Știri

Støre avertizeaza: Trebuie sa ne pregatim pentru o iarna grea

Scris de Daniel Solheim

Premierul Jonas Gahr Støre va prezenta in curant un proiect de buget care ii va dezamagi pe multi. El recunoaste ca este bine ca mai sunt inca trei ani pana la urmatoarele alegeri parlamentare.

– Trebuie sa ne pregatim pentru o iarna grea. Va fi greu, spune premierul Jonas Gahr Støre.

Chiar daca subiectule interviului sunt razboiul din Europa, un buget auster si preturile care afecteaza norvegienii, premierul doreste sa transmita si un ton pozitiv: – Cred ca vom trece cu bine, spune el.

El s-a intalnit cu VG la barul Internasjonalen din centrul capitalei Oslo – in mijlocul istoriei partidului Laburist. Pe peretii din spatele lui atarna poze cu piata din fata localului, in care fostul premier Einar Gerhardsen privea multimea adunata la Youngstorget.

Parintele natiunii, Einar Gerhardsen, a condus Norvegia printr-o serie de schimbari majore in perioada postbelica. Primul al de mandat al premierului Støre nu a fost, nici el, lipset de provocari.

– Vom prezenta un buget de stat neobisnuit, care va dezamagi pe multi. Dar trebuie inteles ca o contributie a fiecaruia de a trece Norvegia prin aceasta iarna, sa asiguram ca mentinem oamenii la locurile de munca si sa protejam populatia de majorari mai rapide si mai mari ale dobanzii de referinta decat este strict necesar. Apasa o oarecare gravitate asupra acestui buget, spune Støre.

In spatele premierului, imaginea fostului prim-ministru al Norvegiei, Einar Gerhardsen.
– Platim un pret

Niciunul din partidele de guvernamant nu va fi rasplatit de alegatori pentru efortul pe care Støre il considera foarte necesar. In timp ce Partidul de Centrul se apropie de o pozitie la limita pentru acces in Parlament, Partidul Laburist a avut ocazia sa salute temuta cifra 19 in sondaje. Asta il diferentiaza pe Støre de barbatul din imaginea din spatele sau, care in cea mai mare parte a mandatului sau a pastrat o majoritate absoluta pentru partidul Laburist in Parlament.

– Eu recunosc ca platim un pret pentru asta in sondajele de opinie. Dar eu cred ca este un lucru corect de facut si sunt sigur ca responsabilitatea mea e sa caut miezul a ceea ce este corect. Acum vorbim de prezentarea unui buget de stat auster, rezonabil si care sa imparta mai puternic fondurile bugetului, spune Støre in dialog cu VG.

El gaseste mangaiere in sistemul electoral norvegian – si ca multi dintre alegatorii care au parasit partidul Laburist stau acum pe ganduri si inca nu si-au ales un alt partid.

– Este bine sa stiu ca inca mi sunt trei ani pana la alegeri. Ceea ce avem de facut nu este o solutie provizorie, la repezeala, spune Støre si continua:

– Suntem obisnuiti cu situatiile in care alegatorii sunt nelistiti si se retrag. Dar noi am demonstrat si de alte dati ca putem sta pe pozitii, sa ne explicam politia si sa-i aducem inapoi pe alegatori. Am increderea ca vom reusi si de data asta.

– Cand luam masuri care nu sunt bine primite, este pentru ca suntem siguri ca acestea sunt masurile care ne sunt cerute de perioada in care ne aflam, mai adauga premierul

Rachiu pentru popor: Barul a schimbat sloganul „Norvegia pentru popor” de pe fotografia devenita celebra a sediului partidului de la Youngstorget facuta in 19. octombrie 1936.
– Trebuie sa strangem randurile

– Daca nu faceti aceste alegeri acum, se poate ca iarna sa fie mai lunga si mai grea?

– Da, si atunci trebuie sa fim consitenti ca este imprivizibil ce urmeaza unui razboi de atac, care nu are un orar prestabilit. Urmarile razboiului au o gravitate asupra lor, pe care eu nu doresc sa o afirm ca un lucru din cauza caruia sa ne pierdem somnul, spune Støre, si continua:

– Dar trebuie sa strangem randurile si sa punem la o parte chestiuni mai putin importante, pentru a rezolva mai intai ceea ce este cel mai important.

Alte tari europene trebuie sa se pregateasca pentru o economie de razboi, spune el.

– Eu nu folosesc termenul „economie de razboi” pentru Norvegia, dar ne asteapta o iarna in care razboiul impune o ordine de zi care ne va afecta puternic.

Alegeri locale solicitante

Støre spune ca promisiunea legata de impozitare data de partidul Laburist este in continuare de actualitate. Si chiar daca el nu doreste, aici si acum, sa anuleze proiecte costisitoare precum E39 fara feriboturi sau tronsonul de cale ferata pentru Norvegia de Nord, nu exista nicio indoiala ca situatia va fi mai austera in perioada care urmeaza.

– Acum trimitem un semnal ca trebuie sa cheltuim mai putin. Ideea ca poti dubla bugetul pentru transporturi odata la opt ani, nu este corecta, spune Støre.

Poate vi solicitant pentru oameni sa isi abandoneze cererile la nivel local in ce priveste drumuri, feriboturi si cai ferate.

– Va fi greu in campania pentru alegerile locale?

– Da, va fi destul de solicitant. Dar, in acest caz, cred ca daca masurile sunt suficient de bine motivate, putem sa le justificam, spune Støre.

Vremuri grele: Nu va fi o zi a veseliei in data de 6 octombrie cand va fi prezentat proiectul bugetului de stat.
Diviziune in Europa

Støre spune ca unitatea dintre europeni va fi pusa la proba in timpul iernii, datorita presiunii Rusiei.

– Vezi semnale ca Rusia castiga teren prin tactica sa si in Norvegia?

– Nu, nu sunt nelinistit pentru asta in ce priveste Norvegia. De fapt, sper ca si Europa sa reuseasca, pentru ca sunt obisnuiti sa gaseasca solutii care sa uneasca interesele in ciuda granitelor, spune Støre.

El crede cu UE poate ajunge la compromisuri bune, dar avertizeaza impotriva faptului ca unele grupuri din populatie pot fi influentate negativ si pot reactiona diferit la presiunea rusa.

– Crezi ca solidaritatea va dainui?

– Da, cred asta. Va fi supusa la presiune, dar nu exista, de fapt, o alta alegere. Altfel, toti ar avea de pierdut, inclusiv noi, mai adauga premierul.

Anunta o campanie pentru economia de curent electric

Premierul dezvaluie ca se lucreaza cu diverse metode pentru a dispersa cunostinte legate de economia de curent electric in gospodarii si intreprinderi.

– Trebuie sa cream un angajament comun. Am fost obisnuiti sa avem un acces nelimitat si preturi reduse. Acest lucru nu mai este valabil, spune el.

El spune guvernul va invata din campaniile corona ale Directiei de Sanatate.

– Va veti gandi sa reduceti temperaturile in cladirile publice, cu se procedeaza in Danemarca?

– Nu vreau sa exclud nicio masura. Fiecare tara trece prin aceasta situatie. Se foloseste destul de multa energie electrica in scopuri care nu sunt necesare, spune el.

Face economii la dus: Jonas Garh Støre dezvaluie ca parul i se usuca destul de repede dupa dusurile scurte si reci pe care le face. Nu risipeste curentul pentru a-si usca parul cu un fön.
Face dus rece!

Prim-ministrul spune ca si el incearca sa reduca consumul de curent electric, printre altele, prin a stinge lumina in incaperile in care nu are nevoie si prin nu mai face dus cu apa cald. Ultima masura e destul de simpla pentru el.

– Fac dusuri foarte scurte, de fapt. Si nu am nevoie sa imi usuc parul, spune Støre razand.

– Faci dus cu apa rece?

– La sfarsit e apa rece, spune el.

Secretarul de stat Siri Storstein Hytten intervine cu mica corectare:

– Si asta nu este pentru ca a golit boilerul de apa calda, spune ea rapid.

Støre dezvaluie ca lui ii place sa porneasca apa rece la sfarsitul dusului, astfel el spera sa fie mai treaz dimineata.

– Mie asa imi place, spune el.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu