Știri Trai

Teama de inflatie: Efectul cresterii preturilor pentru economia ta

Scris de Daniel Solheim

Calatoriile cu avionul sunt mai scumpe, motorina, benzina si curentul electric stimuleaza cresterea substantiala a preturilor. Dar mai multe din bunuri si servicii s-au scumpit peste asteptari. Mai jos ai o imagine de ansamblu.

Noile date furnizate de SSB (Biroul Central de Statistica) arata ca cresterea preturilor in aprilie a fost cu 5,4 % mai mare decat in aceeasi luna a anului trecut, ceea ce inseamna cea mai mare crestere a preturilor din 2008 incoace.

Dar ce inseamna acest lucru in realitate?

Iata ce spun expertii despre cresterea substantiala a preturilor:

Transporturi

Seful departamentului pentru statistica preturilor din cadrul SSB, Espen Kristiansen:

Pentru cei care conduc autovehicule cu carburanti fosili, preturile la benzina si motorina au crescut puternic. In comparatie cu aprilie, anul trecut, pretul benzinei a crescut cu 30 % iar al motorinei cu 40 % in luna aprilie a acestui an.

Unul din putinele indexuri care au scazut este transportul naval de pasageri. Acest lucru se datoreaza unei decizii politice de reducere a pretului biletelor pentru feriboturi.

Preturile carburantilor: Benzina si motorina s-au scumpit cu 30 respectiv 40 la suta in aprilie 2022 fata de aprilie 2021.
Vacante si calatorii

Seful departamentului pentru statistica preturilor din cadrul SSB, Espen Kristiansen:

Unul din factorii care a influentat cresterea preturilor in luna aprilie este ca pretul biletelor de avion a crescut puternic. Asta are de-a face cu sarbatorile de Paste si cu o activitate de calatorie intensificata in aprilie, in comparatie cu anul trecut cand aprope nu a calatorit nimeni. Pe deasupra vine si cresterea masiva a preturilor din aprilie fata de un nivel relativ scazut in luna anterioara. Nu sunt sigur daca cresterea preturilor va continua si luna viitoare. Cum se prezinta situatia biletelor de avion pentru concediul de vara, nu este sigur. Dar, pentru ca preturile carburantilor cresc, avem putine motive sa credem ca va fi mai ieftin.

Preturile pentru calatoriile la pachet au crescut puternic, de asemenea, in aprilie.

Pentru cei care doresc sa se cazeze la hotel sau in alte locatii asemanatoare din Norvegia, vedem ca preturile au crescut puternic. A existat si un anume efect al sarbatorilor de Paste in aprilie. Am vazut de o vreme ca preturile pentru locurile de cazare au fost in crestere.

Au crescut: In ultimul an au crescut cu 5% si preturile pentru serviciile oferite de restaurante.
Restaurante si servire

Seful departamentului pentru statistica preturilor din cadrul SSB, Espen Kristiansen:

Preturile serviciilor oferite de restaurante au crescut cu 5% din aprilie anul trecut pana in aprilie anul curent. Cresterea se situeaza aproximativ la nivelul general de crestere al preturilor, dar este o crestere destul de mare – mai ales vazuta din perspectiva istorica. Daca punem deoparte bunurile legate de energie, servirea este una din categoriile care au contribuit la cresterea preturilor.

Dar acest domeniu nu este unul care sa fie luat in considerare prea mult pentru ca nu constituie o parte substantiala din bugetul financiar al oamenilor. La nivel general, oamenii isi redirectioneaza consumul dinspre categoriile de produse si servicii care au crescut cel mult la preturi. In plus, cresterea substantiala a preturilor va reduce puterea de cumparare. Pentru unii, asta va duce probabil la deprioritizarea unui tip de lux pe care oamenii sunt obisnuiti sa si-l permita cand ies in oras sa manance, in favoarea unor bunuri si servicii esentiale.

Pretul imobiliare: Economistul sef de la Nordea, Kjetil Olsen, crede ca dobanzile mai mari vor avea un efect de ameliorare a puterii de cumparare pe piata imobiliara.
Preturile imobiliare

Economistul sef de la Nordea, Kjetil Olsen:

Nu exista o legatura directa intre inflatie si pretul imobilelor. Ceea ce decide pretul imobilelor in timp este dezvoltarea dobanzilor si a salariilor. Cel mai important efect al cresterii preturilor este consecinta indirecta pe care aceasta o are asupra dezvoltarii dobanzilor – si pentru aceasta ar trebui sa se ingrijoreze oamenii. In perioada urmatoare, salariile vor creste. Dar, vor creste si dobanzile. Dobanzile majorate vor avea, in mod clar, un efect de micsorare a puterii de cumparare pe piata imobiliare. Atunci oamenii nu vor mai avea posibilitati financiare de a face un imprumut la fel de mare cum puteau inainte. Asta nu inseamna neaparat ca preturile imobilelor var scadea, dar nu prezinta perspective de crestere substantiala a preturilor imobiliare in urmatorii doi ani.

Dobanda: Economistul sef al DNB, Kjersti Haugland, crede ca majorarile dobanzilor se pot intampla mai repede in cazul in care cresterea preturilor continua la fel ca in aprilie
Dobanda

Economist sef la DNB, KJersti Haugland:

Planul Bancii Norvegiei este de a majora dobanda la 2,5 % pana la sfarsitul anului viitor, cu o majorare de dobanda odata pe semestru. Pentru ca norvegienii au atat de multe imprumuturi si dobanzi variabile, nu cred ca Banca Norvegiei va majora dobanda cu mai mult de 2,5 % in total. Dar, daca – si eu spun daca – preturile vor continua sa creasca la fel ca in Aprilie, este posibil ca majorarile de dobanda sa vina mai repede decat era preconizat. Fiecare majorare de dobanda va avea un efect direct asupra puterii de cumparare a oamenilor. Eu cre, in continuare, ca cel mai probabil va fi vorba de o crestere treptata.

Energie electrica

Seful departamentului pentru statistica preturilor din cadrul SSB, Espen Kristiansen:

Este vorba de zona in care locuiesti in tara. La KPI masuram o medie pentru toata tara si vedem o crestere a preturilor energiei electrice si a preturilor de inchiriere a retelei, cu aproximativ 40 la suta in aprilie. Dar cei care locuiesc in Sudul Norvegiei vor experimenta o crestere mai mare a preturilor, in timp ce cei care locuiesc in Nordul Norvegiei vor avea parte de o crestere mult mai mica.

Este normal ca preturile energiei electrice sa scada primavara si vara, dar nu am vazut acest lucru sa se intample in aceeasi masura anul acesta, cum se intampla de obicei. Dimpotriva, in comparatie cu ianuarie si februarie, preturile spot sunt mai mari in martie si aprilie. In regiunea Midt-Norge au avut o crestere destul de puternica a preturilor din martie pana in aprilie, dar nivelul preturilor este undeva sub o treime fata de preturile din Sudul Norvegiei, cand analizam doar pretul spot si nu luam in considerare subventia pentru energie electrica.

Mai scumpe: Bauturile racoritoare au contribuit la cresterea preturilor in aprilie, dar nu si pentru o durata mai lunga
Alimente si bauturi

Seful departamentului pentru statistica preturilor din cadrul SSB, Espen Kristiansen:

Observam o crestere sporita a preturilor produselor alimentare fata de ceea ce am vazut in ultimul an. In aprilie, preturile au crescut cu 2,2 % in comparatie cu aprilie 2021. Este putin surprinzator pentru ca obisnuim sa vedem multe campanii si oferte de Paste, am vazut asta si in acest ana, dar nu suficient de bine pentru a opri cresterea preturilor. Dezvoltarea preturilor la alimente s-a intors – am trecut de la o scadere a preturilor alimentelor in parti mari din 2021 la o crestere a preturilor. Cascavalul, carnea si bauturile racoritaore sunt categoriile de alimente care fac preturile sa creasca

Intr-o perspectiva mai lunga, bauturile racoritoare nu accentueaza cresterea preturilor, datorita reducerilor de taxe pentru bauturile racoritoare fara zahar in 2020.

Nu exista o crestere a preturilor la fel de puternica pentru bauturile alcoolice, acestea avand o crestere de 1,4 % in aprilie 2022 fata de aprilie 2021.

Facturi mari: Mai multi oameni au acum posibilitatea de a plati o factura neprevazuta mai mare decat anterior
Gestionarea datoriilor

Ekonomist in materie de imprumuturi, Morten Trasti, Intrum (anterior Lindum):

La modul general, cei mai multi reusesc, deocamdata, sa gestioneze preturi mai mari. Asta vine datorita unor economii mai mari facute in timpul pandemiei si unei piete a muncii puternice, cu somaj redus si multe locuri de munca vacante. Incaso legat de facturile de curent este un bun exemplu pentru asta. Avand in vedere preturile avute in timpul iernii, cand analizam acest lucru prin perspectiva legaturii istorice dintre preturile energiei electrice si incaso, inainte ajungeau multi la incaso cu factura de curent electric. Asta da de inteles ca acum, mai multi sunt in stare sa plateasca o factura mai substantiala care vine pe neasteptate.

In perioade cu variatii mari ale preturilor, dobanzilor si salariilor, este mai greu sa mentii o privire de ansamblu asupra cheltuielilor si veniturilor. De aceea este important sa iti iei timp sa te actualizeze in ce priveste cheltuielile, pentru ca, intr-o mai mare masura sa poti evita surprize nedorite.

Mai scumpa: Mobila a avut o crestere puternica a preturilor
Mobila

Seful departamentului pentru statistica preturilor din cadrul SSB, Espen Kristiansen:

Mobila este o grupa de prodse unde am observat o crestere marcanta a preturilor de-a lungul unei perioade de timp. A inceput in pandemie si s-a mentinut la un nivel destul de ridicat.

Multa mobila pe care o cumparam este importata si astfel, dinamica preturilor este partial legata de cursul valutar al coroanei, care a slabit in 202, apoi se poate intampla ca preturile sa fie influentate si de problemele de logistica la nivel global si, intr-o anumita masura, si de preturile lemnului. Exista o serie de probleme cu lanturile de valoare globale, accesul la materie prima si logistica, factor care pot influenta preturile bunurilor importate.

Mai scumpe: Cresterea preturilor hainelor si incaltamintei a fost mai mare decat de obicei
Haine si incaltaminte

Seful departamentului pentru statistica preturilor din cadrul SSB, Espen Kristiansen:

Cresterea preturilor la haine si incaltaminte este, de obicei, destul de redusa si a fost asa de multi ani. Dar am observat o crestere in ultimele luni. Nu este vorba de cele mai mari modificari, dar pentru haine putem spune ca este vorba de o crestere marcanta a preturilor in aprilie, cu 3,1 % fata de aprilie 2021.

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu