Comisia Europeana considera ca Norvegia nu ar dreptul sa limiteze exportul de energie electrica pentru cablurile care merg in strainatate.

In timp ce preturile energiei electrice in regiunea Sørlandet au depasit recorduri nemaivazute in Norvegia pana acum, rezervoarele hidroenergetice sunt la cel mai redus nivel din ultimele decade.
Criza a facut ca guvernul sa semnalizeze o noua masura: Un mecanism de „control” care sa limiteze posibilitatea de a exporta energie electrica in cazul in care nivelul de umplere al rezervoarelor hidroenergetice devine prea scazut.
Acum, Bruxellul contraataca.
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Tim McPhie reaminteste ca Norvegia face parte din SEE si ca respecta legislatia UE privind energia electrica.
– Asta inseamna ca, chiar daca legislatia UE da acces la modalitati de a proteja capacitatea din rezervoarele hidroenergetice, de exemplu prin introducerea unor conditii de umplere minima, totusi o astfel de decizie nu poate contine si inchiderea granitelor pentru a limita schimbul de energie electrica pe piata interioara a electricitatii, spune McPhie.
Ramane decis sa urmeze planul
TV2 a prezentat ministrului petrolului si energiei Terje Lien Aasland afirmatia Comisiei UE.
El ramane decis sa urmeze planul guvernului:
– Norvegia, la fel ca alte tari, are o responsabilitate de a-si asigura alimentarea cu energie in vremuri nesigure. Trebuie sa avem siguranta ca ne putem asigura propria siguranta de alimentare in intampinarea unor incidente anormale si neprevazute, spune Aasland.
– De aceea vom dezvolta un mecanism de control propriu care sa faca posibila limitarea exportului cand nivelul apei scade sub cota normala a anotimpului spre un nivel scazut.
TV2 este in cunostinta despre faptul ca de-a lungul verii a avut loc o activitate diplomatica in surdina in legatura cu planuita franare a exportului de energie electrica.
Autoritatile norvegiene au avut intalniri atat cu institutiile UE cat si cu alte tari precum Danemarca, Suedia, Germania, Olanda si Marea Britanie, pentru a discuta chestiunea.
Discutiile s-au desfasurat atat la nivel institutional cat si la niveluri politice superioare – inclusiv la nivel de prim-ministri.
Poate accepta masuri economice
Din ceea ce intelege TV2, pozitia UE este ca nu exista nici un temei care sa justifice o limitare a schimbului de energie.

Ceea ce poate fi permis, totusi, sunt masuri pentru economisirea apei.
Din ceea ce a aflat TV2, partea UE ar putea accepta ca Norvegia sa reduca insasi productia de energie elctrica, daca acest lucru este necesar pentru a impiedica golirea rezervoarelor hidroenergetice importante. Astfel de masuri de economisire a resurselor de apa vor fi intelese.
Dar reducerea exportului este cu totul altceva.
O astfel de masura ar insemna ca guvernul sa prioritizeze piata nationala in dauna pietei europene. Asfel se ajunge la o discriminare greu de acceptat pentru Bruxel.
Din informatiile detinute de TV2, partea britanica are o perceptie asemanatoare a situatiei.
Avertisment nordic
Anterior in august, si operatorii de sisteme din Danemarca, Finlanda si Suedia au trimis un avertisment Norvegiei.
Intr-un comunicat de presa comun, companiile Energinet (Danemarca), Fingrid (Finlanda) si Svenska Kraftnät spun ca inteleg nevoia pentru a asigura securitatea aprovizionarii dar ca, in acelasi timp, sunt „profund ingrijorate” de planurile de limitare a exportului. „Ne temem ca o astfel de masura poate inspira si alte tari la a lua in considerare restrictii asemanatoare”, au continuat ele.
Cei trei operatori energetici au aceleasi roluri in Danemarca, Finlanda si Suedia, precum Statnett il are in Norvgeia. In comunicatul de presa ei solicita guvernului sa renunte la planul de a limita exportul si sa reanalizeze situatia.
In cazul in care guvernul va pune totusi planul in aplicare, atunci si Autoritatea de control ESA din cadrul SEE va fi sesizata.
– Urmarim dezbaterea. Apoi vom face o evaluare cand va exista ceva concret, a declarat managerul pentru comunicare din cadrul ESA, Jarle Hetland, in dialog cu TV2.
Autoritatea pentru reglementarea energiei, RME, da unda verde
Exact cum va arata acel mecanism de control, inca este un subiect de discutii in cadrul guvernului.
Planul superior este ca mecanismul sa functioneze in asa fel incat capacitatea de export de energie prin cablurile spre strainatate sa fie limitata in situatii in care nivelul de apa in rezervoarele hidroenergetice scade la un nivel mic sau critic. Dar guvernul nu a luat o pozitie inca la cat de mult sa fie redusa capacitatea si cat de scazut sa fie nivelul din rezervoare pentru ca mecanismul sa fie declansat.

Intre timp au fost demarate mai multe investigatii.
Una din ele a fost efectuata de Autoritate de reglementare a energiei, RME. Concluzia preliminara a RME este ca Norvegia nu poate limita exportul din considerente de pret, dar ca exista marja in reglementarile SEE pentru a limita exportul din considerente legate se securitatea aprovizionarii cu energie electrica.
– Pentru ca o restrictie sa fie legala, trebuie ca aceasta sa fie menita pentru a imbunatati securitatea aprovizionarii si ea trebuie sa fie rezonabila, a spus directorul Kjetil Luns, la prezentarea raportului RME saptamana trecuta.
Dar directorul are si obiectii:
– In cazul in care o restrictie a exportului impusa de autoritatile norvegiene duce la masuri din partea altor tari, efectul poate fi ca propria noastra securitate de alimentare cu energie sa fie slabita in loc sa fie intarita.

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator