Știri

Trei morti in urma unei avalanse in Lyngen, Troms

Scris de Daniel Solheim

Trei persoane au murit intr-o avalansa in Lyngen in Troms, anunta politia.

– Un inceput de Paste ingrozitor de tragic, spune primarul din Lyngen in dialog cu VG.

Un numar mare de echipaje de cautare si salvare a fost pus in actiune in urma unei avalanse care s-a produs in Lyngen. Conform politiei, trei persoane au fost luate de avalans. Amulanta aeriana a ajuns la fata locului si un medic a constatat decesul celor trei persoane, informeaza politia.

Fata de VG, politia informeaza ca a fost sesizata de declansarea avalansei la ora 14.30 de catre o persoana fare facea parte din grupul de turisti format din noua persoane care se afla intr-o zona des vizitata a masivului Lyngsalpene.

– Am aterizat pe locul avalansei cu ambulanta medicala si cu medicul. Cand a aterizat medicul, el a putut doar sa constate decesul celor trei persoane, spune seful de operatiuni al politiei, Karl-Erik Thomassen, in dialog cu VG.

Politia informeaza ca este nesigura de nationalitatea persoanelor din grupul de turisti.

Tor Indrevoll, de la Crucea Rosie Troms, sectiunea Avalanse, spune in dialog cu VG ca s-au incetat cautarile dupa alte persoane in masele de zapada.

Seful de operatiuni al politiei spune ca avalansa a fost declansata in Lyngseidet, la un buna distanta de varful masivului muntos.

– Nu avem control asupra identitatii persoanelor decedate, spune Karl Erik Thomassen.

Primarul din municipalitatea Lyngen, Dan-Håvard Johnsen, informeaza VG ca a fost instituita o celula de criza in cadrul municipalitatii.

– Este un debut al Pastelor deosebit de tragic. Exista riscuri in ce priveste circulatia pe munte si aceste riscuri s-au materializat azi cu un rezultat tragic. Suntem antrenati pentru astfel de situatie si avem o grupa de turisti de care trebuie sa ne ingrijim.

Norsk Folkehjelp informeaza pe Twitter ca au fost date avertizari in legatura cu avalansa din Lyngen.

– Suntem pe drum cu 15 echipaje de cautare, au scris ei.

Spitalul Universitar Nord Norge confirma ca un elicopter de la Tromsø si unul de la Harstad s-au deplasat la fata locului. Conform spitalului, la ora 16.02 nu se primisera rapoarte catre spital in legatura cu nevoia de ingrijiri medicale pentru cei afectati.

Pericol mare de avalanse

In ultimele zile s-au declansat mai multe avalanse in mai multe locuri din tara – in Møre si Romsdal au fost inregistrate opt avalanse intr-o singura zi – miercuri.

Vineri, pericolul de avalanse este considerabil in Sunnmøre si in Indre Fjordane, in Helgeland si in Troms si Finnmark. Riscul va fi ridicat si in cursul saptamanii Pastelui.

NVE (Norges Vassdrags og energidirektoratet – Directia apelor si energiei) prin sistemul de alarma www.varsom.no a emis cod portocaliu de risc pentu avalanse in zona afectata, valabil pentru joi si vineri.

Gilbert: Am avertizat cat se poate de puternic

Medicul sef Mads Gilbert de la Spitalul Universitar Nord-Norge (UNN) din Tromsø a avertizat luni despre pericolul declansarii avalanselor in Troms.

– Situatia avalanselor in Troms este foarte periculoasa. O avalansa se poate deplasa cu o viteza de peste o suta de kilometri la ora si masa zapezii poate cantari mai multe tone, a avertizat el.

VG a fost in contact cu Gilbert joi dupa-amiaza.

El scrie intr-un SMS ca spitalul este intr-o faza de alerta acum. El informeaza mai departe ca varsom.no anunta un pericol de gradul 3 in tot judetul Troms azi, ultimele zece zile si de-a lungul weekendului. Gradul maxim de pericol este 6.

– Singura modalitate sigura de a supravietui unei avalanse este de a nu fi luat de o avalansa, a spus Gilbert in interviul acordat NRK.

El a spus ca in cursul weekendului a putut observa de la cabana proprie masivul muntos indragit de turisti si spera sa nu fie oameni acolo.

Primele opt pana la zece minute dupa ce ai fost ingropat in zapada unei avalanse sunt decisive si persoana luata de avalansa devine dependenta de alti factori pentru a supravietui, in afara echipajelor de salvare, cum ar fi sa fie scos din mase de alte persoane din grupul din care face parte.

– Nu ajungem nicidata la fata locului in perioada de timp care este necesara supravietuirii unei avalanse, atunci cand persoana este complet ingropata in zapada, spune Gilbert.

Avalansele se pot declansa indiferent de conditiile meteo

Un caine de la asociatia Norske Redningshunder era pe drum spre Lyngen, la locul avalansei, dar nu a mai ajuns la destinatie inainte ca cele trei persoane sa fie declarate decedate.

Managerul pentru alerta si pregatire, Stig Mebust, spune ca exista pericol de avalanse in toata tara in acest moment, in special in Møre si Romsdal si in Troms.

– Ne este teama ca oamenii nu iau avertizarile in serios si ca Pastele va prezenta pericole mari. Este important ca toti cei care merg pe munte sa verifice www.varsom.no si sa se informeze temeinic in legatura cu avertizarile pentru avalanse.

In unele cazuri, este nevoie doar sa infigi lopata in zapada pentru a declansa o avalansa, explica el.

– Uneori este doar foarte putin necesar pentru a declansa o avalansa. Varsom.no este foarte important. Intra acolo si verifica, indiferent cum este vremea. O avalansa se poate declansa si pe vreme rea si pe vreme senina, spune Mebust.

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu