Știri

Vaccinurile corona: 52.000 de raportari ale unor reactii adverse in urma vaccinarii

Scris de Daniel Solheim

Raportul de reactii adverse publicat in aceasta saptamana marcheaza implinirea unui an de la primul raport de reactii averse publicat in ianuarie 2021.

MANGE MELDINGER: Legemiddelverket har mottatt nesten 53 000 meldinger om bivirkninger etter coronavaksinen. Foto: NTB.
Multe raportari: Autoritatea pentru controlul medicamentelor a primit 52.000 de raportari ale unor reactii adverse in urma vaccinarii

Pana acum au fost inoculate 10,6 milioane de doze de vaccin anti-corona. Autoritatea pentru controlul medicamentelor a primit 51.985 de raportari in legatura cu supiciuni legate de reactii adverse. Dintre acestea, 26.647 sunt procesate. 4766 sunt clasificate a fi grave iar 21.647 sunt clasificate drept usoare.

Asta inseamna ca 18 % dintre raportarile procesate sunt clasificate drept grave.

– O reactie adversa raportata nu inseamna ca exista o legatura – inseamna ca medicul sau persoana privata care raporteaza, crede ca poate exista o legatura, spune directorul de specialitate, Steinar Madsen de la Autoritatea pentru controlul medicamentelor in dialog cu Dagbladet.

In general, reactiile adverse suspectate sunt clasificate drept grave atunci incidentul:

  • a provocat o reducere substantiala si de durata a capacitatii de functionare
  • a dus la boala care amentinta viata sau deces
  • a produs vatamari fatului/malformatii congenitale
  • a dus la spitalizare sau spitalizare prelungita
  • sta pe lista cu incindente medicale importante elaborata de EMA
Decese

In total au fost raportate 248 de decese sub forma de reactii adverse suspecte in urma vaccinarii corona in Norvegia, reiese din ultimul raport al reactiilor adverse elaborat de Autoritatea pentru controlul medicamentelor, publicat joi, 20. ianuarie.

Raportul il gasiti aici (descarca pdf): https://bit.ly/3tZymsP

Decesele raportate sunt distribuite in felul urmator:

  • 227 de decese in urma vaccinului Pfizer
  • 15 decese in urma vaccinului Moderna
  • 6 decese in urma vaccinului AstraZeneca.

Madsen, de la Autoritatea pentru controlul medicamentelor explica distributia inegala prin faptul ca au fost inoculate mult mai multe doze de vaccin Pfizer, in comparatie cu celelate tipuri.

MELDES PÅ MISTSANKE: Steinar Madsen i Legemiddelverket understreker at antall medlinger ikke er et bevis på årsakssammenheng. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
Se raporteaza in caz de suspiciune Steinar Madsen de la Autoritatea pentru controlul medicamentelor subliniaza ca numarul reactiilor adverse raportate nu sunt in sine o dovada ca vaccinul ar fi cauzat acele stari
Cele mai multe doze de vaccin inoculate au fost de la Pfizer

Totalul FHI asupra numarului de doze distribuite confirma acest lucru. Au fost distribuite 8.374 929 de doze Pfizer in timp ce au fost distribuite doar 2.577 190 de doze Moderna.

– Noi am promis o deschidere totala despre aceste lucruri in Norvegia, si ne-am tinut de promisiune, spune Madsen.

Autoritatea pentru controlul medicamentelor a analizat temeinic decesele raportate in urma inocularii vaccinurilor.

– Aici trebuie sa diferentiem intre cauzalitate si covariatie. Cele mai multe dintre decese se petrec la pacienti care au si alta boala grava (comorbiditate) si exista o coincidenta in timp, adica o covariatie.

– Afirmatia ca multi au murit din cauza vaccinului, nu este corecta, precizeaza Madsen.

Corelatie in timp

In momentul de fata, sunt inregistrate 1413 decese asociate cu covid-19 in Norvegia.

– Este valabil si pentru multe din decesele asociate cu covid-19, nu se stie daca persoana a decedat din cauza sau cu corona?

– Pentru cei care sunt internati in spital, stim ca exista o corelatie a cauzalitate. Daca sunt cuplati la respirator, este pentru ca au primit o infectie covid-19 in plamani, si in acel caz exista o cauzalitate clara, raspunde Madsen.

Cand au fost raportate primele decese in urma inocularii vaccinurilor corona, Autoritatea pentru controlul medicamentelor a format o grupa de experti pentru investigarea primelor 100 de decese raportate. Expertii au concluzionat cu faptul ca o legatura cu vaccinul a fost evaluata drept probabila in 10 cazuri, ca posibila in 26 de cazuri si ca improbabila in 59 de cazuri. Pentru cinci din decese, nu a fost posibila o evaluare.

RISIKO FOR SVAKE: Hos eldre pasienter som er syke med annen sykdom, kan vaksinen framskynde døden, forteller professor Torgeir Bruun Wyller. Foto; UiO
Risc pentru persoanele vulnerabile: La pacientii varstnici care sufera de alte boli, vaccinul poate accelera decesul, spune profesorul Torgeir Bruun Wyller.
O evaluare dificila

Torgeir Bruun Wyller, profesor in geriatrie la Spitalul Universitar din Oslo, a condus grupul de experti.

– Este dificil de evaluat o cauza a decesului, acestia erau pacienti in centre de ingrijire a varstnicilor, iar unii din ei erau foarte bolnavi. Din punct de vedere statistic, trebuie sa ne asteptam ca unii vor muri in cursul primelor saptamani dupa inocularea vaccinului, spune el in dialog cu Dagbladet.

– Am ajuns la concluzia ca au existat unii in cazul carora a existat o cauzalitate probabila. La unii pacienti foarte vulnerabili din centre de ingrijre cu rezistenta imunitara redusa, nu este improbabil ca reactii adverse ale vaccinurilor sa urgenteze procesul de deces.

Reactii adverse obisnuite ale vaccinurilor mARN, tehnica folosita in vaccinurile corona, sunt stare de rau, febra, diaree si greturi.

Nevaccinat este un risc mai mare

Wyller nu crede ca imaginea de ansamblu s-a modificat pentru urmatoarele 148 de decese raportate dupa finalizarea raportului expertilor. Medicii trebuie sa raporteze atunci cand au suspiciuni.

– Zece la suta este un estimat nesigur, dar este cel mai bun estimat pe care il avem, spune Wyller si arata ca raportul lor a concluzionat cu faptul ca exista o legatura probabila cu vaccinul in 10 % din decese.

Cu toate acestea, el nu ara nici o indoiala ce este mai sigur, per ansamblu:

– Riscul pentru varstnici, de a se infecta cu covid-19 si sa nu fie vaccinati, este cu mult mai mare decat sa aiba o reactie adversa in urma vaccinului , spune Wylller.

Steinar Madsen spune ca medicii si persoanele private sunt foarte harnici cand este vorba de raportarea reactiilor adverse suspecte. Acum, Autoritatea pentru controlul medicamentelor, va ecalua, printre altele toate cazurile raportate de reactii adverse suspecete de endocardita si miocardita.

Sursa: dagbladet.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu