Altele

Ce faci cand vezi acest indicator pe drumurile din Norvegia?

Scris de Daniel Solheim

Un proaspat sondaj efectuat de NAF arata ca peste jumatate din automobilisti gresesc.

Indicatorul de mai jos avertizeaza ca una din benzi se inchide mai in fata datorita lucrarilor pe carosabil. Peste 55 la suta din cei chestionati au spus ca ei se aseaza la rand pe banda unde coada este mai lunga. 5 % spun, de asemenea, ca aleg sa mearga pe linia dintre benzi pentru a bloca benzile pentru cei care doresc sa foloseasca banda cu mai putine masini.

Skilt med to piler. Den ene peker innover, den andre peker rett frem.

– Ambele variante sunt impotriva recomandarilor. A te pozitiona pe linia de mijloc este, in plus, actiune contraventionala, informeaza Thor Egil Braadland, contact pentru autoritati din partea NAF, intr-un comunicat de presa.

Acesta este modul corect de a proceda
Recomandarea este dupa cum urmeaza: foloseste ambele benzi cat se poate de in fata. Astfel se fluidizeaza traficul cel mai bine. Adica, nu este nevoie sa te pui la coada pe banda din dreapta ci sa continui pe banda stanga pana la locul in care se inchide banda si acolo sa faci impletirea.

– Mergi cat se poate de in fata, astfel in cat aglomeratia de pe una din benzi sa se intample cat mai aproape de locul unde se face ingustarea carosabilului. Astfel au toti de castigat, spune Braadland si adauga:

– O fluidizare buna a traficului face a toti sa ajunga mai repede si mai sigur la destinatie.

El este foarte surprins de numarul mare de automobilisti, procentaj care corespunde cu peste 100.000 de soferi, care spun ca se plaseaza pe linia dintre cele doua benzi pentru a bloca avansamentul celor de pe banda stanga.

– Aceasta forma de activitate politieneasca nu are ce cauta pe drumuri. A bloca linia de mijloc inseamna a impiedica alti automobilisti sa face ceva ce este si legal si recomandat de autoritati, subliniaza Braadland.

Poate fi costisitor

Iar daca politia de prinde procedand astfel, trebuie sa platesti:

– Daca impiedici alti automobilisti sa mearga mai departe prin incalcarea unei linii continue sau a liniei duble continue, risti sa fi amendat. Tariful este la 4550 de coroane, spune inspectorul de politie André Bernard Iversen de la Politia Rutiera.

Daca esti acuzat de incalcarea articolului 3 din Codul Rutier, rezultatul poate fi cu mult mai neplacut. In cazul in care se produc raniri ale unor persoane, atat pedeapsa cu inchisoarea cat si pretentii de despagubire pot deveni o actualitate.

– Masurarea pedepsei depinde de la situatie la situatie si de gravitatea situatiilor, spune inspectorul de politie.

Semnalizarea ar trebui sa fie mai buna

Thor Erik Braadland (NAF) intelege ca multi procedeaza gresit pentru ca indicatorul poate fi interpretat gresit cu usurinta. El explica faptul ca sageata neagra si cea rosie indica care dintre participantii la trafic are prioritate si care trebuie sa cedeze trecerea la capatul benzii care se inchide.

– Multi interpreteaza in modul ca trebuie sa intre cat mai rapid pe banda cu prioritate. Ar trebui sa existe un indicator aditional care sa explica ca poti sa mergi mai departe, pana la locul in care se inchide banda , pentur ca multi nu cunosc aceste regului, spune Braadland.

Myndighetskontakt Thor Egil Braadland i NAF
Thor Egil Braadland, NAF
Nu trebuie confundate cu un alt indicator

Indicatoarele de mai jos arata ca una din parti (cea cu sageata rosie) are obligatia de a acorda prioritatea. Respectivul va avea responsabilitate in cazul unui accident cu un autovicul care vine pe banda cu prioritate, informeaza seful de departament, Tor Hefre, de la Gjensidige.

Skilt med to piler. Den ene peker innover, den andre peker rett frem.

– Aceste indicatoare nu trebuie, cu alte cuvinte, sa fie confundate cu indicatorul care arata ca doua benzi se transforma intr-una singura, unde cei care vin de pe cele doua benzi au o responsabilitate reciproca de a se adapta unul la celalalt, spune Hefre si face referire la indicatorul de mai jos.

Et skilt som viser to røde linjer som går sammen og danner en pil.
Indicatorul arata ca doua benzi se contopesc intr-o singura banda si declanseaza obligatia reciproca pentru automobilisti de a se adapta unii la altii.

Cand este montat acest indicator, responsabilitatea in urma unui accident va fi atribuita egal ambelor parti.

Fagsjef Tor Hefre i Gjensidige
Tor Hefre, Gjensidige Forsikring

– Acelasi lucru este valabil si in cazul in care doua benzi obisnuite se contopesc intr-o singura banda fara sa fie amplasat un indicator in zona, conform Codului Rutier, paragraful 8, incheie Hefre.

sursa: Gjensidige.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu