Știri

Teama de frig: Nevoi acute de adaposturi in Ucraina

Scris de Daniel Solheim

Sezonul rece vine. Lipsa apei potabile, a gazului si a unui acoperis deasupra capului creaza acum ingrijorari puternice intr-o Ucraina bantuita de razboi.

– Noi ascultam cand oamenii ne impartasesc istoriile lor. Deseori, aceasta este prima lor intalnire cu bunatatea, ceea ce este important in urma unei traume – pentru ca ofera un sentiment de demnitate, spune Tetiana Stawnychy.

Ea se afla in Kiev cand reporterul VG discuta cu ea. Ea este presedinda consiliului de administratie al Caritas Ucraina, o organizatie umanitara catolica.

Stawnychy si organizatia condusa de ea se ingrijoreaza datorita faptului ca se apropie iarna. In aceasta saptamana au fost anuntate temperaturi aproape de zero grade Celsius in timpul noptii in mai multe parti ale tarii.

– Exista lipsuri mari de gaz si aprovizionare cu apa, ceea ce, in special, afecteaza serviciile din invatamant si sanatate. Infrastructura distrusa contribuie la cresterea vulnerabilitatii populatiei. O mare parte din aceasta infrastructura este decisiva pentru a putea supravietui iernii. Milioane de locuinte sunt distruse, spune Martha Rubiano Skretterberg, secretarul general al Caritas Norvegia, in dialog cu VG.

Galyna (69 de ani) locuieste in orasul Sviatohirsk (Donetsk) de curand eliberat. In roaba ea are o prelata. O va folosi pentru a inchide ferestrele sparte ale casei ei. (reuters)

Skretteberg mai adauga ca situatia este foarte dificila de-a lungul liniei frontului si in mari parti din sudul si estul Ucrainei.

Conform unui raport ONU, 17,7 milioane de oameni din Ucraina au nevoie de ajutor umanitar.

In Odessa: Martha Rubiano Skretteberg la unul din depozitele de alimente ale Caritas. (Iryna Chirkina)
– Cel mai important lucru pentru copii

La cele 181 de centre de refugiu ale Caritas, peste 4000 de angajati si voluntari primesc multi copii care fug din calea razboiului.

– Avem camere adaptate pentru copii, camere in care copiii pot sa se joace iar mamele pot, poate, sa ia o pauza. Copiii care au trebuit sa se ascunda de bombe si copiii care vin din zone eliberate, sunt deseori tacuti si rezervati. Le trebuie cateva zile pana ce incep sa se joace cu alti copii, spune Stawnychy.

Acum, multi au nevoie acuta de adapost, pentru ca multe cladiri au fost distruse in razboi.

– Multi au nevoie si de protectie, medicamente, consiliere si sustinere psihica. Sustinerea psihica este deseori uitata in situatiile acute, dar este, poate, cel mai important lucru pentru copii, spune Skretteberg.

Voluntara: Tetiana Stawnychy (dreapta) imbratiseaza una din femeile voluntare care lucreaza in cadrul Caritas. (Caritas International)

Skretteberg a vizitat orasul Odesa in iunie. Acolo ea a vazut ca populatia traieste intr-o stare de teama constanta.

– Traiau intr-o nesiguranta teribila, fara sa stie ce s-ar putea intampla. Cand am fost acolo au avut loc mai multe atacuri cu rachete lansate din Marea Neagra, iar alarma anti-aeriana a fost declansata des.

– Exista o mare deznadejde legata de siguranta alimentelor. Nave de transport cu grau nu puteau iesi din zona portului. Multe locuri de munca depindeau de aceasta activitate si multi si-au pierdut locurile de munca, spune Skretteberg.

– cu rosu plin – zona ocupata de rusi
– cu rosu hasurat – avansuri ale trupelor ruse
– cu albastru – contra-ofensiva ucraineana.
(Institute for the Study of War si AEI’s Critical Threats project)
Numarul refugiatilor este in crestere

Stawnychy de la Caritas Ucraina spune ca guvernul ucrainean a evacuat multi oameni pentru ca autoritatile nu pot garanta electricitate si caldura.

Potrivit celor spuse de Stawnychy, ce care se refugiaza au mai multa experienta in a calatori sau sunt mai mobili.

– Cei care raman in urma sunt cei care nu au experienta de a pleca de-acasa. Vedem, de asemenea, traume mai mari la cei care trebuie sa se refugieze de urgenta.

– Mobilizarea rusa a facut ca ucrainienii sa fie mai ingrijorati?

– Mobilizarea e un lucru, dar frigul si iarna sunt cu totul altceva. Oamenii sunt deja in razboi, deci lucrurile nu era tocmai linistite inaintea mobilizarii.

Alimente: Oamenii primesc alimente al o bucatarie de strad in Donetsk. (Caritas International)

Skretteberg (Caritas Norvergia) ne spune ca multi care s-au refugiat din calea razboiului s-au intors in Ucraina, dar ca acum din nou se observa un val de refugiati care parasesc tara. Ea spune ca multi merg in Polonia, tara care a primit cei mai multi refugiati.

– Numarul mare de refugiati din Polonia a facut ca multe centre sa fie nevoite sa reduca ratiile de mancare. Autoritatile poloneze si organizatiile umanitare se pregatesc sa primeasca un nou val de refugiati.

Centru de refugiu: Martha Rubiano Skretteberg face aluat impreuna cu copiii la un centru Caritas in Odesa (Irina Chirkina)
Hrana este cea mai importanta

Caritas depune eforturi pentru a ajuta gospodariile de-a lungul liniei frontului cu incalzirea.

– Zaporoje si Kamianske sunt printre zonele in care nevoile sunt cele mai mari. Aici, Caritas a impartit pana acum 126 de tone de combustibil, spune Skretteberg.

– Efectuam lucrari mai simple de reparatii in zonele eliberate, cum ar fi montarea ferestrelor si etansarea acoperisurilor. Aceasta munca poate fi facuta rapid, astfel incat oamenii sa nu rabde de frig la iarna. In unele zone impartim combustibil, lemn si brichete pentru foc, spune Stawnychy.

Activitatea principala este, insa, ajutorul pentru procurarea hranei.

– Hrana calda, ceva cald de baut si mici pachete igienice pe care oamenii le pot lua cu ei. Impartim, de asemenea, pachete mari cu alimente, care pot asigura hrana pentru o saptamana sau o luna.

Izium: Acest bloc cu patru etaje a fost atacat de avioane militare rusesti, in dimineata zilei de 9. martie. (Harald Henden /VG)

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu