Trai

6. februarie – Azi este ziua nationala a poporului Sami

Scris de Daniel Solheim

Ziua de 6 februarie a fost aleasa ca zi nationala a poporului Sami, pentru ca in acea zi a avut prima adunare nationala Sami in 1917 in Trondheim.

Atunci, pentru prima data, reprezentantii Sami s-au intalnit pentru a discuta chestiunile poporului Sami la nivel national, in ciuda granitelor nationale.

Elsa Laula Renberg a fost una din persoanele care a participat la aceasta prima intalnire si a ramas un rol model pentru multi.

Drapelul poporului Sami

Semnificatia culorilor de pe drapelul Sami:

Culorile din drapel vin de la culorile costumelor traditionale sami (kofte):

 • Albastru – simbolizeaza apa datatoare de viata
 • Galben – simbolizeaza soarele si o viata lunga
 • Rosu – din cerc este tot un simbol pentru soare
 • Albastru – din cerc simbolizeaza luna si toba traditionala sami
 • Verde – simbolizeaza vegetatia, natura si tara Sapmi
 • Rosu – simbolizeaza focul de tabara, caldura si iubirea

La sarbatorirea zile nationale, multi sami se imbraca in costumul national (Kofte) si, de obicei, organizatiile sportive si culturale locale se ocupa de organizarea evenimentelor la care sami se aduna sa sarbatoreasca impreuna si sa manance mancare de sarbatoare sami.

Datorita faptului ca sarbatoarea nationala sami nu este sarbatoare legala, evenimentele se desfasoara de obicei dupa-amiaza.

Din punct de vedere traditional, masa de sarbatoare este carne de ren, deseori fiarta sau gryte (caserola de carne de ren) sau taco cu carne de ren.

In fiecare an apare discutia daca la 6 februarie se sarbatoreste ziua nationala a poporului Sami sau este doar ziua poporului Sami. Unul din argumentele mai des prezentate este ca ar trebui sa fie ziua poporului Sami deoarece Norvegia este o tara unita si nu ar avea nici un sens ca poporul Sami sa aiba propria zi nationala, in natiunea Norvegia.

Dar exista diferente intre un stat si o natiune. Natiune inseamna un popor, iar in Norvegia exista mai multe popoare. Poporul Sami este un popor, de aceea vorbim de o zi nationala, sarbatoarea zilei nationale a Samilor.

Sarbatoarea digitala a zilei nationale Sami in 6. februarie 2021. – Cantecul Poporului Sami – Sámi soga lavlla – interpretat de Katarina Barruk Si Arnljot Nordvik
Pin on PHOTOGRAPHY (NO NUDITY)
Sami folk costume (kofte) from Sweden | Folk costume, Costumes around the world, Folk
Kofter – Samiske veivisere

In cea mai mare masura, ziua nationala a poporului Sami este una a copiilor. In gradinite si scoli, ziua este sarbatorita din plin, cu cantece, mancare si portul traditional. In rest, ziua este sarbatorita in mai multe orase, in Oslo, de exemplu, samii sunt invitati la o sarbatoare organizata de primaria capitalei cu mancare Sami si muzica.

Care este salutul adresat Sami in ziua nationala:

 • «Lihkku sámi álbmotbeivviin» in limba sami nordica
 • «Læhkoe saemiej åålmegebiejjine» in limba sami sudica
 • «Vuorbbe sáme álmmukbiejvijn» in limba lulesami
 • «Vuärrbe sáme älbmukbejvijn» in limba pitesami
 • «Šiõǥǥ saa’mi meersažpeei´v» in limba skoltesami
 • «Lihkuos sämij ålmagenbiejvieb» in limba umesami

Sursa: nrk.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu