Trai

Evita capcanele din jungla energiei electrice

Scris de Daniel Solheim
In Norvegia exista peste 100 de furnizori de energie electrica. Este usor sa te impiedici in contracte proaste.

– Exista atat de multe alternative incat consumatorii se ratacesc. Este pur si simplu o situatie fara imagine de ansamblu, spune consiliera in politica energiei de la Asociatia „Huseierne” – Proprietarii de case, Linda Ørstavik Öberg.

In total, pe piata energiei electrice se gasesc mai multe sute de contracte de livrare a energiei electrice. O companie poate oferi multe contracte asemanatoare cu adaosuri si taxe lunare diferite, cu durate diferite si diverse elemente suplimentare.

– Cand toate companiile vand acelasi produs, asta a dus, din pacate, la faptul ca piata energiei electrice a fost mai multi ani la rand afectata de contracte fanteziste, conditii contractuale care induc in eroare, servicii suplimentare costisitoare si actiuni agresive de vanzare pentru a face mai multi bani. Consumatorul mediu are probleme sa gaseasca contractul de energie electrica cel mai bun pentru si cel mai ieftin pentru el, spune ea.

Verifica preturile in zona in care locuiesti
(Apasa pe imagine pentru a ajunge la calculatorul de preturi)
Se simt inselati

Aproape jumatate din toti consumatorii de energie electrica se simt manipulati in urma incheirii unui contract de energie electrica. Acest lucru reiese dintr-un sondaj Kantar efectuat de Forbrukerrådet – Protectia consumatorului, iarna trecuta. Si nu numai ca s-au simtit inselati, au si fost inselati, a spus managerul Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket in dialog cu VG la acea data, pentru ca piata este inundata de contracte smechere.

Putine lucruri s-au imbunatatit in perioada de peste un an care a trecut de-atunci. Numarul de reclamatii adresate Forbrukerrådet si al plangerilor catre Comisia de Electricitate (Elklagenemda) nu a fost niciodata atat de mare ca in 2021.


Reclamatii in legatura cu furnizarea energiei electrice adresate Forbrukerrådet:

2016: 701
2017: 1299
2018: 1423
2019: 1115
2020: 777
2021: 2025


Juristul pentru consumatori, Thomas Iversen de la Forbrukerrådet crede ca o mare parte din cresterea numarului de sesizari se datoreaza preturilo ridicate ale energiei electrice.

– Unele din sesizarile din toamna s-au datorat pretului energieii in sine. Dar un pret majorat a dus, de asemenea, la faptul ca energia electrica a trecut de la a fi un produs cu interes scazut la un produs de mare interes.

Inainte, multi plateau factura de energie electrica fara sa le pese prea mult, dar acum factura de curent primeaza mult mai mult in constiinta oamenilor. Consumatorii nu numai ca au devenit mai atenti la propriul consum, dar si la faptul daca au sau nu cel mai bun contract de energie electrica. Si atunci, multi descopera ca acele contracte ori sunt de neinteles, ori sunt proaste, spune el.

In plus, au aparut noi companii pe piata care isi fac marketing cu „noi nu te inselam”. Asta face ca si consumatorii sa fie mai atenti la faptul ca pot fi inselati, spune el.

– Despre ce fel de inselatorie este vorba?

– Auzim, de exemplu, despre clienti care au ales un contract avantajos de „pret la spot” in care, la scurta vreme, preturile sunt majorate sau au fost sunati si aproape obligati sa semneze asigurari si alte servicii care nu sunt necesare.


Glosar de termeni din domeniul energiei electrice

Nord Pool:

Preturile energiei electrice se stabilesc in fiecare zi la bursa de energie electrica „Nord Pool”, in baza ofertei si cererii. Furnizorii de energie electrica cumpara curentul electric la aceasta bursa, curent pe care il vand mai departe consumatorilor.

Chiria retelei – Nettleie:

Taxa lunara pe care o platesti catre compania locala de retea electrica pentru a-ti transporta curentul electric pana la locuinta ta. Aceasta taxa acopera intretinerea si functionarea retelei electrice in zona in care locuiesti. Tu nu poti schimba compania de retea electrica, deoarece intretinerea retelei are doar un actor pe piata in fiecare zona. Chiria consta dintr-o suma fixa si o parte variabila care depinde de consumul de energie electrica.

Contract de „pret la spot” – Spottprisavtale:

Pentru curentul electric consumat, platesti ori un pret fix ori un „pret la spot”. In prezent, cei mai multi furnizori au astfel de contracte de pret la spot. In aceste contracte, pretul pe KWh pe care il platesti variaza de la o ora la alta, pentru ca urmareste tot timpul pretul la spot stabilit de bursa Nord Pool. Daca preturile la bursa de energie scad, platesti mai putin, iar daca cresc, platesti mai mult. Preturile nu sunt cunoscute de dinainte si sunt influentate de diversi factori, printr altele si vremea. Pretul la spot mai este denumit uneori si energia de piata.

Contract de pret fix – Fastpris avtale:

In acelasi fel in care poti, de exemplu, sa blochezi dobanda pentru creditul ipotecar, este posibil sa blochezi pretul curentului electric. Avantajul este ca ai previzibilitate asupra pretului dar factura de curent electric va fi si in continuare influentata de cantitatea de curent electric pe care ai consumat-o. Companiile pot oferi contracte de pret fix pentru diferite perioade, de ex. 6, 12 sau 18 luni.

Contracte variabile – Variable contracter:

Acestea sunt contracte hibrid intre pret la spot si pret fix, in care preturile sunt stabilite odata la 14 zile. Pretul unor astfel de contracte are o tendita sa creasca rapid cand apar majorari de pret la bursa de energie electrica, dar scad incet cand pretul la spot scade. Rezultatul este ca poti ajunge sa platesti mai mult decat este necesar.

Adaos – Påslag:

Acesta este adaosul la pret, perceput de furnizorii de energie electrica pe langa pretul la spot. In unele contracte este un pret fix, in altele variaza in functie per KWh, iar in unele este o combinatie intre o taxa fixa si cativa øre la KWh. Adaosul ar trebui sa acopere cheltuielile de administratie ale furnizorilor de energie electrica, taxe catre stat si sa asigure o marja mai buna la curentul electric pe care acestia in achizitioneaza de la bursa de energie.

Preturi-momeala – Lokkepriser:

Contracte de curent electric foarte bune cu durata scurta.

Curent electric de asteptare – Ventestrøm:

Este cel mai scump curent electric. Cand te muti intr-o locuinta noua ti se impune acest „curent electric de asteptare” daca nu iei tu insuti legatura cu un furnizor de energie electrica si semnezi un contract propriu. Compania de retele electrice, care este proprietara cablurilor electrice in zona in care locuiesti, este obligata sa iti transporte energie electrica pana la locuinta ta, pana iti faci rost de un contract cu un furnizor. Pretul este reglementat in primele sase saptamani, dupa aceea poate fi foarte scump.


– Produse suplimentare inutile

Conform juristului pentru consumatori, Thomas Iversen, de la Forbrukerrådet, multe din produsele vandute impreuna cu energia electrica sunt inutile:

Asigurari:

Unele companii vand o forma de asigurare de somaj, prin care factura de energie electrica se plateste chiar daca iti pierzi locul de munca.

Experienta Protectiei Consumatorilor (Forbrukerrådet) este ca trebuie indeplinite foarte multe conditii pana sa se activeze o asemenea asigurare.

Daca totusi cumperi o astfel de asigurare – sau alt fel de asigurare oferita prin contractul de energie electrica – trebuie sa verifici daca nu cumva ai deja o asigurare care acopera acelasi lucru, de dinainte.

Curent electric verde:

Acestea sunt servicii care sa sustina productia de energie electrica avantajoasa pentru mediu sau sa se asigure ca energia electrica provine din surse regenerabile de energie.

Dar, exista foarte putina transparenta in legatura cu destinatia banilor pe care ii platesti pentru acest serviciu. Nici nu poate garanta nimeni ca exact curentul electric pe care tu il primesti la priza este mai verde decat alt curent, chiar daca o mare parte din curentul electric consumat aici in Norvegia provine din surse regenerabile de energie.

In vara, zece furnizori de energie electrica au fost depistati pentru „spalare in verde” iar Agentia Norvegiana pentru Consum le-a impus sa isi corecteze afirmatiile legate de sustenabilitate in ce priveste vanzarea de energie electrica.

Plafon de pret:

Acesta este un hibrid intre pret la spot si pret fix, unde platesti o suma fixa in fiecare luna pentru ca pretul la spot sa se opreasca la un anumit nivel, chiar daca pretul curentului electric creste.

Experienta celor de la Forbrukerrådet este ca acest plafon este deseori ajustat in sus, in functie de modul in care creste pretul curentului electric. Si rareori aceste plafoane au efect, in realitate.


– Inovatia este binevenita

Organizatia Energi Norege, care reprezinta companiile care produc, transporta si livreaza energie electrica din surse regenerabile, nu este de acord cu Forbrukerrådet in ce priveste inutilitatea produselor amintite.

– Noi suntem, la modul general, pozitivi fata de inovatii si dezvoltarea produselor. Apoi, este important ca clientul sa fie constient de produsele pe care le procura si care sunt preturile pentru acestea, scrie consilierul pentru politica de afaceri Ulf Møller, intr-un e-mail adresat VG.

El continua:

– Energi Norge este pozitiva fata de folosirea garantiilor de provenienta, si de curand a lansa o noua norma a industriei pentru curentul etichetat cu provenienta. Deci este corect ca nimeni nu poate garanta pentru curentul electric care ajunge la priza consumatorului – dar solutia da consumatorului posibilitatea de a sustine productia de curent electric din resurse regenerabile.

– Din cate cunoaste Energi Norge, multi clienti s-au bucurat de plafonul pretului in aceasta iarna. Apoi au existat practici diferite printre furnizorii de energie electrica, in care unii au garantat pretul pentru o luna in avans in timp ce altii au oferit un plafon pentru urmatoarele trei luni.

Intr-o piata cu preturi in crestere, este normal ca plafonul pretului sa fie redicat cand expira durata contractului. In acele situatii, pretul fix poate fi o alternativa buna, scrie Møller de la Energi Norge.


Evita capcanele contractelor de energie electrica

Juristul Thoma Iversen, de la Forbrukerrådet, are mai multe recomandari in legatura cu modul in care poti evita capcanele din contractele de energie electrica.

Recomandarea 1:

Evita sa semnezi un cotract de energie electrica atunci cand cineva suna la usa ta, te suna pe telefonul mobil, te opreste pe strada sau incearca sa te convinga sa iti schimbi furnizorul de energie electrica intr-un magazin la care te-ai dus sa cumperi cu totul altceva. Indiferent de ce ti se ofera prin astfel de vanzari directe, rareori primesti intr-adevar cel mai bun contract. Deseori, in aceste contracte apar produse suplimentare inutile pe care nici nu le bagi in seamna.

Recomandarea 2:

Compara. Nu exista nici o piedica in a lua acasa cu tine oferta pe care o primesti prin vanzare directa si apoi sa o compari in liniste cu contractul pe care il ai de dinainte, iar acesta il gasesti pe Strømpris.no. Este un lucru intelept sa verifici Strømpris.no, indiferent daca te intereseaza un cotract de pret la spot sau unul cu pret fix, spune el.

Recomadarea 3:

Verifca regulat factura de energie electrica. Daca ai pret fix, si ai un contract prin care esti legat de acel pret pentru o anumita perioada , verifica contractul cand te apropii de termenul de expirare. Daca ai un contract de pret la spot fara perioada obligatorie, ar trebui sa-l verifici de cateva ori pe an, si mai ales cand expira garantia de pret pentru prima pentru prima perioada a contractului. Verifica ca nu cumva elemente de pret fix sa fi inregistrat cresteri masive de pret.

Recomandarea 4:

Foloseste site-ul Strømpris.no pus la dispozitie de Forbrukerrådet intr-un mod efectiv. Toate companiile de energie electrica din tara sunt obligate sa raporteze preturile acolo iar Strømpris.no clasifica companiile in functie de pret.

Anterior am vazut ca varful listei era plin cu firme care operau cu preturi mici in periode scurte de campanii. Acestea foloseau urmatorul argument in marketingul lor: „Noi suntem primii pe Strømpris.no” dar acest lucru nu mai este posibil. Acum, Strømpris.no clasifica furnizorii de energie care sunt cei mai ieftini daca au un contract cu garantie de pret pentru 12 luni. Pe site-ul Strømpris.no poti sa iti pui avertizoare astfel incat sa ti se aduca aminte cand este timpul de a verifica din nou factura de energie electrica.

Recomandarea 5:

Verifica durata contractului tau. Multi s-au lasat ispititi de contracte atragatoare care, practic, sunt campanii de scurta durata. Unele din aceste contracte sunt atat de bune incat au pana si un adaos negativ la pret, astfel incat furnizorii te platesc pe tine pentru a le folosi curentul electric. Pretul creste, insa, de cele mai multe ori dupa aceste perioade scurte de campanie, si atunci poate fi scump.

Unii comsumatori folosesc aceasta strategie in mod constint si fac surfing de la o campanie la alta. Dar asta preconizeaza sa fii constient de ceea ce faci si sa folosesti timp pentru asta. Cei mai multi nu suporta sa schimbe furnizor atat de des, dar doresc in schimb un contract de energie electrica care sa mearga de la sine.

Recomandarea 6:

Verifica adaosul la pret. Exista o variatie destul de mare intre contractele la pret de spot cele mai scumpe si cele mai ieftine. Cand pretul energiei electrice este atat de mare ca acum, adaosul la pret va dispare, evident, intre sumele de pe factura de energie, indiferent daca este de 1 sau 10 øre. Dar diferenta poate insemna destul de mult de-a lungul unui an.

Mesajul unora dintre cei mai noi furnizori de energie electrica este ca adauga doar 1 øre, sau asa ceva. Dar ei fac bani din alte lucruri, precum serviciile suplimentare si accesorii smart pentru casa. Klarkraft si Tibber sunt astfel de companii.

Recomandarea 7:

Evita curentul electric „in asteptare” cand te muti. Acesta este cel mai scump curent. Cand te muti intr-o alta locuinta, trebuie sa iei legatura cu un furnizor de energie electrica si sa semnezi un contract. Daca nu faci asta, compania care este proprietara retelei de curent din zona in care locuiesti, este obligata sa iti furnizeze curent electric. Acest curent electric este cu mult mai scump decat cel obisnuit.


– Evita ofertele-momeala

Energi Norge are si ea recomandari generale catre consumatorii de energie electrica: In primul rand evita contractele in care nu primesti, in acelasi timp, si conditiile contractului in scris.

– Studiaza conditiile cu atentie si foloseste de dreptul de retragere (angrerett) daca conditiile stipulate nu corespund cu oferta primita.Intotdeauna este bine sa compari o oferta cu alte oferte pe strømpris.no sau pe alte portaluri de energie electrica, scrie Ulf Møller, consilier pentru politica de afaceri.

El avertizeaza si impotriva ofertelor-momeala.

– Evita ofertele-momeala cu adaos negativ de pret, mai bine gaseste-ti un furnizor in care ai incredere si care te anunta in legatura cu orice modificare in scris. Apoi, este important ca sa verifici regulat pretulile, adaosurile si conditiile si sa le compari cu alti furnizori, asa cum ar trebui sa faci si cu banca sau cu asigurare. Ofertele-momeala de la varful listei pe Strømpris.no sunt, dupa parerea Energi Norge, o slabiciune a acestui portal.

– Dar acele oferte-momeala de scurta durata nu mai sunt vizibile pe Strømpris.no?

– Am intrat si am verificat portalul in timp ce iti raspundeam. Ofertele de la varful listei aveau inca adaos negativ, ceea ce inseamna ca furnizorul TREBUIE sa majoreze pretul dupa 12 luni. Ei spera ca clientul va fi atat de multumit incat va ramane – sau uita sa schimbe furnizor. Dupa cativa ani, clientul poate a platit mai mult decat daca ar fi ales un produs „mai obisnuit” de la bun inceput. Cel mai bine este sa alegi un furnizor in care ai incredere, si, in acelasi timp, sa verfici daca alti furnizori sunt mai ieftini sau mai buni, raspunde Ulf Møller de la Energi Norge.


Contracte ilegale

Forburkerrådet a depus plangeri la Agentia Norvegiana pentru Consum impotriva mai multor furnizori, in legatura cu contracte ilegale.

– Plangerile s-au referit, printre altele, la elemente secrete de pret sau trasfer catre contracte mai scumpe daca clientul nu a ales plata digitala, explica juristul Thomas Iversen.

– Una din plageri se refera la lipsa anuntarii modificarii pretului. Companiile trebuie sa anunte clientii direct atunci cand modifica contractele, de exemplu cand majoreaza adaosul din contractul la pret de spot. Unii publica asta doar pe site-ul lor, dar clientii au dreptul la o instiintare directa cu 14 zile inainte, astfel incat sa poata alege schimbarea furnizorului. Clientul trebuie sa fie informat prin email sau SMS, eventual prin scrisoare, in cazul in care nu are acces la internet.

Un alt exemplu din toamna a fost o companie care a incercat sa mute clientii care aveau un contrat avantajos la pret fix la contracte cu pret la spot, cand preturile energiei elctrice au crescut puternic. Cazul s-a finalizat prin faptul ca clientii si-a putut pastra contractele dupa ce Forbrukerrådet s-a implicat, spune Iversen.

Pret fix sau pret la spot?

Din punct de vedere istoric, iesi mai bine cu un „pret la spot” si aceasta solutie a fost aleasa de cei mai multi inainte. Dar acum, „pretul la spot” nu este neaparat cea mai buna solutie. Cu preturi variabile ale energiei electrice, si cu varfuri ale preturilor asa cum le avem acum, solutia pretului fix a ajuns o alternativa demna de luat in considerare.

– Ce ar trebui sa alegem acum?

– Numeni nu recomanda blocarea pretului acum, cand preturile sunt record de mari. Avand in vedere ceea ce stim acum, ar fi fost, bineinteles, un lucru intelept sa fi blocat preturile in vara anului trecut. Daca iei in considerare pret fix acum, tine cont de faptul ca subventia guvernului doar amelioareaza cele mai mari varfuri din aceasta iarna si nu bloca pretul pentru o perioada prea lunga de timp. Probabil, in vara, vor apare din nou contracte mai avantajoase.

Le fel precum dobanda fixa la banca, platesti de la bun inceput pentru previzibilitate atunci cand alegi un cotract la pret fix (adica platesti un pret fix mai mare decat pretul la spot in momentul in care inchei contractul). Dar linistea si previzibilitatea economica poate compensa pentru coroanele pe care le platesti in plus. Asta poate fi de valoare atunci cand preturile „la spot” cresc din nou in toamna si iarna viitoare.

Dar ce poate fi avantajos de-acum inainte depinde de mai multe elemente: de exemplu cu ce fel de masuri de criza va veni guvernul si alte masuri mai permanente. Nimeni nu stie asta acum, si asta poate influenta piata, atat preturile fixe cat si pretul „la spot”, spunte Thomas Iversen.

Prim-ministrul Jonas Gahr Støre (drepata) si ministrul finantelor, Trygve Slagsvold Vedum. Masurile luate de guvern in privinta preturilor energiei electrice vor influenta pe termen scurt si lung intreaga piata a energiei.
Doresc sa imblanzeasca piata

Directia Norvegiana a Energiei si Apelor (NVE) si Autoritatea de Reglementare (RME) din cadrul Agentiei Norvegiene pentru Energie, incearca sa tina in frau piata de energie. Printre altele au impus iarna trecuta desfacerea unor contracte de energie pentru 10 companii, pentru ca acele contracte erau prea complexe si greu de inteles.

in februarie 2021, RME a publicat un raport amplu in legatura cu provocarile din piata energetica. Raportul a scos in evidenta, printre altele, mari probleme de informare: faptul ca este dificil pentru persoanele obisnutie sa se orienteze si sa stie ce cumpara. Raportul a venit cu mai multe propuneri de masuri care sa imbunatateasca situatia.

– Dar cum este situatia acum, un an dupa raport? S-a intamplat ceva?

– Pentru consumatori situatia este exact la fel. Dar in iunie am publicat opt masuri care sa faca piata energetiva mai simpla si mai transparent pentru clienti. Acum, in ianuarie 2022 am prezentat o propunere pentru modificarea regulamentului in ce priveste informatiile pe care clientul le primeste pe factura sa, spune seful de divizie, Torfinn Jonassen, de la NVE.

Ei spera ca ministerul energiei si petrolului sa poata trimite propunerea pentru audieri cat de curand posibil, astfel incat modificarile sa poata intra in vigoare de la 1. iulie.

Atunci vor fi introduse noi cerinte in ce priveste informatia care trebuie sa apara pe factura de energie electrica. Acolo trebuie sa fie mentionat clar care este adaosul pe care furnizorii il au la controactele de „pret la spot”. De asemenea, trebuie sa reiasa clar cat dureaza respectivul contract si cum se numeste. Astfel va fi mai usor sa compari contractele intre ele.

– Impreuna cu Agentia pentru Norvegiana pentru Consum, analizam terminologia standard din industria energetica, astfel incat sa fie mai usor pentru clienti sa inteleaga ce inseamna diferitii termeni utilizati. Asta insa conditioneaza modificari ale reglementarilor care intra in atributiile ministerului copiilor si familiei, spune Jonassen.

RME doreste, de asemenea, sa faciliteze informatia in legatura cu curentul electric si posibilitatea de a depune plangeri, pentru clienti. Pentru asta, RME doreste sa infiinteze un portal de internet propriu.

– Dar portalul Elkagenemda nu este suficient de efectiv?

– Plangerile la adresa diversilor furnizori de pe piata energetica sunt diferentiate intre diverse autoritati si Elklagenemda (Comisia pentru plangeri si reclamtii din sectorul energetic). Un nou portal de plangeri si reclamatii va ajuta clientii sa aleaga instanta corecta in legatura cu subiectul reclamatiei astfel incat aceasta sa poata fi procesat cat mai efectiv posibil.

– Ar fi o alternativa reducerea numarului de furnizori de energie electrica in Norvegia?

– Nu, in aceasta industrie exista un drept liber de infiintare. Poti sa infiintezi o companie de energie electrica daca doresti, spune seful de divizie de la RME, Torfinn Jonassen.

Comert sigur de energie electrica

In 2020, organizatiile Energi Norge si Distriktenergi au luat o initiativa in vederea reglementarii certificarii furnizorilor de energie electrica in Norvegia. Atunci a fost infiintat Trygg strømhandel – Comert sigur de energie electrica.

Pentru a obtine certificarea, furnizorii trebuie sa indeplineasca o serie de criterii in ce priveste marketingul si vanzarea produselor de energie electrica, urmarirea atenta a clientilor si instruirea angajatilor.

Pana in prezent, 24 de furnizori au obtinut certifcarea.

Consilierul pentru politica energiei din cadrul asociatiei Huseierne, Linda Ørstavik Öberg, lauda industria energiei pentru ca au initat o astfel de reglementare.

– Este foarte bine ca cei care au acceptat cerintele pentru un comert sigur de energie electrica au facut tocmai acest lucru, si este bine ca acele companii au primit un timbru de calitate care arata ca respecta regulile. Dar nu ar trebui sa fie un sistem voluntar. Ar trebui sa fie de la sine inteles ca toti sa respecte regulile si sa fie preocupati sa asigure un bun standard al comertului energiei electrice, spune ea.


Companiile furnizoare de energie electrica, care au obtinut certificarea:

Bærum Energiomsetning AS

Dragefossen AS

Fjordkraft AS

Fortum Markets AS

FosenKraft Energi AS

Glitre Energi Strøm AS

Gudbrandsdal Energi AS

Hafslund Strøm (Fortum Strøm AS)

Hallingkraft AS

Haugaland Kraft Energi AS

Helgeland Kraft Strøm AS

Istad Kraft AS

Kraftriket AS

LOS AS

NorgesEnergi AS

NTE Marked AS

Polar Kraft AS

Rauma Energi AS

Rissa Kraftlag SA

Smart Energi AS

Strøyma AS

TrøndelagKraft AS

Ustekveikja Energi AS

Voss Energi Kraft AS


Se doreste certificarea

Conform lui Ulf Møller, consilier pentru politica afacerilor din cadrul Energi Norge, se doreste certificarea a cat mai multe companii.

– Dar ceea ce este important, este ca furnizorii mari, care acopera mari parti din tara, sa participe si asta inseamna aproximativ 2 milioane de clienti consumatori. Din cate stim, mai exista doi furnizori care se afla in procesul de certificare.

Energi Norge nu are acces in acest proces, pentru ca procesul de certificare se face de catre DNV.

– De ce nu obtin mai mult aceasta certificare?

Exista mai multe motive. Unul ar fi cheltuielile care, pentru un furnizor mai mic, pot fi percepute ca fiind mari, al doilea ar fi ca multi dintre furnizorii mici opereaza intr-o zona proprie si nu folosesc nici call center, nici comercianti ambulanti sau subcontractori. Nici nu au campanii pe strømpris.no sau in alte locuri. O trasatura comuna pentru acestia este ca au putine reclamatii iar conflictele se rezolva la nivel local. Asa cum a fost documentat si in media, de ex. TV2 Hjelper deg, in special au fost subcontractroi si comercianti care, in unele cazuri, au facut promisiuni pe care nu le puteau onora.

Energi Norge s-a concentrat pana acum la a asigura ca reglementarea certificarii functioneaza si ca cei care obtin certificarea sa indeplineasca conditiile impuse. Imediat ce vom fi siguri de acest aspect vom indemna activ si alti membri sa obtina certificarea, scrie Ulf Møller de la Energi Norge.


Un viitor mai luminos

Linda Ørstavik Öberg, de la Asociatia Huseierne, este una din cei care, de mai mult timp, a luptat pentru o piata a energiei mai ordonata si mai prietenoasa fata de consumator, in Norvegia. Ea are incredere intr-un viitor mai luminos.

– Sper ca in viitor for fi mai putine oferte-momeala – si contracte cu atat mai transpartente si mai simple. Obiectul platii pentru companiile de energie este tehnologia si serviciile care fac piata sa fie mai transpartent si mai prietenoasa fata de consumator, astfel incat acesta sa se poata orienta in universul curentului electric. Castigatorii vor fi cei care reusesc sa faciliteze asta in cel mai bun mod, cel mai ieftin si intr-un mod cat mai usor de inteles pentru consumator.


Preturile energiei electrice
Apasa pe imagine pentru accesarea site-ului unde poti verifica preturile!

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu