Oamenii nu mai deschid corespondenta si refuza sa aceepte ca au o problema, spune un specialist in imprumuturi bancare.
– Vedem ca multora le va fi foarte greu de-acum inainte.
– Avem clienti care ne suna si ne spun direct ca nu vor mai rezista la inca o crestere a ratei dobanzilor, ne spune specialistul in imprumuturi al bancii Bank2, Sebastian Mikolajczyk.
Bank2 este una din mai multe institutii bancare care s-au specializat in a oferi imprumuturi ipotecare persoanelor care au aviz de plata si credite mari de consum si care, prin urmare, nu obtin cu usurinta credite de la bancile obisnuite.
Masina noua in loc sa plateasca datoria
Unii dintre cei care ne contacteaza banca au ajuns intr-o criza atat de profunda a datoriilor incat sunt pe cale sa isi piarda casa.
– In ciuda acestui lucru, unii clienti tocmai si-au cumparat o masina noua sau au investit in ceva foarte scump, complet nerezonabil in raport cu situatia financiara in care se afla, spune specialistul Mikolajczyk.
– Multi sunt preocupati sa construiasca o imagine perfecta printre vecini. Incearca cu orice pret sa arate ca nu au probleme financiare si iau imprumuturi pentru a acoperi lipsa de venituri.

Crestere puternica a numarului aplicatiilor pentru imprumuturi
In ciuda faptului ca Bank2 deja opereaza cu o rata medie a dobanzii de 6%, banca inregistreaza o crestere masiva a solicitarilor. In lunile august si septembrie, banca a inregistrat cu 22 % mai multe aplicatii pentru imprumuturi ipotecare in comparatie cu perioada din luna ianuarie pana in luna iulie anul curent.
Numarul clientilor existenti care contacteaza banca pentru a li se usura situatia a crescut cu aproximativ 30 % in ultima luna, in comparatie cu perioada dinainte de vacanta de vara.
Banca estimeaza ca exista un numar mare de persoane care asteapta prea mult timp inainte de a lua contact pentru a rezolva situatia.
Foarte ingrijorat de un nou grup de clienti
Mikolajczyk este in special ingrijorat de o noua generatie de proprietari de imobile care nu au experimentat niciodata pana acum nici stagnarea sau scaderea preturilor locuintelor si care nu au vazut pana acum altceva decat rate scazute ale dobanzilor.
Inainte, erau de obicei barbati la varsta a doua care se adresau bancii Bank2 pentru a face ordine in problemele cu platile. Acum, angajatii bancii observa ca persoane care tocmai si-au cumparat o locuinta, tot mai tinere si mai aproape de varsta de 20 de ani, aplica pentru refinantarea imprumuturilor de consum pe care le au.
– Multi dintre cei care solicita imprumuturi la noi au deja extrem de multe credite de consum la o varsta la care inca nu s-au stabilit la casa lor, spune Mikolajczyk.
Potrivit specialistului, multi dintre cei care acum au greutati si-au cumparat o locuinta si au finantat-o la o banca normala. Dar acestia au speculat ca ar putea sa-si faca rost de capitalul propriu cu ajutorul creditelor de consum.
– Daca ai facut credit pentru cateva sute de mii de coroane sub forma de credit de consum pentru cinci ani, dupa un an, cu usurinta ai putut cu usurinta sa integrezi acel credit de consum, si altele pe langa, in creditul ipotecar al casei. Acest lucru nu mai este atat de usor acum, pentru ca preturile locuintelor nu mai cresc atat de rapid cum o faceau inainte, spune el.
Se teme de capcana recuperatorilor (inkasso)
In mai putin de un an, dobanda a crescut cu doua puncte procentuale. Banca Norvegiei considera ca norvegienii trebuie sa se astepte la o rata a dobanzii ipotecare care ar putea ajunge la 4,3 % in cursul anului viitor.
Sebastian Mikolajczyk se teme acum ca impactul majorarilor dobanzii va lovi in acelasi timp cu facturile de energie electrica pentru iarna.
– Suntem destul de ingrijorati de faptul ca multi oameni vor ajunge intr-o capcana a colectarii datoriilor sau nu vor putea sa-si onoreze obligatiile in viitor, spune el.
El mai adauga ca pentru banca este vorba de un echilibru intre mentinerea scazuta a ratei dobanzii sau impingerea clientilor in starea de a nu putea rambursa imprumutul.
– Afecteaza psihicul oamenilor
Mikolajczyk este cel mai ingrijorat de clientii care vor ajunge intr-o situatie in care nu-si vor mai putea permite ceea ce isi permiteau inainte – in acelasi timp in care nu-si vor permite financiar sa isi plateasca facturile, sa trimita copiii la activitatile pe care acestia si le doresc sau sa nu-si permita incalzirea locuintei.
– Asta afecteaza psihicul oamenilor, spune el.
Banca a facut din sanatatea psihica si datorii un domeniu de interes.
– Vedem ca a avea datorii mari, negarantate, si o suma de datorii imposibil de gestionat, afecteaza psihicul. Si apoi stim ca bolile mintale pot afecta relatia oamenilor cu finantele. Cu alte cuvinte, nu mai deschizi corespondenta, negi faptul ca ai o problema, ceea ce se intampla si in acele cazuri pe care le vezi in Capcana Luxului (Luxusfellen) la TV.
El crede ca a avea un credit de consum in Norvegia este un lucru mult mai rusinos decat in multe alte tari.
– Exista studii de cercetare in acest sens. In Marea Britanie, 90 % cred ca a avea credite de consum nu este un lucru rusinos, spune Mikolajczyk.
– In schimb, in Norvegia 60 % cred ca a avea un credit de consum, a trai in avans sau a nu avea o situatie financiara suficient de buna, este un lucru rusinos.
Prevenirea vanzarilor fortate
Economistul Thea Olsen de la Danske Bank, spune in dialog cu TV2 ca a merge la o banca care percepe o dobanda ceva mai mare poate fi o solutie daca te-ai trezit intr-o criza financiara iar alternativa este ca locuinta ta sa fie scoasa la vanzare fortat.
– Este vorba despre faptul ca cei care s-au trezit deja in probleme financiare majore, din pacate nu au prea multe optiuni pentru a scapa din situatie, spune Olsen.

– Tocmai de aceea este extrem de important sa iti gestionezi propriile finante inainte de ajunge acolo, spune ea.
Ea crede ca este deosebit de important sa ai o imagine de ansamblu a situatiei, atunci cand treci de la rate de dobanda aproape de 0% la un nivel normal al dobanzii, si incelasi timp te confrunti cu cresterea costurilro la electricitate si a preturilor alimentelor si combustibilului.
Unul din trei este reticent la a face ordine in situatia financiara
Un sondaj realizat de Danske Bank in luna iunie a acestui an arata ca multi sunt reticenti la a-si face ordine in situatia financiara personala.
- Aproape unul din trei, 31 la sută, ar dori să-și îmbunătățească situația financiară. În același timp, ei spun că nu știu cum și de unde să înceapă.
- 28% consideră că finanțele personale sunt complicate.
- 18%, aproximativ unul din cinci norvegieni, sunt reticenti în a-și face ordine in finanțele private.
– Este adesea legat de faptul că nu știi de unde să începi și că ți se pare copleșitor, spune Olsen.
– Este vorba despre obținerea unei imagini de ansamblu completă, astfel încât să te asiguri ca ai întotdeauna bani în cont. Ca sa nu te trezesti brusc in situatii in care contul de salariu este gol si nu ti-i platit toate facturile.
Drumul către nefericire este să crezi că totul se va rezolva
Mikolajczyk este de acord cu economistul Thea Olsen de la Danske Bank, că o imagine de ansamblu bună este cel mai important lucru.
– Care este cel mai bun sfat dacă vezi că începi să ai probleme?
– Cred că cel mai important este să ai o privire de ansamblua situatiei finantelor personale, spune Mikolajczyk.

El crede că ar trebui să te așezi și să te gândești cu o lună sau două înainte pentru a planifica facturile care vor veni și să te uiți unde poți economisi pentru a face față viitoarelor creșteri ale dobânzilor și facturi mai mari la electricitate.
Mikolajczyk consideră că trebuie să iei in considerare rezilierea abonamentelor la lucruri care sunt scumpe și de care este posibil să nu ai nevoie, să iti modifici cardul fiscal acum cand ratele dobânzilor cresc și să folosesti orice ocazie pentru a crea un tampon financiar.
– Și care este cel mai bun sfat pentru ajunge la sapa de lemn?
– Este să crezi că totul va fi în regulă. Trebuie să fi constient că acest lucru face parte din viața de zi cu zi, avertizează Mikolajczyk.
– Atunci trebuie să te gândești că, dacă iti verifici contul bancar online, nu ai o imagine de ansamblu despre ce fel de facturi ai de platit și ce cheltuieli ai in orice moment, vei putea ajunte repede la un impas financiar si mai grav.
sursa: TV2.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator