Trai

Støre si Vedum: Majoram subventia pentru curent electric pana la 80 %

Scris de Daniel Solheim

Guvernul majoreaza subventia pentru curent electric de la 55 la 80 % pana in luna martie inclusiv. Prim-ministrul Jonas Gahr Støre spune ca guvernul va ajuta populatia si in anii care vin, in cazul in care criza energetica se va repeta.

In vecinatate: Jonas Gahr Støre ii arata ministrului finantelor, Trygve Slagsvold Veum, traseul de jogging pe care il foloseste el. Casa familiei Støre nu este departe de statia de transformatoare de la Sogn in Oslo.

Prim-ministrul si ministrul finantelor confirma majorarea subventiei in dialog cu VG sambata dupa-amiaza.

Intr-o propunere pe care o vor prezenta Parlamentului, este consemnat:

„Cand pretul de piata al curentului electric, in medie, depaseste 70 øre / KWh timp de o luna, statul va compensa 80 la suta din pretul care depaseste acest plafon.”

Asta inseamna ca guvernul majoreaza subventia de la 55%, care era nivelul din pachetul de subventii adoptat inainte de Craciun, la 80%.

Ce inseamna acest lucru pentru factura ta de energie electrica?

Iata consecintele pentru portofelul tau:

  • subventia pentru gospodarie este estimata, in medie, la 1257 de coroane pe luna
  • un imobil (vila) cu un consum anual de 27.000 KWh vor primi 2463 de coroane sub forma de subventie, pe luna
  • un apartament cu un consum anual de 11.000 KWh va primi 1004 coroane sub forma de subventie, pe luna

In total, pachetul de subventii adoptat in decembrie si pachetul nou, vor costa 8,9 miliarde de coroane. Majorarea de la 55% la 80% costa 2 miliarde de coroane.

Reglementarea va fi valabila din decembrie 2021 pana in martie 2022. Subventia majorata ete valabila pentru consumul de energie electrica din ianuarie pana in martie si va apare pe factura de energie electrica in luna februarie.

Calculele efectuate de site-ul E24 arata ca subventia va acoperi peste o treime din factura de energie electrica la un pret mediu pe luna de 1,50 coroane /KWh. Pentru a vedea si alte exemple accesati articolul: Astfel influenteaza noua subventie pentru energie electria factura ta

VG s-a intalnit sambata cu primul ministru, Jonas Gahr Støre, si cu ministrul finantelor, Trygve Slagsvold Vedum, la statia de transformatoare Sogn la nord de Spitalul Rikshospitalet din Oslo.

Ei s-au intalnit cu noi pentru a ne spune despre pachetul 2 pentru energie electrica al guvernului, ale caror lucrari le-au finalizat vineri seara.

– Auzi, spune Støre:

– Auzi zumzetul curentului, spune el.

Un zumzet puternic vine dinspre firele de curent electric, care transporta curentul de la hidrocentrale, prin statia de transformatoare, catre case si apartamene in capitala.

Criza energetica: Trygve Slagsvold Vedum spune ca guvernul trebuie sa intervina atunci cand piata energiei electrice nu-si face datoria

Støre spune ca guvernul a trebuit sa majoreze subventia pentru pretul curentului electric a devenit exagerat de mare.

– Avem un sistem energetic care urmareste precipitatiile, nivelul de umplere al rezervoarelor si situatia energiei electrice in Europa. Asta ne-a pus intr-o situatie extrema in ultima vreme, cu preturi exagerat de mari. Piata nu tine seama de considerente sociale, dar noi putem face asta, spune Støre.

– Intr-o tara rece si intunecata precum Norvegia, energia electrica este un bun comun. Statul norvegian si municipalitatile castiga mai multi bani decat de obicei. Si atunci trebuie sa redistribuim acei bani inapoi catre populatie, spune Vedum.

– LO (Uniunea Sindicatelor) a cerut un pachet nou, pana si partidul Dreapta a facut acest lucru. Aparent, s-ar putea spune ca ati fost presati sa luati masuri.

– Guvernul a lucrat deja cu aceasta chestiune o vreme deja. Am ascultat parerile oamenilor si vedem nevoia de a acorda si mai mult ajutor, spune Støre.

– Amelioreaza in parte din cheltuieli

El spune ca ministrul petrolului si energiei, Marte Mjøs Persen ” a fost o forta motrice pentru acest ajutor intr-o perioada lunga de timp”.

– Inainte de Craciun am dezvoltat un model cu totul nou prin care sa ajutam oamenii afectati de pretul majorat al energiei electrice. Acum, cand am vazut ca pretul a ramas majorat, am ales sa intervenim, spune prim-ministrul.

Mai multi au evidentiat faptul ca reglementarea are slabiciuni, dar Støre le apara.

– Reglementarea este buna pentru ca face ca noi, intr-un mod rapid si tintit, sa putem compensa toti utilizatorii de energie electrica din tara, prin a acorda, in mod direct, aceasta subventie pentru curentul electric.

El recunoaste ca factura pentru curentul electric, cu tot cu subventie, va fi o sarcina grea pentru multi.

– Cand vedem ca pretul mediu in decembrie si ce fel de pret mediu va fi in ianuarie, asta inseamna ca va fi greu pentru multi. Ceea ce facem acum amelioreaza o parte din cheltuieli, dar cheltuielile pentru curent electric vor ramane mari.

Promit ca vor ajuta: Trygve Slagsvold Vedum si Jonas Gahr Støre promit subventii si in viitoarele crize energetice

Vedum spune ca este important pentru guvern ca acesat reglementare sa ajunga la toate portofelele.

– Cand piata nu isi face datoria, trebuie sa ne ingrijim noi de egalitatea sociala. Dreapta ne-a criticat inainte de Craciun pentru ca am elaborat o reglementare sub forma subventiei pentru locuinta si a ajutorului social majorat. Dar suntem preocupati ca reglementarea sa ajunga si tamplarul, profesorul si asistentul medical. Preturile mari ale energiei electrice ii afecteaza pe toti, si atunci trebuie sa ne punem in bresa pentru toti.

– Si miliardarii?

– Da, si ei fac parte din comunitate: Cei mai multi dintre ei platesc mai mult impozit decat oamenii obisnuiti. Acest mod de a te gandi la comunitate este ceea ce ne da sprijin pentru gandul ca cei care au un pic mai mult sa contribuie mai mult prin cardul de impozit. Aceasta subventie este o reglementare pentru toate gospodariile spune Vedum si adauga:

– Intr-o tara care este atat de rece si de intunecata iarna, incalzirea este un bun primordial in legatura cu care trebuie sa intervenim si sa ajutam, cand apa (din rezervoarele hidrocentralelor) a lipsit iar pretul de piata ajunge la nori.

Vedum spune ca guvernul va prezenta o propunere in Parlament cu ajustarile efectuate, saptamana viitoare.

Støre spune ca guvernul se asteapta ca pretul energiei electrice sa scada la primavara, asa cum se intampla de obicei, dar spune ca poate fi de actualitate cu pachete de subventii asemanatoare daca preturile vor fi la fel de mari in iernile care vin.

– Spui ca nu trebuie sa ne ingrijoram de astfel de preturi exagerate in viitor, pentru ca statul, eventual, va contribui cu subventii la acest nivel, la care v-ati stabilit acum?

– Da, daca vom avea astfel de situatii in anii care vin, vom interveni. Statul are venituri mari din asemenea preturi mari ale energiei electrice si atunci putem contribui cu subventii pentru a sprijini locuitorii tarii, spune Støre.

– Telul este acela de a implementa solutii care sa aiba efect de-a lungul timpului. Stim ca nu este usor sa influentezi piata energetica pe termen scurt. De aceea, trebuie sa contribuim cu subventii pentru a corecta piata. Apoi vom evalua si vom imbunatati reglementarea subventiilro astfel incat sa fie pregatita pentru eventualitatea ca va fi nevoie sa contribuim in iernile care vin, spune Vedum.

O mare provocare

Ambii recunosc ca au o mare provocare.

Pe de-o parte trebuie sa atinga targeturile pentru clima – 50-55% reduceri din emisiile de la nivelul anilor ’90 pana in 2030.

O electrificare a instalatiilor petroliere din Marea Nordului este un mijloc decisiv pentru reducerea emisiilor de carbon norvegiene.

Electrificarea inseamna ca centralele de energie electrica foarte poluante care sunt folosite in productie pe platformele de foraj, vor fi inlocuite cu curent electric, in primul rand de pe continent, dar ulterior si provenit din centralele eoliene marine.

NO WAY: Prietenii din guvern, Støre si Vedum, spun ca ei nu doresc sa contribuie ca Europa sa primeasca mai mult curent electric norvegian.

Pe de alta parte, penuria de energie electrica contribuie la preturile mari. Electrificarea va contribui la preturi si mai mari ale energiei electrice.

– Ce veti face pentru a nu lasa ca penuria de energie electrica sa duca la preturi si mai mari ale curentului electric?

– Daca este sa ne atingem targetul in ce priveste electrificarea, avem nevoie de energie electrica curata. Avem posibilitati pentru asta, dar trebuie sa incepem sa gandim altfel. Avem nevoie de mai multa energie electrica de pe continent, unde trebuie sa ajungem la un contact social mai puternic cu comunitatile locale, spune Støre.

– Comunitatile care au cursuri de apa?

– Exista cursuri de apa care au potential, dar nu asta este calea principala. MA gandesc la vant pe continent. Si pe mare. Avem ambitii puternice in legatura cu energia eoliana marina, in legatura cu care colaboram cu NVE pentru a-i dezvolta ramele.

Anunta pentru curand o comisie a energiei

– In platforma noastra suntem clari ca electrificarea nu poate contribui la majorarea preturilor pentru populatie si viata de afaceri pe continent. Asta este o conditie. Nu putem rezolva probleme prin a crea altele noi, adauga Vedum.

Støre spune ca analiza nevoilor energetice ale Europei, efectuata de Statskraft, arata ca energia solara va deveni importanta, si in Norvegia.

– Vom intocmi o comisie a energiei in zilele care vin si vorm analiza transferurile nete de energie catre Norvegia si unde sunt cele mai mari diferente de pret, spune Støre.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu