in urma atacului.

Puteti citi mai multe aici.

sursa: vg.no

CEL PUTIN 27 DE PERSOANE SI-AU PIERDUT VIATA IN INUNDATIILE DIN TURCIA

Echipajele de salvare din Turcia au mai gasit in noaptea spre vineri zece victime in provincia Kastamonu, situata la malul Marii Negre, o provincie afectata de inundatii si alunecari de teren.

Astfel, numarul victimelor in urma catastrofei naturale care a afectat mai multe provincii in Nordul Turciei, a crescut la 27.

Apa a distrus case si poduri si a luat cu ea masini in provinciile de coasta Bartin, Kastamonu, Sino si Samsun. Mai multe sute de oameni au fost evacuati cu ajutorul elicopterelor de salvare.

Conform prim-ministrului Turciei, Suleyman Soylu, nivelul apei a crescut, in unele locuri, cu pana la patru metri.

Ministrul agriculturii din Turcia, Bekir Pakdemirli, a denumit inundatiile ” cea mai mare catastrofa din zona in ultimii 50 pana la 100 de ani”.

sursa: vg.no

15 CAZURI NOI DE INFECTIE INREGISTRATE IN TRONDHEIM

Joi au fost inregistrate 13 cazuri noi de infectie cu virusul corona in Trondheim, anunta municipalitatea intr-un comunicat de presa.

Sapte din persoanele infectate sunt barbati iar sase sunt femei.

Patru din cazuri sunt legate de contacti apropiati. Cinci din cazuri se refera la infectie din strainatate. Trei persoane au fost infectate in alta comuna. In ce priveste ultimul caz, acesta are deocamadata o sursa de infectie necunoscuta, informeaza municipalitatea.

sursa: vg.no

KINA REFUZA O NOUA INVESTIGATIE A DEBUTULUI PANDEMIEI

Guvernul din China refuza solicitarile in legatura cu o noua si mai aprofundata investigatie a debutului pandemiei.

Ministrul adjunct de externe, Ma Zhaoxu, a spus vineri ca China se opune unei tentative politizate de a investiga cazul.

El considera ca eventuale noi investigatii trebuie sa se bazeze pe raportul intocmit de OMS mai devreme in acest an.

OMS a solicitat Chinei, joi, sa publice datele preliminare ale primelor cazuri de infectie, depistate in 2019. In aceeasi zi, membrul conducerii OMS, danezul Peter Embarek, a spus ca este posibil ca pandemia sa fi debutat cu un angajat al unui laborator chinezesc care a fost in contact cu un liliac.

Embarek a fost cel care a condus delegatia de experti a OMS in februarie, in vizita din orasul Wuhan, unde au fost depistate primele cazuri de infectie.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu