Trai

Bugetul de stat 2022

Scris de Daniel Solheim
Asta inseamna bugetul de stat pentru portofelul tau

Am cules tot ceea ce poate avea importanta pentru economia ta din propunerea de buget pentru anul viitor, prezentata de guvern.

MORGENMØTE: Finansminister Jan Tore Sanner møter pressen hjemme før framleggelsen av hans og regjeringens forslag til statsbudsjett. Foto: NTB
Sedinta de dimineata: ministrul de finante, Jan Tore Sanner se intalneste cu presa acasa la el, inainte de prezentarea propunerii pentru bugetul de stat din partea sa si a guvernului

Guvernul prezinta propunerea pentru bugetul de stat pentru anul 2022 marti, 12. octombrie la orele 10.00 in Parlament.


Bugetul de stat pentru „dummies”

  • guvernul Solberg prezinta propria propunere pentru bugetul de stat pentru anul 2022, marti, 12 octombrie la orele 10.00.
  • dupa prezentarea bugetului, prim-ministrul anunta faptul ca guvernul isi va da demisa. Pana la instituirea formala a noului guvern, care se face de obicei in vinerea care urmeaza, guvernul care este inca in functie are un rol de minister al afacerilor
  • ceea ce este diferit in acest an este ca putem fi siguri ca bugetul de stat va fi modificat de doua ori inainte de a fi adoptat.
  • In jurul datei de 10 noiembrie noul guvern va veni cu o propunere aditionala prin care va modifica bugetul propus de guvernul Solberg, va impune prioritati noi si va gasi loc pentru propriile chestiuni politice de importanta pentru noul guvern.
  • Apoi noul guvern va negocia pentru a ajunge la un acord cu SV (partidul socialist de stanga) la inceputul lui decembrie, iar SV a semnalizat ca negocierile vor fi dure – pentru ca SV doreste sa obtina anumite concesii pe care nu le-au obtinut in timpul sedintelor de sondare intre cele trei partide de coalitie.

sursa: NTA, regjeringen.no si economist Silje Sandmæl


Vom face un sumar al continutului acestei propuneri de buget si efectul acesteia asupra consumatorilor si a economiei acestora.

Impozite si taxe

Exista mai multe propuneri cu privire la impozite si taxe care vor fi in folosul „celor mai multi”:

Guvernul propune ca impozitul in trepte (trinnskatten) sa fie redus cu 0,3 respectiv 0,2 % in fazele unu si doi, ceea ce se refera la venituri pana la aproximativ 670.000 de coroane pe an /salariu brut. Tariful de impozitare in trepte pentru venituri mai mare va fi mentinut nemodificat, dar si persoanele cu venituri mai mari obtin reduceri fiscale in urma acestei propuneri.

Impozitul in trepte este un impozit progresiv pe salariu, asistenta sociala, pensie si venituri din afaceri, inainte de deduceri.

Mai depare, guvernul propune reducerea si mai mare a impozitului pe proprietate. Deducerea de baza este propusa a fi ridicata la 1,6 milioane de coroane si in acelasi timp este propusa reducerea valorii de proprietate a actiunilor si mijloacelor financiare de functionare pana la 50 la suta din suma baza de calcul a impozitului pe proprietate, relateaza NRK.

Aprecierea valorii pentru imobilele de vacanta, secundare si a imobilelor primare scumpe va fi majorata. Noile reduceri ale impozitului pe proprietate vor avea un efect anual de 535 de milioane de coroane in total.

Foto: skjermdump

S-a propus, de asemenea o deducere din impozitul pe venit pentru tineri intre 17 si 29 de ani. Scopul acestei deduceri este de a stimula mai multi tineri sa intre in campul muncii. Deducerea da 5170 de coroane mai putin in impozit in cazul in care persoana poate exploata deducerea la maximum, asa cum a fost formulata deducerea in propunerea prezentata in vara, conform economistei Silje Sandmæl de la DNB.


Exemplu de calcul pentru deducerea din impozitul pe venit pentru tineri
  • deducerea maxima este de 23.500 de coroane. Deducerea este redusa cu 10 la suta din venitul provenit din munca care depaseste 300.000 de coroane.
  • la un venit de 350.000 de coroane, deducerea va fi redusa cu ((350.000 – 300.000)x0,1) = 5000 coroane.
  • Deducerea va fi 23.500-5000) = 18.500 de coroane.
  • Datorita faptului ca tariful de impozitare pe venitul general este de 22 la suta, reducerea de impozit va fi (18.500 x 0,22) = 4070 de coroane.

sursa : guvernul Norvegiei


Pentru a compensa cresterea pretului carburantilor, pentru ca taxa emisiilor de carbon este majorata in bugetul de stat, va fi majorata si deducerea pentru calatorii – adica deducerea fiscala pe care o poti primi atunci cand faci naveta intre domiciliu si locul de munca, cu conditia ca distanta sa fie mai mare de 67 de kilometri (tur-retur), a informat partidul Høyre (Dreapta) inca din august.

– In mod concret, este vorba de reducerea deductibilei din deducerea calatoriilor de la nivelul actual de 23.900 la 14.000 de coroane pentru populatia domiciliata in cele 300 de municipalitati mai putin centrale, explica Sandmæl in dialog cu Dinside.no.

– Daca se reduce deductibila, asta inseamna ca navetistii pot calatori cu 30 de km mai mult cu deducerea fiscala ceea ce produce o reducere a impozitelor cu 2200 de coroane, spune Sandmæl.

Economista Cecilie Tvetenstrand de la Storebrand adauga ca viitorul guvern are ca tel injumatatirea preturilor calatoriilor cu feriboturile si oferta de a calatori gratuit cu feribotul in zonele in care sunt mai putin de 100.000 de pasageri anual.

– Acesta este telul pe patru ani, dar va fi introdus treptat, iar reducerea preturilor va insemna o economie de mai multe mii de coroane pe luna pentru cei care sunt dependenti de feribot pentru a ajunge la locul de munca, spune Tvetenstrand in dialog cu Dinside.no

Taxa de energie electrica se miscoreaza cu 1,5 øre/kilowattora. La un consum de 20.000 de kilowatiora pe an, inseamna 375 de coroane mai putin in taxe (tva inclus) anual.

– Reducerea taxelor nu vor produce mari diferente avand in vedere preturile ridicate ale energiei electrice din acest moment, dar toate masurile au un efect. Este, in continuare, important sa ne gandim la propriul consum de curent electric si sa reducem acolo unde este posibil pentru a reduce din factura de energie electrica, spune Tvetenstrand.

Sustinere pentru familiile cu copii

Familiile cu copii se bucura de mai multe modificari fiscale.

Deducerea fiscala pentru copii se majoreaza de la 25.000 pentru primul copil si 15,000 pentru urmatorii copii, la 25.000 de copil.

Se aloca 400 milioane de coroane pentru sustinerea cardurilor de timp liber.

– Avand in vedere ca 115.000 de copii traiesc in familii cu venituri mici, asta este o masura exceptional de buna. Sustinerea pentru cardurile de timp liber da acestor familii 1000 de coroane pe jumatate de an pentru a participa la activitati de timp liber. Asta poate contribui la faptul ca mai multi copii pot participa la activitati alaturi de prietenii lor si astfel sa nu se simta izolati, spune Tvetenstrand.

Ajutorul pentru locuinta (bostøtte) se majoreaza cu 71 de milioane pana la 3,1 miliarde de coroane.

– Propunerea este o parte dintr-un efort concertat impotriva saraciei copiilor si va duce la faptul ca aproximativ 17.000 de recipienti existenti primesc, in medie, 3800 sub forma de ajutor de locuinta pe an. In plus aproape 1000 de gospodarii vor primi in medie 8600 de coroane cu titlu de ajutor pentru locuinta, spune Tvetenstrand de la Storebrand.

Ministrul districtelor si digitalizarii, Linda Hofstad Helleland a explicat anterior fata de NTB ca bugetul de stat pentru 2022 va contine o alocare suplimentara de 1 miliard de coroane catre Husbanken pentru a asigura imprumuturi pentru locuinte in municipiile din districte.

– Daca ai cerut un imprumut la banca si nu l-ai primit, poate fi posibil sa verifici cu Husbanken, daca pot ei sa iti dea un imprumut, in cazul in care aceasta propunere de buget va fi acceptata, spune economista Tvetenstrand.

sursa: dinside.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu