Știri

VINE IARNA

Scris de Daniel Solheim

Editorial.

Un editorial este un articol – comentariu care exprima parerile si atitudinile publicatiei.


Inflatia continua la un nivel ridicat, dar dupa o recesiune asteapta o revenire.
Sefa bancii Norvegiei, Ida Wolden Bache va trebui sa majoreze din nou dobanda de referinta in urma cifrelor inflatiei din august.

Tara (Norvegia) se afla intr-o situatie economica fara asemnuire in timpurile moderne. Noile date furnizate de biroul central de statistica arata ca inflatia continua la un nivel record. Exista o mare nesiguranta in ce priveste viitorul, factorii de nesiguranta sunt multi si mari. Dar, conform SSB (Biroul central de statistica) dupa ploaie vine soarele.

Mai multi vor ajunge someri, multi vor fi nelinistiti si vor avea probleme cu platile

In timp ce preturile din iulie, comparate cu iulie anul trecut, au crescut cu 6,8 %, in luna august cresterea a fost de 6,5 %. O minuscula scadere schimba putin la imaginea de ansamblu. Fara subventia pentru energie electrica acordata de guvern, inflatia ultimului an ar fi fost la 9,0% in luna august. Aceasta este o puternica ilustratie a situatiei.

Preturile crest cu o viteza care va impune noi masuri. Asta inseamna noi majorari de catre Banca Norvegiei a dobanzii de referinta. Inca doua noi majorari cu un total de 0,5% vor veni cel mai probabil cand banca va avea sedinta pentru dobanda peste aproape doua saptamani. Expertii nu exclud inca trei majorari ulterioare a dobanzii de referinta. Asa cum Banca Norvegiei a procedat joi cand a majorat dobanda cu 0,75 %. Cea mai mare majorare din 1999 incoace.

Preturile locuintelor s-au mentinut ridicate si in crestere de-a lungul lunilor de criza, dar au inceput sa scada puternic in Suedia. Acum, SSB prezice ca si preturile locuintelor din Norvegia vor scadea ca o consecinta a faptului ca economia norvegiana va intra intr-o perioada cu o crestere mai mica in 2023 si 2024. Din acest motiv, rata somajului va creste.

In cursul anului viitor, dobanda de referinta in Norvegia va ajunge la un nivel record, peste 3 %, ceea ce inseamna ca dobanda de imprumut pentru gospodarii va ajunge la aproape 6%. Dar apoi vine schimbarea. Cand temperatura scade in economia norvegiana, va exista din nou un motiv de a reduce nivelul dobanzii de referinta. SSB crede ca aceasta va incepe sa scada, din nou, in cursul anului 2023.

Perspectivele sunt bune. SSB crede ca inflatia va scadea, dar ca cresterea salariilor va continua. Asta inseamna ca salariatii norvegieni vor avea o crestere reala a salariilor in 2024 si 2025, dupa doi ani in care au pierdut din puterea de cumparare. Asa este, in orice caz, prognoza. Dar vremurile sunt foarte nesigure.

Ne asteapta doi ani grei. Mai multi vor ajunge someri, multi vor simti neliniste si vor avea probleme cu platile. Noi toti trebuie sa acceptam o curea mai stramta. Dar, o scadere a preturilor locuintelor este sanatoasa. Asta va reduce pragul pentru multi, ca sa poata intra pe piata imobiliara.

sursa: dagsavisen.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu