Știri

Un bărbat a fost arestat preventiv în urma decesului celor două adolescente în Spydeberg

Scris de Daniel Solheim

Surorile gemene Mille Andrea și Mina Alexandra Hjalmarsen (16 ani) au fost găsite moarte în noaptea spre duminică. Bărbatul care a fost pus sub acuzare în acest dosar, a fost arestat preventiv pentru patru saptamani.

Au murit: Mille Andrea (16) și Mina Alexandra Hjalmarsen (16) au fost găsite moarte la o adresă privată din Spydeberg, în noaptea spre duminică. (foto: Privat)

În noaptea spre duminică au fost găsite două adolescente moarte la o adresă privată din Spydeberg în Østfold.

Poliția a dat publicității numele fetelor la dorința aparținătorilor acestora.

Poliția, ambulanța și o autospecială cu medic s-au deplasat la adresa unde cele două fete consumaseră probabil o supradoză de substanțe interzise.

Atât Mina Alexandra cât și Mille Andrea Hjalmarsen au fost declarate decedate la fața locului.

În prezent, în caz sunt puse sub acuzare două persoane. Un bărbat cu vârsta între 20 și 30 de ani a fost arestat preventiv pentru o perioadă de patru săptămâni în timp ce un alt bărbat este pus sub acuzare de a fi vândut drogurile celor două fete.

Poliția nu are comentarii în legătură cu ce fel de substanțe au consumat fetele.

– Ancheta ne va oferi răspuns la această întrebare pe parcurs, a declara șeful poliției din Indre Østfold, Olav Unnestad.

El a confirmat pentru NRK că cele două fete fuseseră date dispărute de la un centrul local de tratament Fossumkollektivet.

– Ele fuseseră date dispărute de la centru cu relativ scurt timp înainte de cazul petrecut la Spydeberg, informează Unnestad.

Ambele surori aveau măsuri de sprijin din parte Serviciului de Protecție a Copilului (Barnevernet).

Mona Spakmo de la Fossumkollektive spune, în dialog cu NRK, că instituția nu poate comenta informații legate de fete și tratamentul acestora în acest moment.

– În același timp dorim însă să ne exprimăm cea mai profundă compasiune pentru apropiații fetelor și a tuturor celor afectați de această tragedie, spune Spakmo.

Serviciul de Protecție a Copilului investighează

Ingrid Pelin Berg, director regional în cadrul Bufetat regiunea Est, scrie într-un e-mail adresat NRK că serviciul investighează șirul evenimentelor.

– Astfel de investigații vor descoperii dacă și unde au existat erori, spune ea.

TV 2 a fost relatat prima dată despre această investigație.

Conform poliției, fetele au fost date dispărute cu aproximativ o zi înainte de a fi găsite moarte la o adresă privată, la câțiva kilometri de instituția în cauză, relatează TV2.

Angajații din cadrul Serviciului de Protecție a Copilului din Indre Østfold au primit oferta de a fi monitorizați de către sindicatul FO Viken, a consemnat publicația de specialitate Fontene din cadrul uniunii sindicale LO.

– Este importat ca aceștia să aibă un debriefing adecvat din partea specialiștilor, spune liderul FO din Viken, Ingunn Strand Johansen.

Retardat psihic

Un bărbat cu vârsta între 20 și 30 de ani a fost reținut la adresa cu pricina. El a fost inițial pus sub acuzare de a fi lăsat surorile gemene într-o stare fără ajutor, dar acum acuzația a fost modificată la omor din culpă.

Luni, el a fost prezentat instanței pentru emiterea unui mandat de arestare preventivă la Tribunalul din Follo și Nordre Østfold din Ski, la orele 13.00. Ședința curții s-a ținut cu ușile închise datorită considerentelor legate de ancheta aflată în desfășurare.

În urma ședinței, bărbatul a fost arestat preventiv pentru o perioadă de patru săptămâni.

Tribunalul din Follo și Nordre Østfold.

Bărbatul este un cunoscut al poliției. Din cele aflate de NRK, el a fost condamnat de mai multe ori, printre altele pentru violențe și pentru abateri legate de droguri.

În 2017 el a fost condamnat pentru amenințări cu cuțitul la adresa ambilor săi părinți. În legătură cu acest proces, bărbatul a fost evaluat a fi ”ușor retardat psihic”.

În baza acestui aspect, instanța a decis reducerea capacității sale de culpabilitate.

Ultima sentință a fost pronunțată împotriva lui în vara anului 20221. În acel caz, bărbatul împreună cu un cunoscut de-al său, a atacat un dependent de droguri în fața unei săli de injectare din centrul orașului Oslo.

În instanță, bărbatul a explicat că victima îi datora bani. El a învinuit victima violențelor că i-ar fi furat pastile de rivotril în urmă cu cinci ani.

Bărbatul declarase anterior că a început să folosească droguri de la vârsta de 12 ani și că a avut mai multe perioade de internare la diverse instituții. Aceste detalii au reieșit dintr-o sentință care i-a fost dată în urma conducerii unui autovehicul sub influența substanțelor interzise.

Nu recunoaște vinovăția

Acuzatul nu recunoaște vinovăția.

– El nu consimte la emiterea mandatului de arestare preventivă și consideră că nu a comis nicio infracțiune, a declarat avocatul bărbatului, Knut Ditlev-Simonsen față de NRK luni.

– Așteptăm motivarea poliției, de ce consideră ei că există un temei pentru arestarea preventivă. Vom vedea atunci, a mai adăugat avocatul acuzatului.

Bărbatul acuzat a mai fost condamnat anterior iar avocatul său a confirmat că acesta a avut probleme îndelungate cu consumul de substanțe.

Avocatul spune că bărbatul pus sub acuzare trece printr-o perioadă grea și dificilă.

– Este foarte trist și dărâmat de incident, spune el.

Din cele cunoscute de poliție, între acuzat și cele două fete nu există nicio relație.

Acuzat de vânzarea substanțelor interzise

Un alt bărbat este, de asemenea, arestat în dosar, pentru vânzarea drogurilor către cele două surori de 16 ani. El nu a fost încă prezentat instanței pentru emiterea unui mandat de arestare preventivă.

– El este audiat acum și vom lua o decizie despre ce urmează să se întâmple cu el după finalizarea audierii, a spus procurorul Granerud în cursul zilei de luni.

Avocatul bărbatului, Haakon Åsli Skogstad, declară pentru NRK că bărbatul nu recunoaște vinovăția.

– El nu este acuzat de a fi cauzat decesul fetelor. Este important să precizăm acest lucru, spune Skogstad.

Părinții au dorit să facă publică fotografia fetelor

– Părinții au dorit să arate că Mina și Mille au fost două fete minunate, care nu meritau un asemenea destin, spune Inger Marie Støen, avocata de susținere a părinților surorilor gemene, în dialog cu TV2.

Familia a dat publicității o fotografie a celor două surori.

Fotografia a fost făcută în seara de Ajun a Crăciunului, în urmă cu două săptămâni. Avocata spune că părinților le este extrem de greu.

Mille Andrea și Mina Alexandra (16) au fost găsite moarte în Spydeberg,
în noaptea spre duminică.
Fetele au avut măsuri prin Serviciul de Protecție a Copilului

Bufetat a confrmat că cele două fete au avut măsuri prin serviciul de protecție a copilului.

– Avem o profundă compasiune pentru părinții tinerelor și toate persoanele apropiate care acum se confruntă cu o mare pierdere și sunt în doliu. Toți cei care lucrează în cadrul serviciului de protecție a copilului sunt foarte afectați atunci când au loc evenimente foarte tragice, a declarat duminică directorul regional Ingrid Pelin Berg pentru NRK.

Bufetat precizează pentru NRK cu nu vor comenta cazul în afara celor spuse deja duminică. Serviciul precizează că acest caz este în curs de anchetă și că trebuie să respecte confidențialitatea.

La adresa unde au fost găsite fetele moarte a fost găsită încă o adolescentă.

Ea a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale, cu suspiciunea unei posibile supradoze. Ea a fost deja audiată în caz.

Poliția nu are detalii despre starea ei de sănătate.

Șeful poliției recunoaște provocările

– Noi recunoaștem că, la fel ca alte locuri din Norvegia, avem provocări legate de consumul de substanțe interzise printre tineri. În special, poate pentru că folosirea substanțelor interzise a fost bagatelizată printre tineri, spune șeful poliției din Indre Østfold, Unnestad.

Olav Unnestad spune că poliția va face tot ce îi stă în putință pentru ca astfel de evenimente tragice să nu se mai întâmple

El mai spune că poliția a încercat de multă vreme să lucreze preventiv.

– Avem această problematică sus de tot pe lista noastră de priorități. Și aveam asta și înainte de acest caz.

Un eveniment tragic

– Este un eveniment tragic, iar gândurile mele se îndreaptă spre apropiații fetelor și familia lor, spune primarul municipalității Kongsvinger, Eli Wathne.

Fetele locuiseră anterior în Kongsvinger.

Eli Wathne, primar în municipalitatea Kongsvinger

Wathne informează despre faptul că municipalitatea a constituit o echipă psihosocială de criză și că au fost inițiate măsuri la școlile din Kongsvinger. Asistentele medicale municipale sunt pregătite la școlile care vor avea nevoie de sprijinul lor.

– Încercăm să fim aproape de ei într-un mod cât mai bun, spune Wathne.

Synnøve Rambek, director pentru educație în municipalitatea Indre Østfold, spune cå muncipalitatea este puternic afectatå.

– Nu avem copii sau tineri de pierdut, spune ea.

Ea vorbește despre faptul că acum este important ca tinerii din municipalitate să aibă posibilitatea să vorbească unii cu alții, dar și cu adulți, despre ceea ce s-a întâmplat.

– De credem că începutul zilei de școală, în special la clasele gimnaziale va fi altfel, mai adaugă ea.

Șeful pentru educație din cadrul municipalității spune că contacții pentru tineri și asistentele municipale vor fi prezenți în toate școlile gimnaziale și liceele.

În Askim a fost deschis un centru de asistență ieri, pentru tinerii care doresc să meargă acolo. Acesta va rămâne deschis și azi.

Prefectul investighează cazul

Prefectul din Oslo și Viken declară pentru NRK că instituția prefectului cunoaște cazul și că încearcă să își creeze o imagine de ansamblu.

– Prefectul din Oslo și Viken a aflat despre caz din presă în cursul zilei de azi și investigăm cazul. Pentru început trebuie să ne creem o imagine de ansamblu și să facem investigațiile necesare. Cazul are o prioritate înaltă la noi dar este încă prea devreme să spunem de cât timp vom avea nevoie pentru a evalua acest caz, a scris Liv Asta Ødegaard, ofițerul de presă din cadrul instituției prefectului din Oslo și Viken într-un e-mail adresat NRK.

Sursa: NRK.NO

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu