Știri

Stirile zilei – TV2 – Marti, 01.03.2022

Scris de Daniel Solheim
Reuters: Fortele ruse au atacat turnul de televiziune din Kiev
Foto: Carlos Baria / Reuters / NTB

Un consilierd din cadrul ministerului afacerilor interne din Ucraina declara pentru Reuters ca fortele ruse au atacat turnul de televiziune din Kiev iar AFP relateaza ca unele semnale tv au fost afectate. Se lucreaza acum la o solutie de rezerva, mentioneaza The Kiev Independent. Ministerul apararii din Ucraina anunta ca unele programe TV vor lipsi din schema pentru o vreme.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko scrie intr-un mesaj pe Telegram ca statia de transformatoare care alimenteaza turnul cu curent electric a fost afectata in urma bombardamentului.

Cinci persoane au fost ucise in atac, relateaza AFP.

Anterior, un purtator de cuvant pentru ministerul rus al apararaii a afirmat ca fortele ruse doresc sa atace infrastructura tehnologica din Kiev pentru „a subprima atacurile de informatii impotriva Rusiei”.

Turnul TV din Kiev nu a fost, insa, printre tintele mentionate de el.

Filmari video si mesaje pe twitter arata ca ar fi fost vorba de doua explozii in apropierea turnului, dar aceste informatii nu sunt verificate deocamdata.

Parlamentul Europei cere sanctiuni mai aspre impotriva Rusiei

Intr-un buletin de presa, parlamentul European se exprima in favoarea progresiei in procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeana si a sactiunilor mai aspre.

Printre sanctiuni, Parlamentul Europei doreste sa introduca restrictii la importul marfurilor rusesti, precum titei si gaz. De asemena solicita si alte sanctiuni care, din punct de vedere strategic vor afecta economia si industria ruseasca. Se solicita, in acelasi timp ca si Bielorusiei sa i se inchida accesul la sistemul SWIFT. Parlamentul cere Comisiei UE si tarilor UE sa trimita mai multe ajutoare umanitare in Ucraina.

Compania Nord Stream 2 in pragul falimentului

Compania din spatele proiectului Nord Stream 2, localizata in Elvetia, a intrat in insolventa si a trimis in somaj tehnic peste 100 de angajati.

– Nord Stream a intrat in insolventa datorita sanctiunilor impuse de Statele Unite saptamana trecuta, spune Silvia Thalmann-Gut, director economic in cantonul Zug unde este sediul companiei, in dialog cu canalul tv SRF.

Sanctiunile impotriva Rusiei ca urmare a invadarii Ucrainei au oprit procesul de certificare a gazoductului Nord Stream 2, care urma sa transporte gaz din Rusia in Europa prin Germania.

Thalmann- Gut a adugat ca toti cei 106 angajati ai companiei au fost trimisi in somaj tehnic.

Zelenskyj in dialog cu Biden: Trebuie sa oprim atacatorul cat de repede posibil

Presedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyj a avut o convorbire cu presedintele SUA, Joe Biden, relateaza AFP. Zelenskyj scrie pe Twitter ca au fost discutate sanctiuni impotriva Rusiei si ajutoare pentru aparare.

– Trebuie sa oprim atacatorul cat de repede posibil.

NATO anunta o noua intalnire de urgenta

NATO convoaca de urgenta toti ministrii de externe la o sedinta de criza in Bruxel in data de 4 martie, vineri, relateaza biroul de presa AFP.

Subiectul sedintei de urgenta este situatia tot mai tensionata dintre Rusia si Ucraina. Toti ministrii de externe sunt solicitati sa se prezinte personal iar sedinta va fi prezidata de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informeaza NATO intr-un comunicat de presa.

Norvegia poate primi 1000 de refugiati imediat

Ministrul justitiei, Emilie Enger Mehl spune intr-un interviu cu TV2 ca Norvegia poate primi 1000 de refugiati doar cu o zi de preaviz.

– Este o situatie foarte grava pe care o vedem in Ucraina in acest moment. Norvegia este pregatita sa isi asume rapsunderea si lucram continuu pentru a cartografia modul in care putem ajuta atat in Ucraina cat si aici, spune Enger Mehl.

Ministrul justitiei subliniaza ca nu doreste sa stabileasca un anumit numar de refugiati pe care Norvegia sa ii poata primi in timp, dar se lucreaza la cresterea numarului de locuri acute si de durata.

– In cel mai rau caz, putem lua in folosinta sali de sport.

Directia pentru straini (UDI) subliniaza ca regulamentul de intrare in Norvegia este valabil si pentru ucrainieni, la fel ca si pentru refugiatii ucrainieni.

– Primim mai multe solicitari de la persoane care doresc sa ajute ucranieni in Polonia, printre altele sa ii ajute sa ajunga in Polonia si apoi sa aduca refugiatii cu autobuze in Norvegia. Chiar daca intentia este buna, trasportul unor persoane fara documente necesare pentru intrarea legala in Norvegia poate fi considerat drept trafic de persoane, infractiune care se pedepseste, a mentionat UDI pe site-ul propriu.

Toti ucrainienii pot calatori fara viza in Norvegia daca detin pasaport biometric, subliniaza UDI.

Student indian ucis in atacurile asupra Harkovului

Un student indian a fost ucis intr-un atac cu mortiere in Ucraina, conform ministerului indian de externe.

– Cu profunda compasiunne confirmam faptul ca un student indian si-a pierdut viata intr-un atac cu mortiere in Harkov azi dimineata, a spus un purtator de cuvant al ministerului de externe, Arindm Bagchi.

El a adaugat ca ministrul de externe al Indiei a convocat ambasadorii Rusiei si Ucrainei pentru a repeta cerinta ca cetatenii indieni sa aiba trecere libera din Harkov si din alte zone de conflict.

Inainte de invazia Rusie in Ucraina, in Ucraina se aflau aproximativ 20.000 de indieni. Aproximativ 8000 au reusit sa paraseasca tara, dintre care 1400 s-au intors in India.

Estonia confirma: Forte militare bieloruse se afla in Ucraina.

Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a confirmat azi la o conferinta de presa, ca Bielorusia are forte militare pe teritoriul Ucrainei.

In urma unei sedinte cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Kalla a declarat ca Rusia a trecut de la statutul de vecin dificil la un stat interlop.

– Ne asteptam, din pacate, sa fim martori la mai multe orori, printe altele bombardamente aleatorii.

Ea a adaugat ca Bielorusia pare sa fie acum un „co-atacator” in acest conflict.

Kallas solicita NATO sa fie pregatita sa apere tarile cele mai vulnerabile din alianta, incluse fiind si tarile baltice.

Kallas a participat marti la o conferinta de presa comuna in Tallin, alaturi de Stoltenberg si de premierul britanic Boris Johnson.

Blinken doreste excluderea Rusiei din Consiliul pentru drepturile omului al ONU.

Rusiei ar trebui sa i se ia statutul de membru in consiliul pentru drepturile omului din cadrul ONU, spune ministrul de externe al Statelor Unite, Antony Blinken.

– in mod bine intemeiat ne putem intreba daca o tara membra a ONU care incearca sa cucereasca o alta tara membra, in timp ce comite incalcari groaznice ale drepturilor omului si cauzeaza suferinte umanitare enorme, ar trebui sa ramana membra al acestui consiliu, a spus Blinken intr-o cuvantare transmisa prin videolink in cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului din cadrul ONU.

Ambasada Ucrainei: Multi norvegieni doresc sa plece in Ucraina pentru a lupta.
Soldati voluntari s-au antrenat sambata in apropiere de Kiev (foto Efrem Lukatskij /AP / NTB)

Ambasada Ucrainei a primit multe solicitari din partea norvegienilor care sunt interesati sa lupte de partea Ucrainei in razboiul impotriva Rusiei.

– Primim multe intrebari din partea norvegienilor in legatura cu acest lucru. Si stim ca multi norvegieni sunt dornici sa plece in Ucraina pentru a lupta, spune un ofiter de presa anonim din cadrul Ambasadei Ucrainei la Oslo, in dialog cu publicatia Klar Tale.

Ofiterul de presa spune ca oamenii au inceput sa ia legatura cu ambasada joi, saptamana trecuta, dar nu are un numar exact in legatura cu cei care s-au adresat ambasadei cu intrebari legate de participarea la luptele din Ucraina.

El ii trimite pe cei care contacteaza ambasada mai departe catre autoritatile competente din Ucraina.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu