Sănătate Știri

Victima unui incest după pronunțarea sentinței împotriva tatălui ei: – Am fost crezută până la urmă

Scris de Daniel Solheim

Copil fiind, se simțea ca fiind iubita tatălui. La 26 de ani este încă bânduită de traume. Simte și acum rușinea și vinovăția pentru lucrurile la care a fost expusă.

– Mă simt atât de murdară și de grețoasă încât fac duș de mai multe ori pe zi. Noaptea nu pot să dorm datorită coșmarurilor. În timpul zilei am ”flashback”-uri (frânturi de amintiri care vin dintr-o dată – nota trad.) și merg deseori cu pumnii încleștați. Sunt tot timpul în alertă.

Traumele au lăsat urme adânci în tânăra ajunsă la vârsta de 26 de ani. Potrivit unei sentințe pronunțate de către Curtea de Apel Borgarting, ea a fost supusă la abuzuri sexuale de către tatăl ei de la vârsta de 4 ani până la vârsta de 10 ani.

Sentința a fost pronunțată săptămâna trecută. Când avocata victimei, Lisa Ligaard, i-a dat vestea, tânăra a rămas fără grai.

– Am început să tremur și să plâng. Am fost crezută, până la urmă, ,spune tânara în dialog cu VG.

Abia în anii adolescenței, tânara a înțeles la ce a fost expusă. Atunci au apărut rușinea și sentimentele de vinovăție.

Prin sentință, Curtea de Apel a dispus plata a 8,3 milioane de coroane cu titlu de despăgubire și o pedeapsă de 5 ani și 6 luni de pedeapsă cu închisoarea pentru tată.

Față de sentința instanței anterioare, decizia actuală este mai severă, dispunând o majorare cu 900 000 de coroane a sumei de despăgubire și o majorare a pedepsei cu închisoarea cu șase luni.

În plus, tatălui i s-a interzis orice contact cu fiica timp de cinci ani.

– Nu mă voi însănătoși pentru că acum el a fost condamnat. Nu mă voi însănătoși niciodată. Dar sentința îmi oferă posibilitatea să pot să trăiesc cu asta, spune tânara abuzată.

Susține nevinovăția

Tatăl a fost condamnat pentru raporturi sexuale repetate cu un copil sub vârsta de 14 ani și pentru raporturi sexuale cu un membru de familie pe linie descendentă. El s-a declarat nevinovat în instanță.

– El susține că nu a comis faptele pentru care a fost condamnat, spune avocatul tatălui, Bjørn Jacobsen, în dialog cu VG.

– Care este poziția clientului tău față de sentința pronunțată?

– Va trebui să revin cu un răspuns. Vom parcurge minuțios sentința.

Curtea de Apel a ajuns la concluzia că ”după o evaluare completă a probelor, declarația inculpatului poate fi complet eliminată, declarație în care el neagă întreținerea de raporturi sexuale cu fiica sa.”

Fără limite: Tânăra spune că ea nu a înțeles că ceea ce i se întâmpla era greșit.
O problemă cu alcoolul

Părinții ei au divorțat când ea avea vârsta de trei ani. După divorț, ea a locuit la tatăl ei tot al doilea weekend și în vacanțe.

Tatăl avea un consum mare de alcool, a reieșit în timpul procesului.

Ea a simțit că era datoria ei să aibă grijă ca tatăl ei să nu bea prea mult.

Tatăl a recunoscut în declarația sa în instanță că a avut o problemă cu alcoolul.

– Mi s-a părut că era foarte neplăcut când era beat, pentru că atunci era mai violent. Atunci îmi era frică, spune femeia.

Ea spune că dormea deseori cu tatăl ei. Deseori era el cel care dorea acest lucru și căuta acele situații el însuși, explică tânăra.

– Într-un fel am fost de acord. Era apropierea pe care am primit-o, spune tânăra.

Instanța considră că declarația tinerei se prezintă a fi ”sobră, nuanțată și credibilă”. Ea povestește despre faptul că tatăl nu impunea limite. Ea nu înțelesese că ceea ce se întâmpla în dormitor era greșit.

Primul episod cu caracter sexual pe care și-l aduce aminte s-a petrecut în baie. Ea crede că avea vreo trei-patru ani când tatăl a întrebat-o dacă ea ar vrea ”să-i guste penisul”.

Ea i-a povestit acest lucru mamei ei, la scurtă vreme după aceea, pe când mergeau cu mașina, povestește tânara de 26 de ani.

Ea crede că mama i-ar fi răspuns ”uau, ai gustat?”, fără ca să se precizeze că era de fapt un lucru greșit, potrivit tinerei.

”Nu poate fi posibil”

Mama confirmă că fiica ei i-a povestit acest lucru în timp ce mergeau cu mașina. Ea nu își amintește ce i-a răspuns, dar nu exclude faptul că este posibil să fi răspuns așa cum a declarat tânăra.

– La acea vreme nu m-am gândit prea mult la asta. Ar fi trebuit să o fac, spune mama tinerei, în dialog cu VG.

Mama povestește că ea se gândise că asta era ceva ce fiica ei a spus atunci doar așa, pentru că vorbea foarte mult.

– Te-ai mai gândit la ceea ce îți spusese, mai târziu, după aceea?

– Da, îmi mai aminteam din când în când. Dar în același timp eram ”nu, nu poate fi posibil”.

Mama spune ca și ea însăși a fost expusă la abuzuri. De aceea i-a fost greu să creadă că tatăl ar fi expus-o pe fiica lor la aceleași lucruri.

– L-ai confruntat vreodată cu ceea ce ți-a spus fiica ta?

– Nu, nu atunci, la acel moment. Nu, din câte îmi amintesc.

Faptul că nu a luat mai în serios afirmația fiicei ei, a făcut-o să sufere mult ani la rând. Asta a dus la faptul că a ajuns să aibă probleme psihice, povestește mama tinerei.

– Ai simțit vreo responsabilitate pentru lucrurile la care a fost expusă fiica ta?

– Desigur că am o responsabilitate, când nu am reacționat așa cum ar fi trebuit.

”Iubita lui tata”

Copil fiind, tânăra de 26 de ani credea că toți copiii din vecini aveau o relație asemăntoare cu tații lor.

– Mă simțeam ca iubita lui tata, a spus tânăra abuzată.

Abuzurile au fost comise fără întreruperi, de fiecare dată când ea a avut timp de vizită cu tatăl, spune tânăra.

Curtea de Apel consideră greu de probat numărl exact al abuzurilor sexuale, dar pune la bază declarația victimei că abuzurile s-au întâmplat în mod regulat.

Abuzurile au scăzut gradual odată cu creșterea ei și au încetat când ea și mama s-au mutat în străinătate.

Pe atunci avea 10-11 ani și nu mai avea program de vizite cu tatăl. Dar când, la acea vreme, a venit în vizită la tatăl ei în Norvegia, abuzurile s-au repetat, spune tânăra.

În anul următor ea și mama ei s-au mutat înapoi în Norvegia și atunci au încetat abuzurile complet, a declarat tânăra în instanță.

– Nu am îndrăznit să depun plângere

Când a ajuns la vârsta de 13 ani, adolescenta a povestit mamei despre abuzurile tatălui – despre incidentul din baie, ce se întâmplase în dormitor și că aceste lucruri s-au întâmplat des.

Mama a rugat-o să îl denunțe pe tată și nu a mai fost de acord ca fiica ei să mai aibă program de vizite cu tatăl. Fiica nu a fost de acord.

– Nu am îndrăznit să depun plângere, pentru că mă amenințase că se va sinucide daca voi spune cuiva. Iar eu nu doream să moară, pentru că îl iubesc, într-un fel, spune tânăra.

Pe când era la gimnaziu, ea a învățat despre sexualitate și a început să înțeleagă mai multe despre limite.

Atunci au apărut sentimentele de vinovăție și rușinea. Ea a încercat de mai multe ori să se sinucidă, povestește tânăra.

Ea mai spune că a avut și reacții fizice la abuzurile sexuale când era mai mică, fără să înțeleagă că ceea ce se întâmpla era greșit.

– Când eram mică mă durea mult burta, spune ea.

În anul 2020 a primit un SMS de la tatăl ei în care stătea: ”[…] cred că ar trebui să mă denunți pentru ceea ce ți-am făcut”.

Mesajul SMS a fost prezentat în instanță.

Mesajul acesta era confirmarea de care avea nevoie pentru a-și putea denunța tatăl, povestește tânăra.

Avocatul tatălui, Bjørn Jacobsen, nu dorește să comenteze mesajul SMS.

În instanță, tatăl a declarat că mesajul nu era o recunoaștere a vinovăției, dar că l-a scris pentru ca fiica lui ”să poată merge mai departe”, deoarece vedea că starea ei se înrăutățea din ce în ce mai mult.

Tinerei i-a fost foarte greu să depună plângere pentru acele abuzuri. Îi era frica de ce va face o astfel de plângere cu tatăl ei

Suferă din cauza traumelor

În prezent, tânăra este în incapacitate de muncă 100%. Are diagonsticul suferință post-traumatică de tip complex.

Mirosul de alcool, bărbați care arată asemănător cu tatăl ei, sau care vorbesc același dialect, provoacă ”flash-back”-uri, povestește tânăra.

– Dacă aud așa ceva simt că totul se tensionează în mine. Atunci îmi încleștez pumnii. Asta s-a întâmplat chiar mai înainte, când eram la magazin.

Rușinea și sentimentul de vinovăție sunt adând infipte în ea. Imaginea de sine și relația ei cu propriul corp sunt distruse și îi este foarte greu să aibă încredere în oameni noi.

– Îmi este greu să-mi fie drag de cineva pentru că mi-e frică de…

– Este atât de greu. Am mai experimentat încălcarea încrederii și mi-e teamă că se va întâmpla din nou.

În ciuda suferințelor care i-au fost provocate, ea încearcă să își pună viața pe picioare și a început să studieze la fără frecvență.

Tânăra speră că sentința din cazul ei îi va motiva și pe alții să raporteze abuzuri.
Speră ca și alte femei să îndrăznească să facă plângeri

Faptul că acum există o sentință definitivă în cazul ei, face ca sentimentul de vinovăție pe care îl poartă să fie ceva mai ușor, spune tânăra.

– Dacă ar trebui să descriu situația ar fi ca și cum ai alerga un maraton fără pauze. Eu încă mai alerg, dar cu câteva kilograme mai puțin în cârcă, spune tânăra.

Ea este recunoscătoare pentru ajutorul primit de la mama ei, prietenul ei, aparatul de sprijin din jurul ei și avocata ei de susținere, Lise Ligaard.

– Ea speră și crede că acesta este sfârșitul unei lupte îndelungate pentru dreptate, spune Ligaard într-un comentariu adresat VG.

Tânăra speră ca sentința să poata contribui la faptul că și alte persoane expuse la abuzuri asemănătoare să îndrăznească să depună plângeri.

– Cele mai multe cazuri sunt închise la poliție, dar cazul meu arată că există posibilitatea de a fi crezut, spune ea.

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu