Știri

Un copil de doi ani cu fractura a craniului in urma unui accident la gradinita

Scris de Daniel Solheim
Copilasul de doi ani a avut o fractura craniana si o mica hemoragie langa creier. (Foto: Privat)

O cazatura la gradinita a dus la o fractura de craniu si rani ale capului la fiica de doi ani a lui Marthe Andrea Lundgren Fremstad (28 de ani). Acum, e doreste sa avertizeze si alti parinti.

Intr-o zi de luni, la sfarsitul lunii martie, Marte Andrea Lundgren Fremstad a primit un telefon pe care nu-l va uita niciodata. A fost sunata de gradinita fiicei ei, iar persoana de la celalalt capat a rugat-o sa vina cat de repede poate pentru ca se intamplase un accident.

Fiica de doi ani, a lui Marthe-Andrea, sezuse pe unul din pervazurile de la ferestrele joase ale gradinitei si s-a rezemat de geam. Dintr-o data, fereastra a cedat si sa deschis in sus. Astfel, fetita de doi ani a cazut afara – o cadere de la o inaltime intre doi si trei metri.

Inchizatorul de siguranta al ferestrei nu fusese montat.

Alarma generala

Cand Marthe Andrea a ajuns la gradinita, fetita era constienta si prezenta, plangea si avea dureri. Cateva julituri pe maini si pe obraz erau singurele semne vizibile ca se intamplase ceva.

Ea spune ca a pus-o pe fetita in masina, concomitent sunand la urgente, dar nu a primit raspuns. Fetita de doi ani a devenit tot mai absenta, iar pana la urma Marthe-Andrea a pierdut contactul cu ea.

Marthe Andrea a ales sa mearga pana acasa, in apropierea gradinitei. Intre timp, tatl fetitei si partenerul de viata la Marthei Andrea a sunat la ambulansa. La acel moment, fetita incepuse sa vomite.

– Cand a sosit ambulanta s-a dat alarma generala. Am fost dusi cu girofar si sirene direct la echipa de traume de la spitalul din Drammen, spune Marthe Andrea.

Fractura de craniu

Marthe Andrea povesteste ca tatal fetitei si fratiorul mai mare au venit si ei la spital. Impreuna, familia a asteptat rezultatele investigatiilor care au fost efectuate.

– Medicul a venit si ne-a spus ca imaginile CT au aratat o fractura de craniu. Atunci am simtit ca ne fuge pamantul de sub picioare. Era ingrozitor, abia reusesc sa vorbesc despre asta, spune Marthe Andrea.

Astfel alarma s-a declansat din nou, iar ea si fiica ei au fost trimise cu ambulanta de urgenta la spitalul Ullevål., Acolo, fetita de doi ani a fost internata la sectia de terapie intensiva si au fost facute noi investigatii CT.

Imaginile noi au dezvaluit o mica hemoragie langa creierul fetitei de doi ani.

O experienta traumatizanta: Conform mamei fetitei, accidentul a fost o situatie dificila pentru toata familia.
O trauma

Dupa patru zile de spitalizare la Ullevål, familia s-a putut reintoarce acasa. „Fetita sa folosesca casca de protectie si sa limitati stimulii” a fost mesajul medicilor.

Azi, fetita de doi ani este vesela si bine-dispusa, dar oboseste mai repede decat inaintea accidentului. Din cele spuse de mama, este clar ca fetita a trecut printr-o trauma.

– In plus, fetita mai are cosmaruri, se trezeste si spune „au”. Nu este nicio indoiala ca isi aduce aminte ce s-a intamplat. Atunci vorbim despre incident si incercam sa o bagatelizam, sa nu o perceapa ca o situatie periculoasa. Vorbim despre acea data cand a mers cu ambulanta si ca ferestrele nu sunt periculoase.

Ea inca resimte accidentul in propriul ei corp.

– A fost un soc care inca il resimt puternic. Dorm prost noaptea si sunt „pe varfuri” dupa acest incident. Sunt speriata ca s-ar putea lovi la cap si tresar de fiecare data cand se impiedica de ceva.

La patru saptamani de la accident, fetita de doi ani s-a intors la gradinita.

Nu-i este teama

In ciuda accidentului, Marthe Andrea nu a avut retineri sa isi trimita fetita din nou la gradinita.

– Nu mi-e teama absolut deloc. Gradinita a fost intotdeauna un loc sigur si este in continuare la fel. S-ar fi putut intampla oriunde. Suntem multumiti de gradinita, de personalul de acolo si de grupa fetitei. Accidentul nu a avut de-a face cu ei, subliniaza ea.

Marthe Andrea precizeaza ca ea doreste sa povesteasca despre experienta avuta pentru a-i constientiza si pe alti parinti.

– Vreau sa-i avertizez si pe altii si sa incurajez toate gradinitele sa verifice o data in plus. Acum, cand s-a intamplat acest lucru la o gradinita, se poate intampla si in alte locuri. Nu doresc ca alta familie sa treaca prin ce am trecut noi.

Ea spera ca cat mai multe gradinite sa isi verifice rutinele.

– Eu sper ca gradinitele vor verifica siguranta si toate usile si ferestrele. Eu inteleg ca astfel de lucruri pot fi usor uitate, dar mai bine verifica odata prea mult, indeamna ea.

– Iar daca totusi se intampla neprevazutul, nu pregeta sa suni ambulnata. Pragul pentru a suna la ambulanta trebuie sa fie mic.

Avertizeaza: Marthe Andrea Lundgren Fremstad (28) avertizeaza si alti parinti si indeamna gradinitele sa verifice usile si ferestrele o data in plus.
– Ne pare rau

Seful municipal pentru zona 2 de gradinite din cadrul municipalitatii Drammen, Terje Langklopp, isi cere scuze pentru incident, in numele municipalitatii Drammen. El spune ca se lucreaza continuu la imbunatatirea sigurantei in gradinitele municipale.

– Copii, parinti si angajati ai gradinitelor trebuie sa vada ca gradinitele din Drammen sunt locuri sigure. Gradinitele urmeaza un sistem riguros, atat local cat si la nivel superior, care sa faca minim riscul pentru astfel de incidente. Asta consta in rutine zilnice cu puncte de verificare atat afara cat si inlauntru, explica el.

Langklopp spune ca el vede ca gradinitele au rutine bune dar, din pacate, accidente se pot intampla.

Gradinita unde s-a intamplat accidentul a verificat rutinele si a intocmit noi proceduri pentru a impiedica producerea de astfel de accidente. Au luat masuri imediat dupa accident, iar Drammen eiendom (institutia municipala care are grija de cladirile municipale) a luat masuri de asemenea, spune Langklopp.

– Au fost montate sigurante suplimentare la toate ferestrele pentru a fi siguri ca un astfel de accident nu se va mai repeta.

sursa: Drammens Tidende

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu