Trai

Asistenta medicala Cecilie (31) isi poate permite sa cumpere doar una din locuintele din Tromsø: – Este cu totul absurd

Scris de Daniel Solheim

„Oameni normali, singuri” pot cumpara acum doar 1,7 % din imobilele scoase la vanzare in Oslo, arata „Indexul asistentilor medicali. Aceasta proportie scade, se poate spune, in toate marile orase. Asistenta medicala Cecilie Uteng din Tromsø a abandonat aproape ideea de a-si gasi un imobil pe care sa si-l poata permite.

– Este o absurditate ca eu sa nu pot intra pe piata imobiliara. Nu sunt o persoana cu salariu minim, multi au salarii mai mici decat mine. Ei nu au absolut deloc posibiliatatea intrarii pe piata imobiliara, spune Cecilie Uteng.

Ea are 31 de ani, este asistent medical cu o vechime de 10 ani si are un salariu in jur de 570.000 de coroane, cu sporurile incluse. Ea face economii in fiecare luna pentru a strange capital propriu in vederea cumpararii unei locuinte.

Timp de cinci ani a fost in cautarea unei locuinte in Tromsø, dar Uteng nu gaseste ceva ce sa isi poata permite.

– Salariul meu creste un pic, dar pretul locuintelor creste mult mai mult, spune ea.

In Oslo, un asistent medical ar putea cumpara una din 50 de locuinte

Luni dimineata, Eiedom Norge a prezentat Indexul asistentilor medicali pentru anul trecut. Acesta arata cat de mare este proportia de locuinte pe care un asistent medical singur, cu un venit de 600.000 de coroane pe an, ar putea sa le cumpere.

Raspunsul este ca sunt tot mai putine. In aproapte toate orasele si regiunile, cu exceptia orasului Ålesund, proportia este in scadere.

Cea mai proasta situatie este in Oslo. Acolo, un asistent medical are posibilitatea de a cumpara doar 1,7 la suta din locuintele scoase la vanzare, o scadere fatat de 2,9 % in 2020.

In afara de Oslo si zonele adiacente, Tromsø a devenit orasul cu cea mai dificila piata imobiliara. Cifrele din 2021 arata ca un asistent medical are putere de cumparare pentru 13,5% la suta din imobilele scoase la vanzare.

Asta inseamna o inrautatire substantiala a situatiei. In 2019 proportia era de 20 %.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este image-91.png

*indexul asistentilor medicali arata proportia de locuinte pe care o persoana obisnuita, singura, le-ar putea achizitiona cu salariul obisnuit al unei asistente medicale

Meseria asistentilor medicali este potrivita pentru calcularea acestui index pentru ca venitul unui asistent medical reprezinta un venit tipic bun norvegian, care in mica masura este dependent de conjuctura economica.

Modelarea matematica pune la baza calculelor un venit de 600.000 de coroane si 200.000 de coroane imprumut de studii. Regulamentul de imprumuturi ipotecare asigura o suma maxima de imprumut de 2,8 milioane de coroane, cu acesti parametri.


Darapanatura sau 25 de metri patrati

Cecilie Uteng are un imprumut de studii, putin capital propri si mesajul din partea bancii este ca poate cumpara o locuinta pentru max. 2,7 milioane, si nu poate avea mai mult de 5000 de coroane in cheltuieli comune (fellesutgifter).

In ianuarie , ea indeplinea criteriile pentru doar cinci din 365 de imobile din Tromsø scoase la vanzare pe finn.no. Unul din imobile este o casa la tara care trebuie renovata in totalitate, unde proprietarul nici nu a prezetnat poze cu interiorul casei.

Daca Cecilie Uteng un face o achizitie a unei darapanaturi, va trebui sa plateasca pana la 100.000 de coroane pe metrul patrat pentru singurul imobil ramas pe piata accesibil pentru ea.

Deoarece Uteng nu vrea sa cumpere o casa care sta sa cada si care trebuie renovata in totalitate, ii mai raman patru alte optiuni. La o cautare mai atenta, trei dintre acestea sunt vandute deja.

Astfel mai ramane cu un singur imobil din 365, la care ea se califica.

Este o garsoniera de 25 metri patrati, la un pret de 2,4 milioane de coroane – unde pretul pe metru patrat este de aproape 100.000 la metru patrat.

Garsoniera este in Skippergata, una din cele mai aglomerate strazi din Tromsø, unde masini, autobuze si camioane trec pentru a ajunge la podul din Tromsø.

– Este complet absurd, spune Uteng.

Cecilie Uteng nu doreste sa locuiasca aici si este aproape de a abandona speranta de a gasi un obiect imobiliar pentru care sa aiba suficienta putere de cumparare.
Un zid al preturilor locuintelor in jurul capitalei Oslo.

Ultima editie a indexului asistentilor medicali arat ca devine tot mai greu peste tot, spune managerul Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Aceasta situatie vine ca o consecinta a combinatiei dintre doi factori: cresterea preturilor imobiliare si dobanzi mai mari, explica el.

– Iese deosebit de mult in evidenta in Bodø dar si in Tromsø. Faptul ca proportia scade atat de mult in Bodø are o legatura cu faptul ca Bodø a inregistrat anul trecut cea mai mare crestere a preturilor imobiliare.

Regiunile cu cele mai mici proportii acesibile unui buget de asistent medical sunt in Asker/Bærum, Oslo si Follo.

– Acolo se poate spune ca posibilitatea de a intra pe piata imobiliare, fiind singur, fara ajutorul parintilor, devine aproape inexistenta. In jurul zonei Oslo s-a ridicat un zid a preturilor imobiliare.

Henning Lauridsen, manager la Eiendom Norge
Doreste sa se construiasca mai mult

Henning Lauridsen spune ca el crede ca situatia va continua sa se inrautateasca, cu exceptia cazului in care se intampla ceva care sa reduca preturile substantial.

Pagina de oferte este primul loc care trebuie vazut, spune managerul Eiendom Norge.

– Constructii ample de locuinte este una din cele mai importante solutii pentru a ajunge la un echilibru mai bun intre oferta si cerere.

– Problema de baza este ca sunt prea putine locuinte in zonele in care cei mai multi doresc sa locuiasca. Asta se poate rezolva doar prin construirea mai multor locuinte si construirea unei infrastructuri bune.

sursa: E24.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

1 Comment

Lasă un comentariu