Trai

BANCA NORVEGIEI RIDICA RATA DOBANZII CHEIE LA 0,25 %

Scris de Daniel Solheim

Banca Norvegiei a facut primul pas indepartandu-se de dobanda-record de 0,00% care a fost introdusa in timpul pandemiei si anunta ca urmatoarea majorare va veni probabil in decembrie.

– Normalizarea economiei inseamna ca acum este momentul corect de a incepe o normalizare graduala a ratei dobanzii cheie, a spus seful bancii centrale, Øystein Olsen.

– Asa cum evaluam perspectivele si imaginea de ansamblu a riscurilor, rata dobanzii cheie va fi majorata, cel mai probabil, in decembrie, spune el.

Ajusteaza in sus traiectoria dobanzilor

Traiectoria dobanzilor este ceva mai ridicata decat la ultimul raport politico-financiar, spune Banca Norvegiei. Dar, pe termen scurt, ramane neschimbata.

– Inca trei majorari ale ratei dobanzii sunt semnalate pentru anul viitor, consemneaza economistii Kjetil Olsen si Dane Cekov in analiza efectuata de Nordea Market.

– Traiectoria dobanzilor indica o rata a dobanzii cheie la aproximativ 1,75% pana la sfarsitul lui 2024, mai consemneaza economistii.

Asa cum se prezinta situatia acum, se preconizeaza inca o majorare a ratei in martie, in iunie si inca o majorare in decembrie sau septembrie anul viitor, subliniaza economistul-sef al Danske Bank, Frank Jullum intr-o analiza.

O schimbare

Majorarea ratei dobanzii cheie marcheaza o schimbare de directie in urma faptului ca Banca Norvegiei a tinut rata la 0% din mai anul trecut pana acum.

Cand criza corona a afectat economia norvegiana si internationala, banca centrala a scazut rata dobanzii cheie cu, in total, 1,5 % pentru a sprijini companiile si gospodariile private.

Acum, economia este pe cale sa-si revina dupa redeschiderea societatii.

Somajul a scazut mult iar populatia a fost intr-o mare masura vaccinata.

„Redeschiderea societatii a provocat o crestere marcanta in economia norvegiana, iar activitatea este acum mai mare decat inainte de pandemia corona” a consemnat Banca Norvegiei.

Piata muncii s-a insanatosit in ritm cu redeschiderea. In August procentul persoanelor inregistrate ca someri era de 2,7 % la NAV, o scadere de la 4,4 % la inceputul anului.

In acelasi timp, analizele Bancii Norvegiei au aratat ca productia companiilor si numarul persoanelor active in munca creste. Viata de afaceri face planuri cu o crestere a numarului de angajati si a investitiilor in perioada care vine dar a avertizat si in legatura cu o presiune in crestere in ce priveste presiunea asupra salariilor si preturilor.

– Ne asteptam ca cresterea din economie sa continue si in toamna, spune Øystein Olsen la o conferinta de presa.

Mentine cerinta de capital

Comitetul Bancii Norvegiei a decis, in acelasi timp, sa mentina un tampon de capital aciclic de 1,5 % incepand cu 30. iunie anul viitor.

Acest tampon de capital aciclic este o cerinta fata de bancile norvegiene de a avea bani pusi deoparte pentru perioade dificile si este menit sa faca bancile mai robuste in cazul unor pierderi de imprumuturi.

Guvernul a transverat anterior in aceasta luna responsbilitatea de decizie pentru cerinta fata de banci, catre banca centrala (Banca Norvegiei).

– Dupa cum comitetul evalueaza dezvoltarea economica si perspectivele de pierderi si capacitate de imprumuturi ale bancilor, cerinta fata de tamponul de capital va fi majorata la 2,0% in decembrie, cu efect din 31. decembrie 2022, a spus seful bancii centrale, Øystein Olsen.

sursa: E24.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu