Știri Trai

Banca Norvegiei majoreaza dobanda cu 0,25 %

Scris de Daniel Solheim

Preturile extrem de mari ale energiei electrice si masurile invazive corona nu au fost o piedica pentru Banca Norvegiei.

Dobanda cheie se majoreaza de la 0,25 % la 0,50 % – in totala contradictie cu ceea la ce s-au asteptat multi economisti in urma masurilor stricte de control al infctiilor, care vin in plus, pe langa preturile energiei electrice, care au avut o crestere in galop.

Banca Norvegiei vede lucrurile altfel. In decizia bancii, cu privire la majorarea dobanzii, se subliniaza ca cresterea din economia norvegiana a continuat.

– Preturile majorate ale energiei electrice si pachetele de criza pentru energie electrica anuntate de guvern, au fost luate in considerare in evaluarile noastre. De asemenea, am analizat si noile masuri si restrictii corona. Toate acestea au fost luate in considerare si avem unelte foarte bune in aceste analize, a spus seful bancii centrale, Øystein Olsen.

El mai adauga ca in aceasta perioada preturile energiei electrice sunt substantial mai mari.

– Asta influenteaza si dezvoltarea generala a preturilor. Si putem doar sa credem si sa speram, si asta este estimarea noastra, ca pretul energiei electrice va scadea din nou de-a lungul iernii, a adaugat Olsen la conferinta de presa tinuta azi.

KUNNGJORDE RENTEHOPP: Sentralbanksjef Øystein Olsen under dagens pressekonferanse. Foto: Lise Åserud / NTB
Seful bancii centrale, Øystein Olsen

In motivarea majorarii dobanzii-cheie, Banca Norvegiei a pus o mare pondere pe faptul ca somajul a scazut si ca mare parte din viata muncii nu are la dispozitie forta de munca necesara.

Cresterea economica va continua

Banca centrala crede, pur si simplu, ca efectele pandemiei corona pe care le vedem acum in economie, sunt trecatoare:

– In ultimele saptamani numarul de infectari si internari datorate infectarilor corona au ajuns la cel mai mare nivel de pana acum in pandemie. Cresterea numarului de infectari si masuri restrictive ample sunt asteptate sa reduca activitatea in perioada imediat urmatoare. Cand diseminarea se va reduce cu timpu si masurile vor fi relaxate, cresterea economica probabil va continua, afirma Banca Norvegiei in evaluarea ei.

Olsen a primit intrebari si in legatura du dezvoltarea pandemiei la conferinta de presa.

– Avem un bun contact cu autoritatile de sanatate si studiem tot ceea ce vine din partea lor. Ne bazam pe informatiile primite de la ei in legatura cu gradul de vaccinare si alte aprecieir, inclusiv nesiguranta care exista. Apoi trebuie sa interpretam acele perspective nesigure in estimari economice iar in acel domeniu noi suntem cei care avem expertiza. Astfel, noi consideram ca masurile vor fi relaxate pe parcursul ierni, raspunde seful bancii centrale.

Preturile energiei electrice nu au efect asupra dobanzii

Mai departe Banca Norvegiei evidentiaza faptul ca „scumpirea curentului electric a produs o crestere puternica a preturilor de consum”, dar ca „inflatia de la baza este totusi mai mica decat targetul inflatiei”.

– Cresterea salariilor si o crestere marita a preturilor bunurilor pe care le importam este asteptata sa ridice si inflatia de baza in perioada care urmeaza, argumenteaza Banca Norvegiei.

– Exista o mare nesiguranta in legatura cu ce se va intampla cu pandemia mai departe si efectele asupra economiei. Dar daca dezvoltarea economica ramane la acelasi nivel precum o estimam noi, dobanda va fi cel mai probabil majorata din nou in martie, spune seful bancii centrale, Øysten Olsen.

Era anuntata

Banca Norvegiei a anuntat initial ca dobanda cheie, cel mai probabil, va fi majorata de la 0,25 la 0,5 la suta acum in decembrie.

In Raportul financiar precedent, elaborat de banca centrala, a fost estimata o traiectorie a dobanzii care implica inca trei majorari ale dobanzii, cu cate 0,25% fiecare, in cursul anului urmator.

Dar asta era inainte ca preturile energiei electrice sa creasca ata de masiv si inainte de masurile restrictive de control al infectiei cu, printre altele, interdictia servirii alcoolului si impunerea biroului la domiciliu pentru cei care pot face acest lucru.

Decizia de a majora dobanda cheie vine, din acest motiv, ca o surpriza pentru multi economisti care, inainte de majorarea de azi, sustineau ca ar fi de-a dreptul lipsit de muzicalitate din partea Bancii Norvegiene sa majoreze dobanda in acest moment.

Cu prognoza pentru dobanda a Bancii Norvegiei, dobanda pentru imprumuturile imptecare va fi la aproximativ 3.1 % in 2004 – fata de aproximativ 2 % pe piata dobinzilor de azi.

sursa: Børsen.dagbladet.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu