Joi, Banca Norvegiei (Norges Bank) va creste dobanda rata dobanzii cheie. In acelasi timp, pretul curentului este in galop iar pretul carburantilor atinge noi niveluri de varf.
– Trebuie, in mod absolut, sa te pregatesti, spune un economist.
Toamna si iarna care vine pot fi o adevarata provocare pentru portofelul multora.
– Ai trei lucrurui care in acelasi timp vor afecta greu gospodariile normale, spune Morten Andreas Meyer, secretar general la Huseiernes Landsforbund (Uniunea nationala a proprietarilor de imobile).
Preturile energiei electrice sunt foarte mari si sunt asteptate sa creasca si mai mult in timpul iernii. In acelasi timp, pretul benzinei nu a fost niciodata mai mare ca acum, conform statisticilor SSB (Biroul Central de Statistica).
Pe deasupra, toate indiciile arata in directia faptului ca Norges Bank va majora rata dobanzii cheie joi, saptamana aceasta. Prognozele bancii centrale indica, de asemenea o inca o majorare a ratei dobanzii cheie inainte de Craciun, iar apoi, inca doua pana in vara lui 2022.
– Este evident ca o majorare a ratei dobanzii cheie va fi simtita. Imprumutul ipotecar devine mai scump iar majorarea de 0,25 la suta este prima parte dintr-o majorare care va fi mai puternic simtita in anii care vin, spune Meyer de la Huseierne, organizatie in randul careia sunt membri 240.000 de proprietari de imobile din Norvegia.
Daca prognozele Bancii Norvegiei se implinesc, rata dobanzii cheie peste un an va fi cu 1% mai mare decat cea de azi.
– Debitorii (cei care au imprumuturi) vor reusi sa faca fata, dar suma celor trei factori fac situatia dramatica. Printre altele, in aceasta toamna si iarna vom avea de-a face cu preturi extrem de mari la energie electrica iar pe viitor preturile vor ramane destul de ridicate datorita tranzitiei verzi, spune Meuer care crede, de asemenea, ca cheltuielile pentru a locui vor creste mult mai rapid decat vor creste salariile de-aici inainte.
Cand parcul de autovehicule va fi si mai mult electrificat, iar alte surse de energie electrica vor trece de la surse fosile la curent, cerinta de energie electrica crescuta va contribui probabil la si mai mari preturi ale energiei electrice.

Recomanda mentinerea unor camere fara incalzire
Din acest motiv, Meyer recomanda proprietarilor de imobile sa verifice cum folosesc energia electrica si unde ar putea economisi din kilowatii/ora atat de scumpi.
– Sfatul meu imediat ar fi sa se gandeasca la care din carmerele imobilului trebuie incalzite si daca pot sa inchida incalzirea pentru unele din ele pentru a reduce consumul de curent electric. Incalzirea imobilelor constituie o parte substantiala din factura de energie electrica, deci, daca poti reduce temperatura de la 22 la 20 de grade, deja este o contributie substantiala la reducerea consumului, spune Meyer.
Cand bancile vor majora dobanzile, spune Mayer, va fi in interesul consumatorilor ca sa fie informati mai bine in legatura cu dobanzile pe credite ipotecare la fiecare banca.
– Vom ruga Guvernul sa introduca aceleasi cerinte pentru transparenta precum in Suedia, unde bancile trebuie sa arate rata de dobanda medie clientilor lor. Azi este cu totul imposibil sa afli ce poti obtine in realitate, atunci cand bancile prezinta doar un pret de lista despre care toti stiu ca nu este real, spune Meyer.
El argumenteaza mai departe ca o asemenea masura va creste concurenta dintre banci si va contribui la o dobanda mai mica a creditelor pentru multi clienti.
Cu ajutorul Ghidului VG poti verifica pretul curentului in zona in care locuiesti tu ->
– Trebuie sa ne asteptam ca lucrurile sa se scumpeasca
– La asta trebuie intr-adevar sa ne asteptam, spune Eldar Rønning, economist in sectorul privat de la Sparebank 1 SMN.
El spune ca gospodariile trebuie sa se astepte la faptul ca lucrurile vor fi mai scumpe de-acum inainte.
– Noi ne-am obisnuit cu cheltuieli ipotecare foarte reduse iar acum, cand rata dobanzii cheie creste, in timp ce pretul curentului se poate dubla, este intelept sa fii pregatit, spune Rønning.
Economistul recomanda, din acest motiv, ca sa fii realist si sa te intrebi daca esti pregatit sa ai de-a face cu cheltuielile fixe majorate care, cel mai probabil, vor veni de-aici inainte.
– Oamenii ar trebui sa inceapa sa puna deoparte un „buffer” (o suma de bani pt lucruri neprevazute). Asta ar trebui sa faca toti, oricum, iar noi vedem pe depunerile de la noi ca oamenii au economisit mult mai multi bani in perioada crizei corona, cand nu au putut cheltui la fel de multi bani ca inainte datorita masurilor de restrictii, spune Rønning, care recomanda punerea deoparte a unei sume echivalente cu 1-2 salarii lunare brute, pentru situatii neprevazute.
Verifica furnizorul de curent electric si dobanda imprumutului ipotecar
– Este posibil sa fie avantajos sa verifici daca ai un contract bun de furnizare a energiei electrice. Acum exista site-uri care verifica pentru tine cele mai bune oferte si, oricum, este acelasi curent si aceeasi caldura, indiferent de furnizor, spune Rønning.
Pentru a contracara efectul pretului crescut la benzinei, economistul recomanda sa faci plinul cand pretul este cel mai ieftin, in general lunea si vinerea.
– In plus, este intotdeauna un lucru intelept sa iei legatura cu un consilier al bancii tale pentru a vedea daca se poate face ceva cu rata dobanzii imprumutului ipotecar. Daca doresti mai multa previzibilitate poti intreba despre posibilitatea unei dobanzi fixe. Cele mai multe banci au deseori oferte pentru rate de dobanda fixe, si atunci stii ce vei avea de platit in urmatorii trei, cinci sau zece ani, spune Rønning.
Cresterea ratei dobanzii cheie la banca centrala (Norges Bank) are efect imediat asupra imprumuturilor ipotecare ale bancilor. Bancile pot, de asemenea, sa majoreze dobanda creditului ipotecar, in asteptarea unei majorari a ratei dobanzii cheie de catre Norges Bank, dar, de la data in care banca ta te avertizeaza de majorarea dobanzii creditului tau trec sase saptamani pana cand majorarea isi face efectul.
– Asta nu se va intampla peste noapte, deci exista posibilitatea de a te pregati pentru asta si asta ar trebui sa faca toata lumea, incheie Rønning.

Sursa: E24.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator