Știri

Stirile zilei – Dagbladet.no 07.09.2022

Scris de Daniel Solheim

Consiliul local din Kinn a decis ca cea mai „ciudata municipalitate” a Norvegiei sa ramana nedivizata

Majoritatea consiliului local din municipalitatea Kinn a votat impotriva divizarii acesteia. Acest vot este in conformitate cu referendumul local, unde locuitorii au votat in majoritate pentru mentinerea municipalitatii Kinn in forma ei actuala.

Municipalitatea Flora si municipalitatea Vågsøy au fost unificate voluntar in 2020, formand cea mai „ciudata” municipalitate din Norvegia, cele doua municipalitati nefiind invecinate in mod direct, deoarece intre ele se afla municipalitatea Bremanger, care nu a dorit sa se unifice cu vecinii sai.

In referendumul local, 3427 de persoane au votat pentru divizarea municipalitatii, in timp ce 3471 au votat in favoarea mentinerii formei actuale, dupa numararea voturilor din municipalitatea Kinn.

Consiliul local a avut ultimul cuvant in aceasta chestiune, iar in urma votului acestuia, cea mai „ciudata” municipalitate din Norvegia continua sa existe.

Grecia a trimis plangeri in urma amenintarilor lui Erdogan

Helas a notificat atat NATO cat si ONU in urma faptului ca presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Grecia de violarea spatiului aerian turcesc marti, relateaza agentia de presa Reuters.

– Rabdarea noastra are o limita daca ei continua cu astfel de amenintari ilegale impotriva noastra, amenintari in care isi folosesc insulele si bazele lor acolo, a spus Erdogan inainte de a adauga ca „Turcia va face ceea ce este necesar” la finalul rabdarii.

– Pentru ca a lua in colimator avioanele noastre de vanatoare nu promite ceva bun, a mai adaugat Erdogan.

Drept raspuns, Grecia a trimis notificari atat NATO cat si ONU, prin care ei caracterizeaza comentariile presedintelui turc drept „inflamatorii”. Tara a solicitat ONU si NATO sa condamne comportamentul lui Erdogan.

Politistii nu vor avea voie sa poarte uniforme in timpul paradei PRIDE

Alerta ridicata provocata de amenintari face ca politia sa nu poata folosi uniforme in timpul paradei care va avea loc sambata in Oslo.

– In continuare nivelul de alerta este ridicat in Norvegia iar Grupul National de Lideri a discutat efectuarea unor astfel de manifestatii. Trebuie sa fie efectuate evaluari de risc inaintea sa aiba loc manifestarea. De aceea nu va fi posibila folosirea uniformei, spune Anna Holter Sollien, lider pentru sectia de munca din cadrul Sindicatului Politistilor intr-un mesaj publicat pe site-ul sindicatului.

Publicatia Vårt Land a relatat prima despre aceasta stire.

Parada Oslo PRIDE din vara a fost anulata in urma atacului din 25. iulie, in care doua persoane au fost ucise, iar mai multe ranite. Sambata va fi organizata o parata PRIDE si o manifestatie de solidaritate cu victimele atacului.

Sindicatul Politistilor mentioneaza ca, cu toate acestea, va fi posibil pentru politisti sa poarte tricouri profilate din partea angajatorului si ca vor fi impartite stegulete cu curcubeu tuturor politistilor care doresc asta.

– Sindicatul Politistilor sustine aceasta manifestare din toata inima – exact asa cum am facut si inainite de Oslo Pride, spune Sollien.

Politia avertizeaza in legatura cu gazul ilariant (protoxid de azot)
Gazul ilariant (protoxidul de azot)

– Indemnam tinerii sa se abtina de la utilizarea gazului ilariant pe post de drog si pe parinti si alti adulti sa fie atenti, in cazul in care descopera tineri drogati cu gaz ilariant, a scris Politia din Oslo, Asker si Bærum intr-o postare pe Facebook.

Protoxidul de azot (N2O), cunoscut si sub numele de gaz ilariant, este un gaz fara gust sau miros, dar care are un efect analgezic si somnifer.

In cel mai rau caz, gazul ilariant in combinatie cu alcool poate fi letal, conform politiei.

– In anumite cazuri, inhalarea gazului poate duce la tulburari ale ritmului inimii, lipsa de oxigen si poate provoca un efect de sufocare.

Politia solicita informatii in cazul in care gasesti ampule goale sau containere de gaz, sau in cazul in care descoperi tineri care se drogheaza cu acest gaz.

Greva cadrelor didactice ia amploare

Incepand de marti, saptamana viitoare, greva cadrelor didactice va fi si mai ampla. Aproape 3000 de membri din Sindicatul Invatamantului vor iesi in greva.

Scoli din Trondheim si Bryne vor fi, in prima faza, afectate de greva.

– Aceasta accentuare a grevei arata gravitatea situatie, spune liderul Sindicatului Invatamantului, Steffen Handal.

Deja se afla in greva aproximativ 3.500 de membri ai sindicatului. In plus, alte doua sindicate, Sindicatul national al scolilor si Uniunea Lectorilor, au scos in greva cate 40 de membri fiecare.

Incepand de marti, se vor mai adauga, deci, inca 3000 de cadre didactice la grevisti. Cei mai multi dintre acestia muncesc la scoli din Bergen si Bærum, locatii deja afectate de greva. Bryne si Trondheim nu au fost pana acum afectate in mod direct, dar Sindicatul Invatamantului cheama la greva si membri din aceste orase.

In cea mai mare parte, gimnaziile si liceele sunt afectate. Elevii din clasa 1.a sund protejati si de aceasta data.

– Dialogul nu a avut rezultate

Sindicatul municipal KS (reprezentant al angajatorilor) a afirmat anterior ca angajatorii au incercat, atat cat le permite economia municipalitatilor, sa vina in intampinarea cererilor grevistilor, si ca au depasit ramele acordului-cadru din industrie. Acestia nu mai au de unde sa ofere mai multi bani, a spus directorul regional Tor Arne Gangsø in august.

KS a aratat ca si celelalte sindicate din zona KS au acceptat rezultatul negocierilor salariale, in timp ce sindicatele cadrelor didactice le-au refuzat.

Pana acum, acestea s-au pozitionat la un nivel relativ moderat in comparatie cu alte greve, dar marti greva va lua o amploare mai puternica.

Partile au avut contact prin mediatorul national Mats Ruland. Niciuna din parti si nici mediatorul Ruland nu au dorit sa spuna in ce a constat acel contact.

– A existat un contact cu Mediatorul national, dar pana acum, acest contact nu a dat, insa, rezultate. Vom continua greva pana cand vom ajunge la o solutie mai buna pentru cadrele didactice, spune Handal.

– Nicio dorinta de apropiere de noi

El considera ca sindicatul angajatorilor KS nu pare sa fi inteles gravitatea situatiei.

– Sunt mii de elevi afectati de greva si unii dintre ei au fost afectati deja de mai multa vreme, dar nu observ niciun fel de dorinta din partea angajatorului KS de a veni in intampinarea doleantelor noastre, spune el.

El se intreaba pe ce fel de sustinere se bazeaza KS.

– Partidele politice sunt de acord cu Sindicatul Invatamantului ca trebuie sa fie mai multe cadre didactice calificate in salile de clasa. Elevii cer mai multi profesori si sun ca este vorba de educatia lor scolara. 70% din populatie sustine greva cadrelor didactice. Si atunci este timpul sa pune intrebarea cine, de fapt, sustine KS in acest conflict de munca. Cine este responsabil de mandatul reprezentat de KS? intreaba Handal.

Norvegia: a importat mai multa energie electrica decat a exportat

Norvegia a importat nett 224 GWh in saptamana 35 dupa ce, in saptamana anterioara, a exportat mai mult. Productia de energie electrica in Sudul Norvegiei este foarte redusa.

– Productia de energie electrica in Sudul Norvegiei (NO1, NO2 si NO5) de-a lungul unei saptamani, a fost cea mai redusa saptamana trecuta, in comparatie cu productia saptamanala din ultimii zece ani. In Sud-Vestul Norvegiei (NO2) productia de energie electrica era aproape injumatatita fata de saptamana anterioara, a consemnat NVE – Directia apelor si energiei.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu