Salutul face parte din harta socială a omului, spune un psiholog.
Vacanța de iarnă se apropie în mai multe regiuni ale țării. Asta oferă posibilități bune de a ieși în natură și pe traseul de schi.
Dar ce faci când întâlnești un alt om?
– Dacă saluți cu ”hei” în locul greșit, oamenii pot fi luați prin surprindere și iritați, și li se pare greu să răspundă cu ”hei” la salut.
Asta spune un entuziast al drumețiilor, Øyvind Sørbø Johannessen, în dialog cu NRK. El a observat de-a lungul unui timp îndelungat obiceiurile de salut ale norvegienilor când se află în drumeții.

În baza propriilor observații, el a creat trei ”zone de salut” și le-a publicat într-un articol de contributor în ziarul BT.
– Dacă ești pe un drum asfaltat, este o zonă roșie, în timp ce pe un drum pietruit ne aflăm într-o zonă galbenă. În aceste zone, oamenii percep ca fiind nepoliticos și o dependență de atenție să spună ”hei”, spune pasionatul de drumeții.
Însă, dacă ești pe o potecă, aici te afli în zona verde. Aici, spune Johannessen, este perceput ca nepoliticos să nu saluți.
Este ok să nu saluți deloc?
Dar care este, de fapt, istoria salutului la drumeție?
Secretarul general al Uniunii Norvegiene pentru Turism (DNT), Dag Terje Klarp Solvang, spune în dialog cu NRK că a salutul când ești în drumeție provine din perioada când încă nu existau hărți și busole.
– Pe vremea aceea eram cu totul dependenți de a vorbi alți oameni pe care îi întâlneam pentru a-i întreba despre direcția spre destinație. Era obișnuit să spui ”hei” și să întrebi despre lucruri precum zăpada, condiția drumului sau în ce stare era poteca.
Solvang crede că este important să avem grijă unii de alții când suntem în drumeție. El vrea să salute indiferent că este asfalt, pietriș sau potecă.

Dar cum este cu cei cărora li se par neplăcute interacțiunile sociale?
Este foarte în regulă, crede psihologul Lisa Nordsveen.
– Nici eu nu doresc să salut alte persoane întotdeauna, și atunci, în mod conștient mă uit în jos sau în altă direcție, spune ea, specificând în același timp că alegerea este liberă.
Hărți sociale pentru când și unde să saluți
Dacă Nordsveen merge la o drumeție în Nordmark, ea nu salută alți oameni pentru că codul social spune că nu trebuie să salute.
– Dar dacă mă duc pe schiuri la munte, atunci este mai evident că este acceptabil să spui ”hei”, spune psihologul căreia îi plac drumețiile în natură.
Ea explică că a ști unde și când să saluți face parte din ”harta socială” a omului. Există niște reguli de joc pentru cum să te comporți din punct de vedere social.

Ea crede ă zonele gri ale lui Johannessen iau acest aspect în serios.
– Eu cred că el scoate în evidență ceva ce noi știm în mod intuitiv, dar despre ce nu vorbim explicit atât de mult. Există diferite reguli sociale pentru cum să ne comportăm in diverse situații sociale, spune psihologul.
– Sunt norvegienii oameni sociali care caută contactul cu alți oameni?
– Eu cred că face parte din codul nostru cultural ca să ne lăsăm în pace unii pe alții. Norvegienii sunt, poate, mai preocupați de a se proteja și de a menține o zonă privată decât multe alte culturi.
sursa: NRK.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator