Despre Norvegia Media Sănătate Trai

Activități în aer liber în perioada corona

„Allemannsretten”, dreptul de acces ne oferă posibilitatea de a călători și de a ne desfășura în natură în Norvegia. Acest drept este un bun comun gratuit care face parte din patrimoniul cultural norvegian. Dreptul de acces se aplică indiferent de cine este proprietarul terenului.

Ni se oferă astfel oportunități fantastice de a experimenta și de a folosi natura din jurul nostru. Și avem tot dreptul să facem asta, atâta timp cât luăm în considerare proprietarul terenului, plantele și animalele.

Utladalen, utsikt mot Hurrungane i Jotunheimen.
Utladalen, vedere spre Hurrungane i Jotunheimen. Foto: Marius Dalseg Sætre

Două concepte importante de înțeles sunt teren închis și teren deschis. Simplu explicat terenuri închise sunt considerate: curți, parcele de case, terenuri cultivate și zone similare în care traficul public va fi deranjant pentru proprietarul terenului.

Teren deschis înseamnă orice zonă care nu este teren închis. În practică asta înseamnă păduri, munți, mlaștini și zone de coastă, care alcătuiesc cea mai mare parte a țării. Dacă o zonă este teren închis sau teren deschis nu este întotdeauna ușor de determinat, fiind in multe cazuri nevoie să iei o decizie arbitrară.

Fie că ieși în curtea din spate, cel mai apropiat parc, în pădure, munți sau lângă apă, activitățile în aer liber sunt bune atât pentru corp, cât și pentru minte și pot ajuta la reducerea stresului. Pentru a limita răspândirea infecției cu corona, este important să ne gândim înainte de a ieși.

friluftsliv overnatting telt
Foto: Roede

Autoritățile de sanatate și organizațiile de recreere în aer liber au realizat o listă cu regulile pe care ar fi bine să le urmezi dacă dorești să faci drumeții in natură in perioada corona.

1. Alege să te plimbi în mediul tău apropiat! Folosește-ti imaginația și explorează noi posibilități pentru a te plimba în locuri unde nu se duce toată lumea. În măsura în care poți, evită să folosești mijloacele de transport în comun, folosește de preferință bicicleta, sau mergi pe jos.

2. Nu este musai să mergi singur – poți foarte bine să ieși la plimbare împreună cu cineva din familia ta sau cu un prieten, dar nu trebuie niciodată să fiți mai mulți de 5 persoane într-un grup.

3. Când pleci la plimbare ia cu tine ceva de mâncat și de băut, și profită din plin de ieșire. Înainte de a mânca sau bea, nu uita să te speli sau să folosești alcool dezinfectant pe mâini.

4. Ocrotește natura, avem nevoie de ea. Dă dovadă de respect față de fauna și flora sălbatică prin a lua cu tine gunoiul înapoi acasă.

5. Atenție la pericolul de incendii! În mai multe locuri din Norvegia este foarte uscat, și e interzis să se facă focuri de tabără.

6. Folosește harta și busola atunci când mergi în afara cărărilor și traseelor marcate. În plus, există multe aplicații utile și portaluri de drumeții care iți pot da un ajutor la drum.

7. Întoarce-te la timp, și alege activități cu un nivel scăzut de risc. Împreună putem să evităm să suprasolicităm serviciile de salvare și de sănătate.

8. Zâmbește! Menține distanța față de ceilalți, dar poți bineînțeles să zâmbești și să-i saluți pe cei cu care te întâlnești pe drum.

9. Stai în permanență la curent cu sfaturile și regulile primite din partea autorităților sanitare.

Ieși și bucură-te de natură și de viața în aer liber!

Resurse

Guvernul.2019. Dreptul de acces public. De la: https://www.regjeringen.no/no/tema/klima-og-miljo/friluftsliv/innsiktsartikler-friluftsliv/allemannsretten/id2076300/

Agenția Norvegiană de Mediu.2019. Recreere în aer liber/Dreptul de acces public/Întrebări cu privire la dreptul de acces public adresate des. De la: https://www.miljodirektoratet.no/ansvarsomrader/friluftsliv/allemannsretten/ofte-stilte-sporsmal-om-allemannsretten/

Viața norvegiană în aer liber.2021. Care este dreptul de acces public? De la:

Viața norvegiană in aer liber.2020. Lansează propriile reguli corona pentru viața în aer liber. De la:

Asociația Turistului Norvegian. Reguli de călătorie de bun simt. Ia cu tine regulile de călătorie de bun simt tot timpul anului. De la: https://www.dnt.no/turvett/

Roede. Foto. De la: https://www.roede.com/artikkel/mer-friluftsliv/

Despre autor

Carmen Adela Solum

Terapeut in sanatate si activitate fizica, consilier la HELFO Norvegia, traducator si contributor pe Portalul Romanesc din Norvegia.

Lasă un comentariu