Știri

WizzAir doreste sa tripleze numarul de curse aeriene pe teritoriul Norvegiei

Scris de Daniel Solheim

Compania aeriana maghiara doreste sa tripleze traficul in Norvegia si tinteste spre a devenei cea de-a treia companie ca marime in Norvegia peste cativa ani. Dar mai intai, managerul companiei doreste sa pescuiasca si sa participe la cursa de alergari de la miezul noptii in Tromsø.

Compania low-price WizzAir doreste ca in cativa ani sa-si tripleze cursele aeriene in Norvegia, de la doua milioane la sase milioane de pasageri. Acest lucru rezulta dintr-o nota trimisa de catre companie guvernului norvegian, despre contributia companiei WizzAir la turismul din Norvegia Asta ar face ca WizzAir sa devina a treia companie aeriana ca marime in Norvegia, devansand compania Widerøe.

– Le-am spus ministrilor lor ca WizzAir se afla in Norvegia pnetru a fi un actor de baza pe piata. Eu sunt foarte optimist. Noi credem ca produsul pe care il aducem pe piata norvegiana este cautat de clientii norvegieni, spune managerul companiei, Jozsef Varadi in dialog cu iTromsø.

Managerul WizzAir, Jozsef Varadi a prezentat planurile companiei pentru piata norvegiana in fata mai multor ministri. Foto: Simon Dawson / Reuters / NTB

Compania maghiara a avut zboruri spre si dinspre Norvegia mai multi ani la rand si a lansat in octombrie anul trecut, 15 zboruri interne in Norvegia. La lansarea lor, Varadi a afirmat ca Wizzair este o companie aeriana fara sindicate si acorduri-cadru.

Acest lucru a dus la faptul ca LO (Uniunea Sindicatelor din Norvegia) a rugat populatia sa boicoteze compania.

Zece municipalitati si municipalitati regionale au decis ca nu vor folosi serviciile companiei atata vreme cat WizzAir nu respecta drepturile angajatilor. WizzAir neaga faptul ca ar fi impotriva sindicatelor si a dat in judecata municipalitatea regionala Agder pentru un boicot ilegal si, in acelasi timp, a depus o plangere la ESA.

Tripleaza numarul de pasageri

In timpul conflictului legat de boicot, Varadi a solicitat o intrevedere cu ministrul afacerilor, Iselin Nybø si cu ministrul transporturilor, Knut Arild Hareide, pentru a le vorbi despre noile investitii in Norvegia. In sedinta, Varadi a prezentat planuri despre modul in care WizzAir isi va tripla traficul aerian spre, in si din Norvegia, de la doua milioane de pasageri in 2019 la sase milioane de pasageri in 2023.

– Reteaua noastra de curse aeriene ofera o posibilitate importanta pentru turism in Norvegia. Vedem interese in Estul si Vestul Europei, de a calatori in Norvegia. De asemenea, exista interes pentru turism pe interiorul tarii, spune Varadi.

Planurile au fost prezentate intr-o sedinta cu ministrii in decembrie anul trecut, in timp ce atat WizzAir cat si restul transporturilor aeriene erau afectate puternic de pandemie.

„WizzAir” are potentialul de a creste numarul de pasageri la peste sase milioane in anul 2023, cu mai multe rute interne si internationale”, a scris in prezentarea WizzAir prezentata ministrilor. Tinta este de a transporta trei milioane de pasageri cu zborurile interne ale WizzAir in cursul urmatorilor doi ani, conform prezentarii.

Poate ajunge a treia companie ca marime

Cu o astfel de crestere, WizzAir va putea depasi Widerøe pentru a deveni cea de a treia companie, ca marime, in ce priveste zborurile interne, dupa SAS si Norwegian. Compania are 67 de rute de zbor spre si dinspre Norvegia, 27 din ele fiind adaugate anul trecut.

– Cand restrictiile din traficul aerian vor fi relaxate vom incepe sa folosim aceste rute aeriene si asta poate influenta masiv turismul in Norvegia, spune Varadi.

Compania a promis, in sedinta cu ministrii, ca va face publicitate Norvegiei si destinatiilor turistice din Norvegia pe toate canalele sale. WizzAir are a cincea pagina de web din lume, ca numar de vizite, intre companiile aeriene, cu mai multe milioane de vizitatori unici.

Trei din patru pasageri au disparut

WizzAir a anulat in februarie mai multe din zborurile spre si dinspre Norvegia. Dupa peste un an de pandemie si o scadere cu 75 la suta a transporturilor aeriene, Varadi nu doreste sa raspunda cand va ajunge compania sa transporte sase milioane de pasageri in Norvegia.

– Noi vom transporta un milion de pasageri in Norvegia cand ne reluam activitate si revenim la capacitate. Ne vom intensifica intr-adevar activitatea datorita investitiilor pe care le-am facut pentru a demara activitatea si a extinde reteaua de rute in Norvegia, spune Varadi.

Cand veti ajunge la sase milioane de pasageri la zboruri interne si internationale in Norvegia?

– Intai trebuie sa se redeschida tara. Norvegia este inchisa total acum, voi sunteti inchisi aproape ermetic. Prima etapa va fi cand se vor relaxa restrictiile. A doua va fi reluarea zborurilor. A treia etapa va fi aceea de a cauta noi posibilitati si de a continua sa oferim rute noi, poate aeronave noi si, poate, sa deschidem noi baze in Norvegia.

Mai multe zboruri din Nord

Compania prevede ca cresterea in Norvegia va continua intr-o noua etapa cu stabiliriea mai multor rute internationale de la Tromsø si din Nordul Norvegiei spre Vestul Europei si strainatate. Nordul Norvegiei avea, inainte de pandemie, o crestere puternica a turimului de iarna din strainatate, iar Tromsæ era orasul turistic international pe care WizzAir l-a ales pentru zoruri spre nord.

– Va deschide WizzAir mai multe rute aeriene in Norvegia si Tromsø in anii care vin?

– Da, eu cred asta. Eu sper. Trebuie sa incepem sa operam zborurile pe care deja le avem. Asta ne va da o baza pentru a zbura mai des de la Tromsø. Eu cred, absolut, ca vom avea un interes in a creste numarul de operatiuni si reteaua de zboruri de la Tromsø, spune Varadi, care, el insusi, planifica sa plece in Tromsø in iunie anul acesta.

– Se va organiza o cursa de maraton in timpul noptii in Tromsø. Eu am planuri sa particip ca alergator. Daca voi putea calatori, acolo doresc sa calatoresc. Eu cred ca este in iunie. Apoi vreau sa merg la pescuit, spune Varadi, care planuieste sa participe la semi-maraton in cadrul concursului de maraton Midnight Sun Maraton in Tromsø.

Poate devansa companii norvegiene

In sedinta cu ministrii norvegieni, WizzAir a prezentat planuri care demonstreaza ca va acapara clienti prin a le oferi calatorii cu avionul la fractiune din pretul pretins de celelalte companii norvegiene.

– Da, unora nu le place concurenta, dar noi suntem aici pentru a le face concurenta, spune Varadi.

In sedinta, WizzAir a aratat imagini cu preturile percepute de companii pentru zboruri intre Oslo si Bergen. Imaginea in care biletul WizzAir este de 200 de coroane a fost comparata cu o alta companie, la care pretul era de trei ori mai mare.

Si tocmai fata de acest tip de concurenta este sceptic sindicatul Pilotforbundet (sindicatul pilotilor). Liderul sindicatului, Oddbjørn Holsether spune ca utilizarea angajatilor est-europeni prost platiti de catre WizzAir pe rutele norvegiene duce la o concurenta inegala.

– WizzAir poate face acest lucru doar pentru ca ei importa relatii de munca din care nu se poate trai in Norvegia. E platesc angajatilor atat de putin incat acestia nu pot locui si trai in Norvegia, spune Holsether.

El mai spune ca WizzAir aduce piloti platiti inferior si echipaje de zbor din Europa de Est si ii laa sa lucreze maximum trei luni la bazele din Norvegia pentru a evita nivelul de salarizare norvegian. Holsether considera ca politicienii norvegieni trebuie sa introduca aceleasi reguli precum in Franta, unde toate companiile care opereaza zboruri, trebuie sa urmeze aceleasi reguli in ce priveste salarizarea angajatilor.

– Politicienii trebuie sa introduca reguli egale pentru toate companiile, in asa fel incat transporturile aeriene norvegiene sa nu dispara. Transportul aerian trebuie protejat in asa fel incat si alte industrii in Norvegia sa fie protejate, spune Holsether.

Continua actiunile impotriva WizzAir.

Cresterea WizzAir in Norvegia poate fi afectata de actiunile mai multor municipalitati si organizatii indreptate impotriva companiei. In ciuda amenintarilor cu proces din partea WizzAir, municipalitatea Oslo este ferma pe pozitie ca nu va folosi serviciile companiei atata vreme cat angajatii companiei nu au voie sa se organizeze intr-un sindicat.

– Decizia conducerii municipale de a nu folosi companii aeriene care neaga angajatilor lor posibilitatea de a fi membri intr-un sindicat, nu este, dupa parerea municipalitatii Oslo, in contradictie cu legea boicotului. Sindicatele sunt piatra de temelie in modelul societatii norvegiene si in viata de munca organizata, a spus presedintele consiliului municipal, Raymond Johansen.

Varadi a afirmat fata de iTromsø, anterior, ca drepturile angajatilor de a se organiza sau nu intr-un sindicat, sunt recunoscute si ca WizzAir respecta toate regulile. Procesul dintre WizzAir si Municipalitatea regionala Agder se va judeca la sfarsitul lui august.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu