Știri

VG:BURSA ALIMENTELOR – cu cât s-au scumpit alimentele

Scris de Daniel Solheim
Prețul alimentelor crește ș este important să faci cumpărăturile în magazinul potrivit. Foto Frode Hansen / VG

KIWI își menține poziția ca fiind cel mai ieftin lanț de supermarket-uri din Norvegia. Noua bursă alimentară elaborată de VG arată că există mari diferențe de preț la unele produse și că poți face economii prin a alege rețeaua corectă de magazine.

Aceste lanțuri de magazine cu prețuri reduse sunt apropiate ca prețuri și și de această dată, ”concurenții ieftini” s-au reunit la linia de finiș a bursei alimentare realizate de VG la începutul lunii septembrie.

Și, încă odată KIVI a fost cel care a trecut primul linia de sosire fiind cu vreo 10 coroane mai ieftin decât Rema la un cărucior cu produse în valoare de 3033 de coroane.

Retailerul ODA, care livrează produse alimentare la domiciliu a ajuns pe locul trei iar Extra a fost pe ultimul loc între lanțurile de magazine cu prețuri reduse (lavpriskjeder), cu 25 și aproape 35 de coroane mai scumpe decât KIWI.

VG a verificat, de asemenea, și prețurile din magazinele rețelelor de supermarketuri. De această dată, MENY a fost pe ultimul loc. Un cărucior cu produse alimentare la MENY a costat 3388 kr și a fost cu 355 kr mai scump decât la KIWI.

Căruciorul cu produse de la Coop Mega a fost cu 38 de kr mai ieftin decât cel de la MENY.

– Nu suntem mulțumiți de acest rezultat. MENY are cel mai bogat sortiment de produse și cele mai bune produse de sezon, în același timp în care avem sute de promoții săptămânale și același preț la produsele ”First Price”, ceea ce nu reiese din test, a declarat directorul administrativ al rețelei MENY, Vegard Kjuus într-un comentariu.

Comentarii din partea celorlalte rețele de magazine mai jos în articol.

BURSA DE ALIMENTE SEPTEMBRIE 2023

Prețuri colectate în data de 29. august 2023.

Publicat în: 2. septembrie 2023

Prețul total al unui cărucior cu diverse produse alimentare la cele șase lanțuri de magazine

Verifică întregul conținut al căruciorului de cumpărături în comparație la cele șase lanțuri de magazine la finalul articolului.


Diferențele sunt destul de mari!

Dacă faci o comparație între prețurile produselor din lanțurile low-cost și lanțurile MENY sau COOP MEGA, găsești, în parte, diferențe mari de preț la unele produse.

Hatting fullkorn Møllehjul (chifle Hatting): costă 42.90 la MENY și 26.80 la lanțurile low-cost.

Ringnes Lite, doză 0,5 l (Bere): o navetă cu șase doze costă 191,40 în lanțurile low-cost. La MENY, prețul este cu 21 de coroane mai mare.

Conopidă: toate lanțurile de supermaket-uri iau 14,90 la bucată. La MENY ai de plătit 26,90. Aici de apropii de preț dublu.

Grilstad Jubelsalami, 170 g: costă 39.30 la magazinele low-cost. La COOP MEGA ai de plătit 55.70 pentru acest produs.

Verifică promoțiile

La linia totalului, lanțurile de supermaket-uri sunt mai scumpe decât lanțurile low-cost. Dar, consumatorii atenți la prețuri vor putea găsi oferte bune și în supermarket-uri. Se merită să te uiți după:

Stratos Salty Caramel (ciocolata). Costă 23.50 la MENY. în lanțurile low-cost ai de plătit 39,90.

Pepsi Max. 4×1,5 l costă 74,90 în magazinele low-cost. La MENY acest produs favorit costă 59,90.

Verifică greutatea produsului

În această bursă a prețurilor 73 din 77 de prețuri din rețelele de magazine low-cost sunt aproape identice. Dacă mai adaugi și retailerul ODA în ecuație, 57 de prețuri sunt identice. Trebuie să fii atent la unele produse din lanțurile low-cost:

Ceafă de porc: La EXTRA, în magazinul unde am făcut cumpărăturile nu aveau varianta ieftină și, din acest motiv, am plătit 106,80 la kilogram. La KIWI și ODA am plătit 77,40 kr/kg.

Pâine integrală: aici trebuie să fii atent la greutate! Toate rețelele de magazine iau 10,90kr pentru cea mai ieftină pâine cu minim grad 3 din 4 la scala de rugozitate. Dar, pâinea ”Kneip Grovbrød” de la ODA cântărește doar 630 g și nu 750 g ca la celelalte magazine, astfel prețul fiind de 12,98 la recalculare.

Kneip Grovbrød de la ODA cântărește mai puțin decât pâinea de același gen de la alte magazine. Foto: Hanne Hattrem / VG

Săculeț de ceapă 2 buc.: Rețelele low-cost vând săculeți cu 2 cepe la 19.90 kr. La ODA același produs costă 22,40. ODA ne informează că săculețul cu 2 cepe cântărește 500 gr în timp ce cel al concurenților cântărește 450 gr. VG a cântărit ceapa cumpărata la ODA iar cântarul a arătat 464 gr. Am cântărit și ceapa de la REMA (același produs), care avea 450 gr pe etichetă. Cântarul a arătat 548 gr!

ODA: Ceapa avea mai mult la cântar decât era pe etichetă, însă mai puțin decât spune magazinul. Foto: Hanne Hattrem /VG
REMA: Ceapa cumpărată la REMA cântarea mult mai mult decât ceea ce stătea pe etichetă. Foto: Hanne Hattrem /VG
Diferențe mari la carnea de oaie pentru „fårikål”

Intrăm în sezonul de ”fårikål” – oaie în varză (o mâncare tipică norvegiană din carne de miel/oaie și varză) și am dorit să avem și carnea pentru fårikål în această bursă a alimentelor. Dar încă nu toate rețelele aveau acest produs disponibil, de aceea nu am inclus produsul în tabel.

Dar, am verificat prețurile la cei care aveau deja carne de oaie pentru fårikål iar prețurile variază foarte mult, de la 79,90/kg la 192,90/kg. Am găsit atât carne congelată cât și carne proaspătă, produse de marcă și unele sortimente proprii (ale lanțurilor de magazine).

Deci, este important să verifici prețul la kilogram atunci când dorești să faci cumpărăturile pentru masa favorită a toamnei.

Foto: Hanne Hattrem / VG
Ce spun lanțurile de magazine:

EXTRA: – Extra ar trebui să fie cel mai ieftin iar testul arată că aproape nu există diferențe de preț la cele mai multe dintre produse. Pentru noi a fost decisiv faptul că acel magazin nu avea în acel moment ceafă de porc din sortimentul X-tra, spune ofițerul de presă din cadrul COOP, Harald Kristiansen.

REMA 1000: – REMA 1000 ar trebui să fie cel mai ieftin lanț de magazine pentru produse alimentare din Norvegia, deci nu suntem mulțumiți de rezultat, spune directorul pentru achiziții, Line Aarnes într-un comentariu.

ODA: – În această comparație a prețurilor, 0,8% a fost diferența dintre ODA și cel mai ieftin cărucior de cumpărături. Am redus prețurile la puținele produse care sunt mai ieftine la concurență de data asta, a spus directorul comercial al ODA, Anders Hansen în dialog cu VG.

Au crescut cu 13 %

KIWI este acum într-o serie de victorii la testele produselor alimentare efectuate de VG. KIWI a ieșit învingător la toate bursele alimentare ale VG de la momentul în care lanțul low-cost a renunțat la majorarea prețurilor care fusese anunțată în luna februarie și a înghețat prețurile până în luna mai a acestui an.

REMA 1000 a câștigat bursa alimentelor efectuată de VG în luna septembrie 2022 și de atunci s-au întâmplat multe cu prețurile alimentelor în casă.

Pe scurt: cele trei lanțuri low-cost au majorat prețurile cu peste 13 % la 62 de produse alimentare identice din luna septembrie 2022 până în septembrie 2023.

Șocul tomatelor: Prețul roșiilor a crescut cu 139%!. Foto: Hanne Hattrem / VG
Aceste produse s-au scumpit cel mai mult

62 dintre produsele alimentare incluse în această bursă au fost incluse și anul trecut în bursa alimentelor efectuată de VG. Unele prețuri au crescut foarte mult.

  • În timp ce anul trecut plăteam 24 de coroane pentru un kilogram de roșii la REMA, acum prețul este de aproape 55 de coroane. Același preț l-am găsit la toate lanțurile low-cost. Asta înseamnă o creștere de aproape 31 de coroane/kg . riskjedene. Det betyr et prishopp på snaut 31 kroner kiloen.
  • Pizza Peppes Pizza Triple Meat costă la toate lanțurile low-cost 72,90 kroner hos lavpriskjedene. În urmă cu un an puteai cumpăra o pizza la 35.70 de coroane. Creșterea prețurilor este de 37,20 de coroane. Aici vorbim de aproape o dublare a prețului.
  • Prețul cașcavalului a crescut de asemenea. În urmă cu un an, prețul unui kilogram de cașcaval Norvegia era de peste 80 kr/kg. Acum costă 129 kr/kg la lanțurile low-cost. Astfel, majorarea de preț este de 61,45 %.
Șoc la pizza! Prețul a crescut cu104 % . Foto: Hanne Hattrem / VG
Uite, astea s-au ieftinit!

Prețul unor produse a stagnat, iar prețul altor produse a scăzut din septembrie anul trecut până acum!

Filetul de pește în aluat a înregistrat o mică scădere a prețului, desigur, dezamăgitor de mică, având în vedere războiul din ultima vreme din industria peștelui. La acest produs, KIWI a promis să reducă prețul echivalent cu 15%, în timp ce EXTRA și REMA și mai mult, după inițiativa KIWI.

În bursa de alimente efectuată de VG, prețul la Findus Sprøbakte a scăzut cu 60 øre.

Grilstad Jubelsalami și Gilde Ovnsbakt Leverpostei (ficat copt în cuptor) au scăzut la preț cu mai multe coroane față de anul trecut.

Acest detergent s-a ieftinit cu 37%. Foto: Hanne Hattrem / VG

Produsele care au scăzut cel mai mult la preț:

  • Synnøve Gudbrand (480 grame). A scăzut cu 12 coroane (27%) și acum costă peste tot 32,90 față de 44,90 anul trecut.
  • Detergent Omo Color, prețul a scăzut de la 60.30 coroane/pachet la un preț ceva mai plăcut, adică 37,90 coroane.
Mic mai mare decât cel mare

Cumpărarea de legume și zarzavaturi la ODA este un pic mai altfel decât la un magazin alimentar obișnuit. În magazinele obișnuite, poți lua conopida în mână și îți poți face singur o impresie despre mărimea ei. Nu poți face la fel într-un magazin pe net. De aceea, ODA diferențiază între ”mare” și ”mic” la unele din produsele vândute la bucată.

Experiența VG este clară: Primești mai mult pentru banii pe care îi dai dacă alegi ”mic”.

Dar de data aceasta, rezultatele au stârnit mirarea. Atât castraveții cât și salata din categoria ”mic” erau mai mari decât cei din categoria ”mare”!

INVERS Castravetele «mare» agurk (281 grame) sus, castravetele «lmic» (337 gram) nederst. Foto: Øyvind Engan, VG
INVERS II: Salata «mică» (232 grame) în sțânga , salata «mare» (133 grame) în dreapta  Foto: Øyvind Engan, VG

Pentru conopidă, diferențele au fost corecte, cea ”mare” era substanțial mai mare decât cea ”mică”.

Pentru tine, ca client, se merită oricum să o alegi pe cea mai mică. În acel caz relația preț – cantitate este cea mai avantajoasă.

CORECT Conopida «mare» (652 grame) în stțnga, conopida «mică» (407 grame) til høyre. Foto: Øyvind Engan, VG

Magazinele SPAR este în mod normal inclus în bursa de alimente a VG, dar de această dată nu au fost incluse pentru că magazinul SPAR în care jurnaliștii VG au făcut cumpărăturile nu avea un număr mare din produsele incluse în test, printre altele Nidar Smash, Omo Color și Peppes Triple Meat.

– Acestea sunt produse pe care, de obicei, le au toate magazinele în sortimentul lor, dar vom urmări situația și vom avea grijă ca și aceste produse să fie prezente în rafturi, a declarat consilierul în materie de comunicare al SPAR, Anna Kappler.


Așa am colectat prețurile

● produsele au fost achiziționate de jurnaliștii VG la Oslo, 29 august 2023.

● Magazinele la care am verificat prețurile sunt Kiwi, Rema 1000, Coop Extra, serviciul de livrare la domiciliu Oda, Coop Mega si Meny. Oda livrează în sudul Norvegiei, estul Norvegiei și în interiorul Norvegiei.

● Prețurile din bursa de produse alimentare VG se bazează pe bonul de casă și presupune că personalul magazinului a introdus prețul corect pentru articol.

● Jurnaliştii au acţionat anonim, ca nişte clienţi obişnuiţi, iar acţiunea s-a încheiat aproximativ la aceeaşi oră în toate magazinele.

● Lista de cumpărături pentru Oda a fost comandată în același interval de timp în care am făcut cumpărături de la magazinele fizice. Preturile Oda sunt luate din confirmarea comenzii, si nu din chitanta in sine.

● Selecția de produse din acest test este formată din 77 de produse, în selecție sunt reprezentate mărci înregistrate, mărci proprii și cel mai ieftin produs. Cantitatea, mărimea și numărul pe care le-am solicitat pot fi văzute în tabel.

● Când cerem „cel mai ieftin produs”, calitatea nu este luată în considerare.

● La Oda, costă până la 79 NOK pentru livrare la cele mai populare ore. Am ales un timp care ni se potrivea și era gratuit.

● Punctul de plecare pentru prețuri este selecția produselor în magazinul individual în ziua achiziției.

● Prețurile au fost colectate fără implicarea lanțurilor, iar toate bunurile au fost cumpărate și plătite de VG.

● Sunt incluse articolele oferite în ziua achiziției. Nu s-au luat în considerare promoțiile, abonamentele sau ofertele pentru produsele la limita datei de consum.

● Cand solicitam un articol de o anumita cantitate/dimensiune, in unele cazuri am selectat produse corespunzatoare cat mai apropiate de cantitatea solicitata. În cazul în care dimensiunea pachetului diferă, prețul este convertit la greutatea/mărimea solicitată.

● Lanțurile au fost nevoite să își verifice propriile prețuri după ce VG le-a obținut.

● Ne rezervăm dreptul ca prețurile din bursa de alimente VG să se fi modificat după data achiziției.

● Produsele achiziționate pentru această bursă a alimentelor VG vor fi donate Centralei de Alimente din Oslo după publicare.


sursa: vg.no


sursa: VG Matbørsen

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu