Trai

Modificari care intra in vigoare incepand de azi

Scris de Daniel Solheim
 • Se modifica cota de tax-free
 • Noua subventie pentru curentul electric
 • Majorarea plafonului maxim pentru gradinite
 • Pedepse penale pentru furtul salariului

Acestea sunt cateva din modificarile care intra in vigoare de la inceputul anului.

Modificarile au intrat in vigoare dupa ce fumul artificiilor din noaptea de Revelion s-a risipit.

Impozitele pe averi mari si venituri mari cresc in 2022. In acelasi timp, persoanele cu venituri mai mici vor plati mai putin impozit.

In cele ce urmeaza, cateva din modificarile de la inceputul anului:

Cota mai mica de tax-free pentru nefumatori

Cota de taxfree instalata de Siv Jensen la 1. iulie 2014 se anuleaza. Nu va mai fi posibil sa iei cu tine mai mult vin, daca nu iti folosesti cota de tabac. Nefumatorii, care de la 1. ianuarie 2022, iau cu ei sase sticle de vin, vor avea cu doua prea mult.

nota: inainte, nefumatorii puteau schimba cota de tabac pe bauturi alcoolice.

Pastile contraceptionale la asistentul medical pediatric si la moase

Cu incepere de la 1. ianuarie 2022, asistentele medicale pediatrice si moasele vor putea emite reteta pentru pastile contraceptionale pentru fete sub varsta de 16 ani. Anterior, doar medicii puteau face acest lucru. Masura face parte din planul de actiune al guvernului de a reduce numarul avorturilor.

Nu va mai fi nevoie sa mergi la medic pentru a primi reteta pentru pastilele contraconceptionale.
Subventie suplimentara pentru energia electrica in iarna

Cu incepere din 1. ianuarie se implementeaza o reglementare temporara pentru a ajuta populatia sa plateasca factura de curent electric. Reglementarea este valabila pentru gospodarii, nu pentru cabane si nici pentru clientii din viata de afaceri:

 • Statul va compensa 55% din cheltuieli cand pretul de piata al energiei electrice in medie depaseste 70 de øre (fara tva) pe KWh in cursul unei luni.
 • Partea acoperita de stat se deduce din factura emisa de compania care livreaza curentul electric sau de compania care detine reteaua electrica.
 • Se acorda subventie pentur un consum de pana la 5000 de KWh pe luna. Pentru consumul peste acest plafon, consumatorii vor plati pretul de piata.
 • Reglementarea va fi valabila cu incepere de la factura de energie electrica pentru luna decembrie care se trimite in ianuarie si va dura pana in luna martie 2022 inclusiv.

Taxa de stalp se reduce in 2022, cel mai mult in primele luni

Noi reglementari pentru obtinerea cetateniei norvegiene

Pentru unii va fi mai usor, pentru altii mai greu, adica sa devina cetateni norvegieni. Un lucru este valabil pentru toti: taxa pentru cetatenie se majoreaza. De la 5500 de coroane la 6500, cu incepere din 3. ianuarie.

 • Se inaspreste conditia timpului de sedere conform regulii generale din legea cetateniei. Timpul de sedere se majoreaza de la sapte ani din ultimii zece la 8 ani din ultimii unsprezece.
 • condtitia timpului de sedere pentru refugiati ramane neschimbata la sapte ani.
 • solicitantii cu venituri peste un anumit plafon (320.000 in ultimul an cu decontare fiscala stabilita) primesc cerinta de sase ani de sedere in Norvegia din ultimii zece ani. Acelasi lucru este valabil si pentu refugiatii care au sufiecinte venituri).
 • Unii cercetatori pot primi cetatenia norvegiana dupa sase ani de sedere din ultimii 12 ani: dar trebuie sa fie legati de o institutie norvegiana de cercetare si sa aiba un rol de conducere in specialiatea lor intr-o grupa de cercetori cu o colaborare internationala extinsa. Aceasta exceptie este valabila si pentru sotul/sotia/partener de viata inregistrat sau concubin/a.
Pretul maxim pentru gradinite se majoreaza de la inceputul anului, va fi redus din augus.

Pretul maxim al unui loc la gradinita va fi majorat cu 95 de coroane incepand din luna ianuarie. Astfel plafonul va fi de 3.315 coroane. Dar, de la 1. august, plafonul va fi redus cu 265 de coroane pe luna, la 3050 de coroane.

Un loc de gradinita va deveni mai ieftin pentru multi incepand din luna august. Inainte de asta, plafonul va fi majorat cu 95 de coroane.
Salariu mai scazut pentru cei care sunt in activitate pentru revenirea in campul muncii (tiltak)

Persoanele care sunt in activitati (tiltak) in regia NAV vor primi mai putini bani. Banii de masuri (tiltakspengene) pentru toate persoanele peste 19 ani vor fi redusi de la 411 coroane pe zi, la 255 de coroane. Noua suma corespunde cu tariful minim pentru banii de zi in somaj. Motivatia pentru „armonizarea banilor de masuri cu indemnizatia de somaj” este, conform Ministerului Muncii urmatoarea: Poate sa para disproportionat ca o persoana sa care nu a muncit suficient de mult pentru a-si castiga dreptul la indemnizatia de somaj, sa poata primi o indemnizatie mai mare decat cel care a fost in campul muncii si si-a castigat dreptul la indemnizatia de somaj.

Indemnizatia de concediu de odihna pentru someri

Persoanele care au primit indemnizatie de somaj in 2021, vor primi indemnizatie de concediu de odihna in iunie 2022.

Indemnizatia de somaj/somaj tehnic nu va mai fi redusa ca urmare a faptului ca o persoana care primeste indemnizatie de somaj primeste si pensie din scheme private de pensie.

Se va merita mai mult sa fii membru in sindicat

Deducerea fiscala pentru contributia de sindicat se majoreaza cu 50%, la 5800 de coroane. Asta inseamna ca se poate deduce din taxe pana la acest plafon inainte ca venitul sa fie impozitat Majorarea deducerii face ca participarea la un sindicat sa fie mai atractiva.

Liderul sindicatului LO Peggy Hessen Følsvik
Pedepse pentru furtul de salariu

Furtul de salariu devine infractiune. Astfel angajatori care nu platesc salariu angajatilor vor putea fi trasi la raspundere. Devine o infractiune ca in mod deliberat, cu intentia obtinerii unui castig pentru sine sau pentru altii, sa nu se plateasca salariul convenit sau stabilit prin lege si alte indemnizatii. Furtul salariului va putea fi pedepsit cu amenzi sau inchisoare pana la doi ani. Pentru forma calificata, angajatorii risca pana la sase ani de inchisoare.

Angajatorii pot fi pedepsitii si pentru a nu infiinta sau plati polita de pensie de munca pentru angajatii lor. Pedeapsa pentru cei care nu isi indeplinesc obligatiiile conform legii pensiei obligatorii de serviciu, vor putea fi pedepsiti cu amenzi sau pana la doi ani de inchisoare.

Dezavantaj pentru confesiunile religioase

Confesiunile religioase primesc subventii de la stat. Dar, de la inceputul anului, statul poate refuza plata subventiei pentru cei care primesc contributii din state care nu respecta dreptul la libera alegere a confesiunii religioase.

Se micsoreaza deducerea fiscala pentru donatii catre Crucea Rosie si Kirkens Nødhjelp.

In 2022 va fi mai putin „avantajos” sa faci donatii catre organizatii non-profit. Deducerea pentru donatii se micsoreaza. In 2021 puteai sa faci donatii pana la 50.000 de coroane si sa deduci acea suma din venit la declaratia fiscala. Cu incepere pentru anul de venituri 2022, deducerea pentru donatii va fi redusa la 25.000 de coroane.

Autovehiculele hibrid vor fi mai scumpe.

Toate autovehiculele hibrid se vor scumpi in 2022. Cauza pentru acest lucru este majorarea taxei unice. Deducerea pentru greutatea autovehiculelor hibrid din taxa unica se reduce. Cel mai mare efect al acestei modificari se va resimti la autovehiculele grele, hibrid. Modificarea taxelor va face, conform Bilnytt.no, ca multe din autovehicule sa se scumpeasca cu peste 80.000 de coroane.

Autovehiculul electric pentru firma va fi mai scump.

Guvernul mai anuleaza un rabat al autovehiculelor electrice pentru acelea care sunt folosite pentru firme. Asta se intampla prin faptul ca rabatul special de apreciere a valorii pentru autovehicule electrice se reduce de la 40% la 20%. In mod practic, asta inseamna ca 80% din pretul de lista al autovehiculului va fi pus la baza calcului avantajului fiscal. Astfel multi vor avea un impozit majorat pentru autovehiculul pe firma.

Rabatul pentru autovehicule electrice se elimina pentru autovehiculele firmelor.
Avantaj fiscal mai mic in cazul pensieii private

Avatajul fiscal prin a depune bani in pensia privata (IPS) se reduce. Suma maxima economisita pe an se reduce de la 40.000 la 15.000 de coroane. Modificarea intra in vigoare imediat odata cu anul fiscal 2022.

Mai putin avantajos sa cumperi actiuni in firma la care lucrezi.

Multi angajati primesc oferta de a achizitiona actiuni in compania la care lucreaza – cu un pret redus. Avantajul unei astfel de reglementari este diferenta dintre pretul de piata al actinuilor si pretul platit de angajat. In fapt, acel avantaj ar trebui impopzitat, dar exista o reglementare care protejeaza acel avantaj facandu-l neimpozitabil. In ultimii ani acesta a crescut si acum este de pana la 25% din avantajul obtinut cu un plafon de pana la 7500 de coroane pe angajat pe an. Incepand din 2022, intreaga reglementare de neimpozitare a acestui avantaj este anulata.

Produsele din tabac si snus mai scumpe

Taxele pe produsele din tabac cresc cu 5% mai mult decat cresterea preturilor, cu inceperea de la 1. ianuarie. Taxa pentru un pachet de tigari creste de la 55,4 coroane la 59 coroane. Pentru snus, taxa se majoreaza de la 85 la 90 de coroane la 100 de grame.

O priza de snus va deveni mai scumpa in 2022.
Pensie de la prima coroana si prima zi de munca.

Acum, se vor obtine castiguri la pensia privata de la prima coroana si din prima zi de munca. Modificarea legii intra in vigoare de la 1. ianuarie. Regulile de tranzitie dau posibilitatea pentru firme de a-si adapta schemele de pensie cu noile reglementari pana in data de 30. iunie 2022.

Se majoreaza taxa pentru dosarul de sedere in Norvegia

Taxe de årocesare a unor cereri in legatura cu dreptul de sedere in Norvegia se va scumpi. Este vorba de persoanele care au nevoie de dreptul de sedere pentru studii sau au-pair. De asemenea se majoreaza suma pentru obtinerea documentului de calatorie si pentru pasaportul pentru straini. Pasaportul pentru straini poate fi folosit in locul pasaportului propriu atunci cand acesta nu poate fi emis din tara de origine.

Taxa pentru cererea cu privire la dreptul de sedere permanent va fi micsorata.

Mai multi vor primi asistenta juridica gratuita

Cu incepere de la 1 ianuarie, plafonul pentru obtinerea asistentei juridice gratuite se majoreaza. Acesta nu a mai fost majorat din 2009. Acum, plafonul va fi ridicat cu aproximativ 30 la suta. Asta inseamna ca mai multe persoane vor avea acces la asistenta juridica gratuita in cazuri precum litigii parentale, incetarea raporturilor de munca si plangeri in cazurile de asigurari sociale.

Modificare inseama ca plafonul pentru obtinerea asistentei juridice gratuite va fi majorat de la

 • 246.000 la 320.000 pentru persoanele singure
 • 369.000 la 490.000 pentru cupluri

Se reduc taxele din sectorul de justitie

Anul viitor, taxa pentru instanta se majoreaza de la 1199 de coroane la 1223 de coroane. Chiar daca acesat taxa se majoreaza, in legea taxelor juridice se fac modificare care provoaca reducerea unor alte taxe. Este vorb pentru taxa pentru:

 • plangerea de conciliere
 • cererea de plata
 • acoperirea obligatorie in creante banesti
 • serviciul de notificare al falimentului
 • faliment
 • dizolvarea fortata a societatilor, inclusiv taxa pentru anularea sau restituirea succesiunii.

Multe din aceste taxe sunt platite de catre persoane care se afla intr-o situatie financiara dificila. Modificarea inseamna ca acestia nu vor plati mai mult decat aceste servicii costa in sine. Suprapretul acestor servicii este, de fapt, o forma de impozitare ascunsa.

Daca doresti sa citesti mai multe despre legislatia modificata, gasesti aici articolul (in limba norvegiana).

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu