Știri

Stirile zilei – vineri, 17.09.2021

Scris de Daniel Solheim
982 de infectari cu virusul corona inregistrate ieri in Norvegia

Ieri au fost inregistrate 982 de infectari cu virusul corona, arata statistica VG.

Asta inseamna cu 112 cazuri mai putin decat media ultimelor sapte zile.

In Oslo au fost inregistrate 291 de infectari cu virusul corona ieri. Asta inseamna cu 20 mai putine decat in ziua precedenta si cu 57 mai putin decat media ultimelor sapte zile.

38 de municipalitati au un trend in crestere al infectarilor.

Numarul total de persoane infectate inregistrate in Norvegia pana in prezent este de 180.432 de persoane.

Buletin de presa 17.09.2021 – Grupul de comunicare strategica
Datele din intervalul ultimelor 24 de ore, pe scurt:

❗ 4.478 de noi infectări cu SARS CoV 2;

❗ 435 de persoane confirmate și internate în spital;

❗ 21 de persoane confirmate și internate în ATI;

❗ 73 de persoane decedate.

 În momentul de față:

5965 de persoane sunt internate în secții, din care 166 sunt minori;

 762 de persoane sunt internate în ATI, din care 14 sunt minori.

Cititi aici buletinul de presa emis azi, 16.09.2021de catre Grupul de Comunicare Strategica al MAI.

Incendiu intr-un imobil la Klepp

Toate echipajele de urgenta au descins la un incendiu, in jurul orelor 03.20, la un imobil din Klepp, la sud de Stavanger.

„Flacarile sunt vizibile printr-o fereastra” scria politia districtului Sud-Vest pe Twitter.

– Pompierii sunt ocupati acum cu mentinerea controlului asupra combustiei. Nu este posibila salvarea imobilului, a spun seful de operatiuni Anders Opedal, de la politia districtului de Sud Vest in dialog cu VG la orele 04.15.

In imobil, la momentul declansarii incendiului, se afla o femeie varstnica.

– Ea a iesit din imobil si nu este ranita. A primit adapost la un vecin, care este si inrudit cu ea, spune Opedal.

Copacii giganti sunt impachetati in folie de aluminiu in California
Un indicator istoric, care ureaza „Bun venit” in Parcul National Sequoia din California, este impachetat in folie de aluminiu. California este patria unora dintre cei mai mari copaci din lume, sequoia. Joi, mai multi copaci au fost „impachetati” pentur a fi protejati de flacarile incediilor de vegetatie care bantuie California.

Cei mai mari copaci din lume au fost impachetati in paturi ingnifuge, intr-o tentativa de a ii proteja de cele mai mari incendii de vegetatie care bantuie coasta de vest a Statelor Unite, care este afectata de seceta.

Un grup de copaci cu cei mai batrani copaci sequoia, printre acestia aflandu-se si copacul cu 83 de metri inaltime, General Sherman, copacul cel mai mare ca volum din lume, a fost impachetat in aluminiu pentru a fi protejat de flacari.

Dispozitivele de pompieri lupta din greu pentru a proteja copacii din parcul national Sequoia National Park.

– Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a proteja acesti arbori vechi de 2000-3000 de ani, a spus un purtator de cuvant al parcului in dialog cu The Mercury News.

Sute de mii de hectare de padure au ars in sezonul incendiilor de vegetatie din acest an in California. Cercetatorii sustin ca schimbarile climatice provocate de om au dus la seceta care dureaza de ani de zile si temperaturi crescute, care au facut ca aceasta regiune sa fie expusa si mai mult la astfel de incendii.

Joi, doua incendii de vegetatie se apropiau de o zona din parcul national, denumita Giant Forest (Padurea Gigantilor), in care se afla peste 2000 de arbori sequoia. Los Angeles Times a relatat cu o zi inainte ca angajati ai parcului si localnici din apropiere au fost evacuati.

Aproximativ 500 de pompieri lupta impotriva incendiilor, care au fost denumite Paradise si Colony. Impreuna, cele doua incendii au ars aproape 3.800 de hectare de padure, dupa ce au fost declansate de traznet in 10. septembrie.

Alegerile din Rusia au inceput azi.

Sectiile de votare sunt deschise azi in Rusia. Toate cele 450 de locuri din Duma sunt puse in joc, dar este preconizata o victorie pentru partidul de guvernamant Rusia Unita, in ciuda sondajelor slabe.

Scrutinul se intinde pe o perioada de trei zile, o decizie pe care autoritatile spun ca au luat-o din considerente de prevenire a bolilor infectioase, dar despre care opozitia sustine ca da posibilitatea fraudelor electorale.

Cremlinul a dat la o parte, deja, pe unii din rivalii politici, inainte de campania electorala. Lideri ai opozitiei sunt in inchisoare, retinuti sau pur si simplu li s-a refuzat candidatura.

In acelasi timp, o serie de medii de presa independente au fost desfiintate in urma faptului ca autoritatile le-au catalogat drept agenturi straine, in timp ce observatorii electorali ai OSSE – Organizatia pentru sicuranta si cooperare in Europa, sunt absenti.

Liderul opozitiei, Alkesej Navalnii, aflat in inchisoare, incearca sa promoveze „smart voting”, o strategie prin care votanti se aduna in spatele candidatului despre care se crede ca ar avea cele mai mari sanse de a invinge vreunul din candidatii partidului de guvernamant .

Rusia Unita, care este puternic aliata cu oligarhii tarii, detine, inaintea scrutinului, 336 din cele 450 de fotolii din Duma, care este camera inferioara a parlamentului rus.

Partidul este asteptat sa mentina majoritatea astfel incat sa poata face modificari in constituutie, la fel ca anul trecut, cand reformele adoptate au facut posibil ca Putin sa poata ramane la putere in Rusia pana in 2036.

Aplicatia lui Navalnii, Voteaza Smart, a fost scoasa de pe magazinele online Google si Apple

In aceeasi zi in care sectiile de votare sunt deschise in Rusia, aplicatia Voteaza Smart elaborata de criticul regimului Aleksej Navalnii, a fost indepartata din magazinele online Google si Apple.

Liderul opozitiei, aflat in inchisoare, a lansat aplicatia „Voteaza smart” care sfatuieste alegatorii sa se pozitioneze in spatele candidatilor care au cele mai mari sanse de a invinge candidati ai partidului de guvernare, la scrutinul care incepe azi.

Dar vineri, colaboratorii lui Navalnii au anuntat ca aplicatia nu mai este disponibila in magazinele online ale Google si Apple. .

– Indepartarea aplicatiei lui Navalnii din magazinele online este o politica de cenzura rusinoasa, scrie Ivan Zjdanov, colaborator apropiat al lui Navalnii, pe Twitter.

Norvegia printre tarile cu cel mai mic procentaj de femei in scoli profesionale

Sub 40 % din elevii din invatamantul profesional din Norvegia, sunt femei. Acest lucru plaseaza Norvegia printre tarile cu cea mai mare diviziune de gen din Europa, conform unui raport.

Cifrele pentru invatamantul profesional din licee sunt valabile pentru anul 2019 si reies din raportul anual Education at a Glance 2021, informeaza Biroul Central de Statistica.

In tarile OECD, doar Islanda a avut un procentaj mai scazut al femeilor din invatamatul profesional liceal, decat Norvegia. Acolo, erau 33% femei in acest an. Cel mai mare procentaj al femeilor in invatamantul profesional liceal il are Finlanda, cu 54 %.

Aftenposten: Ropstad (KrF) a luat masuri pentru a evita impozitele

Publicatia Aftenposte a dezvaluit anterior ca liderul Krf (partidul popular crestin) Kjell Ingolf Ropstad, a avut domiciliul inregistrat la camera pe care o avea la parintii sai in Agder, astfel obtinand un imobil de naveta gratuit in Oslo.

Acum, publicatia dezvaluie ca el a luat masuri ca sa nu plateasca impozite prin a informa ca ar fi avut cheltuieli in casa parintilor in 2020.

– Am ajuns la un acord cu parintii mei ca sa acopar cheltuielile fixe pentru ei, pentru ca in acel mod, as fi intrat in categoria de scutiri de impozit. A fost o apreciere gresita, spune Ropstad in dialog cu publicatia.

Pentru a nu plati impozit pentru locuinta de naveta, parlamentarii si ministrii trebuie sa aiba cheltuieli pentru propriul imobil in localitatea de domiciliu. Conform publicatiei, Ropstad avea o intelegere cu parintii sai in care acestia urmau sa ii trimita o factura pentru cheltuielile de cazare in camera din casa parintilor, pentru anul 2020. Publicatia relateaza mai departe ca el ar fi trebuit sa plateasca 175.000 de coroane sub forma de impozit.

Intr-un e-mail adresat VG, KrF informeaza ca acordul lui Ropstad era sa achite parti din cheltuielile pentru domiciliul sau la sfarsitul anului.

– Biroul primului ministru a avut un dialog cu Autoritatea fiscala. Ei m-au informta, astfel, ca si-au schimbat parerea in legatura cu faptul ca cheltuielile pentru domiciliu nu erau decisive pentru constatarea locuitei de naveta ca fiind impozitabila. Atunci m-am inteles cu parintii mei ca nu mai trebuie sa platesc, spune Ropstad.

La intrebarea adresata de Aftenposten, in ce masura a fost vorba in acest caz de o adaptare la impozitare, el raspunde:

– La acel moment m-am gandit ca era mai bine sa platesc o parte din cheltuielile de la domiciliu astfel incat locuinta de naveta sa nu fie impozitabile.

– A fost o apreciere gresita, pentru care imi pare rau si pe care n-ar fi trebuit sa o fac. Inteleg ca sunt multi care acum sunt dezamagiti de faptul ca am facut aceasta apreciere, spune Ropstad in dialog cu Aftenposten.

El recunoaste fata de Aftenposten, ca a obtinut un avantaj fiscal.

– Am avut o locuinta de naveta gratuita si nu am avut cheltuieli la domiciliul meu. De aceea voi plati impozit. Acum a fost precizat acest lucru iar eu sunt in dialog cu Autoritatea fiscala pentru a plati ceea ce vor decide ei ca am de platit.

Ropstad isi cere scuze pentru evaziunea fiscala – nu demisioneaza

Liderul partidului crestin popular, Kjell Ingolf Ropstad isi cere scuze pentru evaziunea fiscala care a dus la faptul ca a economisit 175.000 de coroane. Nu vrea sa demisioneze nici din functia de ministru si nici din cea de lider de partid.

Vineri, Aftenposten a dezvaluit ca liderul Krf si ministrul copiilor si familie, Kjell Ingolf Ropstad, a raportat ca a platit cheltuieli de chirie pentru camera din imobilul parintilor din Moisund, catre Biroul Prim-ministrului (SMK) – fara ca, in realitate, sa fi platit ceva parintilor sai.

Prin aceasta actiune, Ropstad a evitat plata a 175.000 de coroane sub forma de impozit, relateaza publicatia.

– A fost o greseala din partea mea sa fac asa ceva. Imi pare rau, nu ar fi trebuit sa fac asta. Am o mare intelegere pentru faptul ca am dezamagit pe multi, spune Ropstad desre evaziunea fiscala la conferinta de presa de vineri.

– Ai incredrea lui Erna Solberg de a continua in functia de ministru al copiilor si familiei?

– In legatura cu asta va trebui sa o intrebi pe Erna Solberg, dar eu am discutat problema asta cu prim-ministrul spune Ropstad in dialog cu VG.

– Dar nu ati discutat concret despre demisia ta, de exemplu?

– Inteleg ca am dezamagit pe multi si de aceea nu pot cere incredere, in acelasi timp sunt foarte motivat sa imi fac munca in functia de lider de partid si sa continui in cea de ministru al copiilor si familiei.

La intrebarea daca a facut ceva gresit, Ropstad raspunde:

– Da, imi pare foarte rau de ceea ce am facut. Nu ar fi trebuit sa fac asa ceva, si de aceea imi cer scuze pentru ce am facut.

In dialog cu VG vineri, Ropstad a scris ca isi cere scuze pentru evaziunea fiscala.

– Imi cer scuze pentru aprecierea mea gresita facuta in 2020. Acum sunt in dialog cu Autoritatea fiscala pentru a plati ceea ce trebuie sa platesc, a scris el intr-un e-mail.

Pentru a evita plata impozitului pe locuinta de navetist, parlamentarii si ministrii trebuie sa aiba cheltuieli pentru domiciliul din localitatea unde sunt domiciliati.

Cand Ropsdat a ajuns ministrul copiilor si familiei in 2019, Biroul Prim-ministrului (SMK) a fost autoritatea care a preluat cheltuielile legate de locuinta de navetist, pusa la dispozitie de parlament.

Aftenposten a detaliat vineri ca SMK l-a rugat pe Ropstad sa scrie daca a avut cheltuieli in legatura cu imobilul de domiciliu sau nu. In 2019, Ropstad a raspuns nu, a dezvaluit publicatia. Atunci el a primit o restanta fiscala de 140.000 de coroane.

Anul urmator, Ropstad a evitat sa primeasca o astfel de factura de plata. Atunci el a economisit 175.000 de coroane, conform Aftenposten.

In noiembrie 2020, Ropstad a raspuns catre SMK ca a avut cheltuieli legate de imobilul de domiciliu (acesta fiind inregistrat in camera din imobilul parintilor sau). Dar acele cheltuieli nu au fost platite parintilor niciodata.

Ropstad justifica lipsa platii catre parinti cu o modificare de la Autoritatea fiscala.

– Intelegerea mea era sa platesc parit din cheltuielile fixe acasa la sfarsitul anului. Biroul Prim-ministrului a avut un dialog cu Autoritatea fiscala. Ulterior ei m-au informat ca si-au schimbat perceeptia legata de faptul ca cheltuielile de la domiciliu nu sunt decisive pentru decizia daca locuinta de navetist este impozitabila. Atunci m-am inteles cu parintii sa nu mai platesc a scris el intr-un e-mai.

Tatal lui Ropstad, Bjørn Alfred Ropstad, care este primar adjunct in Agder pentru KrF nu doreste sa se pronunte in acest caz fata de VG:

– Nu am nimic de adaugat in aceasta chestiune, in afara de ceea ce Kjell Ingolf a spus, scrie tatal sau intr-un sms adresat VG.

– O vanatoare de vrajitoare

Un membru al organului central de conducere al KrF si lider judetean, Randi Walderhaug Frisvoll il apara pe liderul KrF.

– El se afla intr-o situatie a zonei gri. A fost tot timpul in contact cu biroul prim-ministrului si a respectat recomandarile primite de acolo. Este o situatie foarte neplactua, dar, in opinia mea, a respectat recomandarile pe care le-a primit, spune Frisvoll in dialog cu VG, vineri.

Frisvol sustine ca Ropstad nu a facut nimic gresit.

– Asa cum citesc eu acest caz, el a avut un dialog continuu cu SMK si a respectat recomandarile pe care le-a primit. Apoi recomandarile au fost putin diferite astfel incat SMK a luat legatura cu Autoritatea fiscala si a primit o contranotificare referitor la cheltuielile pe care avea de gand sa le plateasca. Mie mi se pare un caz dificil. Este un regulament neclar, spune Frisvoll.

Randi Walderhaug Frisvoll considera ca ceea ce se intampla cu Ropstad este o vanatoare de vrajitoare

Frisvoll spune ca dezvaluirile se aliniaza in randul unei vanatori de vrajitoare asupra liderului de partid.

– Simt ca este o vanatoare de vrajitoare. El a raportat mutarea anul trecut. De ce nu a venit stirea asta anul trecut? Se pare ca a fost bine planuit ca sa fie prezentat acest caz inainte de alegeri pentru a distruge sansele KrF, spune ea si speculeaza in legatura cu momentul in timp ales de Aftenposten pentru publicarea dezvaluirii:

– El a raportat mutarea anul trecut. De ce a asteptat Aftenposten cu aceste dezvaluiri pana in ultima saptamana inainte de alegeri? Eu cred ca atat Aftenposten cat si altii stiau deja despre asta de multa vreme. Este ciudat, spune Frisvoll, in dialog cu VG.

La intrebarea daca este de acord a ar fi expus la o vanatoare de vrajitoare, Ropstad raspunde:

– Eu am facut o apreciere foarte proasta, pe care nu ar fi trebuit sa o fac si, de aceea, imi cer si scuze pentru ceea ce am facut, spune el.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu