Muncă

FURTUL DE SALARIU

Scris de Daniel Solheim

La 1. ianuarie 2022 au intrat in vigoare noi prevederi legale in Codul Penal in legatura cu furtul de salariu. Modificarile legislative constituie o veriga in efortul autoritatilor de a combate infractionalitatea din campul muncii.


Articol publicat pe site-ul Sindicatului Transporturilor.

Autor: Arne Danielsen

Publicat: 21 februarie 2022


In acelasi fel in care este o infractiune cand un angajat fura de la angajator, la fel a devenit acum o infractiune cand angajatorul „fura” din salariul angajatilor.

Asta inseamna ca un angajator nu plateste salariul, indemnizatia de concediu de odihna sau alte feluri de indemnizatii la care angajatul are dreptul, astfel angajatorul fiind pasibil de urmarire penala si pedeapsa.

Pedeapsa pentru furtul de salariu este amenda sau inchisoare pana la doi ani.

Furtul de salariu in forma calificata se pedepseste cu pana la 6 ani de inchisoare.

Noile prevederi legale sunt implementate in articolele 395 si 396 din Codul Penal norvegian.

Faptul ca aceste prevederi sunt implementate in Codul Penal si nu in Codul Muncii, subliniaza, printre altele, ca este un fapt la fel de grav sa te imbogatesti din salariul propriilor tai angajati precum este pentru un angajat sa fure de la propriul angajator.

Acesta este un semnal important.

Ce este furtul de salariu?

Un angajator poate fi condamnat pentru furt de salariu in cazul in care respectivul „in mod necuvenit si cu intentia de a obtine un castig nejustificat pentru sine sau pentru altii, nu plateste salariul, indemnizatia de concediu de odihna sau alte compensatii la care salariatul are dreptul, in conformitate cu un acord sau o prevedere legala sau regulamentara”.

Prevederea este destinata sa acopere cazurile in care angajatorii, in mod deliberat si pentru a se imbogati, nu platesc salariile sau alte beneficii angajatilor lor.

Prin urmare, doar angajatorii care „in mod necuvenit si cu intentia de a obtine un castig nejustificat” nu platesc salariile corecte pot fi pedepsiti.

Punctul de plecare este intotdeauna ca neindeplinirea unei obligatii salariale trebuie considerata ca o actiune neindreptatita.

Numai in cazurile in care angajatorul are un motiv onorabil pentru a nu plati salariul neplata nu va fi considerata o actiune neindreptatita.

Un exemplu de motiv onorabil pentru a nu plati salariul corect este, de exemplu, un angajator care este pe cale sa intre in faliment si care acorda prioritate acoperirii datoriilor inainte de salariu, pentru a asigura ca angajatii mai au loc de munca la care sa mearga.

Cu toate acestea, nu este cazul ca o situatie financiara proasta a companie sa duca automat la impunitate (nepedpsirea faptei).

Ce este furtul de salariu in forma calificata?

Formele calificate ale furtului de salariu pot fi pedepsite cu pedepse de pana la 6 ani de inchisoare.

Un furt de salariu in forma calificata este atunci cand:

  • este vorba de o valoare insemnata. Limita pentru ceea ce este considerata o valoare insemnata este la 100.000 de coroane
  • are un caracter sistematic sau organizat
  • din alte motive este deosebit de ofensator sau daunator pentru societate
Ce NU este un furt de salariu?

Nu este un furt de salariu atunci cand angajatorul nu plateste salariul unui salariat care nu s-a prezentat la locul de munca.

Asta pentru ca, in acel caz, salariatul nu are dreptul la salariu.

Chiar daca in contractul de munca este specificat faptul ca salariatul are dreptul la salariu, acest lucru este conditionat de faptul ca salariatul presteaza in realitate o munca.

Care sunt tipurile de salariu protejate prin aceasta legislatie?

Toate compensatiile care sunt legate de munca pe care un salariat o presteaza pentru angajatorul sau vor fi cuprinse in prevederea legala despre furtul de salariu.

Asta include salariul, banii de concediu si alte compensatii la care salariatul are dreptul, fie prin contractul de munca sau alte reglementari legale.

Obligatii tipice contractuale sunt:

  • prevederi salariale din contractul colectiv de munca – tariffavtale (inclusiv indemnizatii colective pentru orele suplimentare si indemnizatii de inconvenient)
  • prevederi salariale din contractul individual de munca

Obligatiile statutare (prevazute prin lege) tipice sunt:

  • salariul minim generalizat
  • bonus pentru orele suplimentare de cel putin 40%
  • bani de concediu
  • diurna

In plus, si angajatorii care executa deduceri salariale ilegale, pot fi, de asemenea, pedepsiti pentru furt de salariu.

Punctul de plecare clar, conform noilor prevederi legale, este ca orice neplata a salariilor, a concediului de odihna si a altor compensatii, este considerata furt de salariu si se pedepseste conform legii.

Angajatorul nu poate reprosa persoanei in cauza ca nu cunoaste regulile care se aplica, de exemplu salariul minim general in industria respectiva pentru orele suplimentare.

Daca salariatul are dreptul la ore suplimentare prin lege sau prin acord (colectiv sau individual), neachitarea acestora constituie infractiune.

Angajatorul este responsabil pentru a clarifica la ce fel de salariu si alte indemnizatii are dreptul salariatul.

sursa: Yrkestrafikkforbundet – ytf.no


Ce poti sa faci daca ai fost expus la furt de salariu sau alte indemnizatii din partea angajatorului?

Furtul de salariu este un infractiune in cadrul muncii si poate/trebuie sa fie denuntat la politie.

Astea inseamna ca trebuie sa mergi personal la sectia de politie din localitatea/municipalitatea in care locuiesti pentru a depune o plangere in legatura cu fapta.

„Pay-back”

Exista exemple de angajatori care au comis furturi salariale prin a plati salariatului salariul minim prevazut in contractul de munca de forma, pentru ca apoi sa solicite salariatului sa plateasca inapoi parti din salariul primit catre angajator. O astfel de schema de furt este denumita de obice „pay-back”.

„Seturi duble de contracte”

Furtul salarial se poate comite si prin „seturi duble de contracte” pentru a ascunde faptul ca nu se plateste salariul convenit. De exemplu, astfel incat angajatorul si salariatul au un contract de munca in conformitate cu prevederile legale, menit sa fie prezentat in cazul in care compania este controlata de autoritati si un alt contract de munca care nu indeplineste cerintele legale care, de fapt reglementeaza in mod real situatia de munca a salariatului.

Codul penal are, de asemenea, prevederi care cuprind complicitatea la savarsirea furtului salarial.

Din lucrarile legislative pentru art 395 si 396 din Codul Penal reiesc ca, in practica, nu va fi relevanta urmarirea penala a angajatilor care sunt expusi direct furtului salarial, chiar daca acestia contribuie efectiv la realizarea furtului, ca in situatiile de „pay-back”.

Cu alte cuvinte, chiar daca ai fost expus la o asemenea schema si ai acceptat asta, nu vei fi urmarit penal in calitate de complice daca depui plangere la politie pentru furtul salariului.

completare de pe site-ul www.sticos.no, autor: Synne Ekevold, avocata, consiliera in Codul Muncii la compania Sticos.


Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

13 Comentarii

  • Eu m-am inteles verbal cu patronul ca-mi va plati pentru orele suplimentare +40%, la salariu nu am primit cei +40% pentru ore suplimentare si nici in contract nu este specificat. Imi plateste ora pe ora ce este extra. Am lucrat 12-13 ore intr-o zi, sambata si duminica.

    • Ai scris orele in fiecare zi cand ai lucrat ore suplimentare? Pentru ca asta iti va servi ca dovada ca le-ai lucrat. Daca angajatorul nu vrea sa discute despre asta sau refuza plata orelor suplimentare, trebuie sa mergi la politie sa depui plangere.

  • EU am lucrat anul trecut începând din luna martie la un așa zis patron român.contract de mână dar nu am dat importanta
    Ce am de spus este faptul că pe lunile octombrie și noiembrie nu mi-am primit salariile
    Ce pot face
    Sunt disperat
    Vă rog să mă ajutați

    • Daca nu a platit salariile in ciuda faptului ca aveai contract de munca, atunci poti sa mergi la politie (aici in Norvegia) sa depui plangere. Poti, de asemenea, sa sesizezi si Inspectia Muncii (Arbeidstilsynet) si NAV. Dar, in primul rand trebuie sa mergi la politie pentru a denunta furtul de salariu. Nu stiu daca tu ti-ai respectat partea ta de contract. Pentru ca multi pleaca doar de la munca fara sa primeasca acordul angajatorului si apoi se plang ca nu li se platesc salariile/banii de concediu.

  • Momentan sunt in țară și trebuie să mă întorc în data de 10 ianuarie dar nu am bani nici să ajung la aeroport
    Vă rog ajutați mă

    • nu stiu in ce masura sau cum doresti sa fii ajutat. Eu nu iti pot da bani ca sa vii in Norvegia. Iar daca angajatorul iti datoreaza bani, vezi raspunsul la comentariul anterior.

  • Bună ziua,am lucrat pentru o firmă din Norvegia o luna de zile și am fost nevoit sa plec fără sa respect cele doua săptămâni de preaviz. Motivele sunt lipsa sculelor necesare sa-mi fac munca și din acest motiv nu am putut face la timp lucrarea și al doilea motiv am fost amenințat de Manager ca-mi rupe picioarele. Unde ma pot adresa ca sa-mi pot lua salariul.Multumesc.

  • Bună ziua, unde ma pot adresa sa-mi pot lua salariul?Compania din Norvegia nu mi-a plătit salariul.Multumesc.

    • In cazul in care tu ti-ai respectat obligatiile prevazute de contractul de munca fata de angajator, si nu ti-ai primit salariul, va trebui sa iei legatura cu politia pentru a depune plangere penala. Iar politia decide daca initiaza o ancheta sau nu.

  • Bună ziua, în urma cu ceva timp mam întors din norvegia, adică în aprilie, iar angajatorul nu mai vrea să-mi dea ultimul salariu, ținând cont ca am lucrat un an de zile ulterior am aflat ca dintr-un an el mia plătit taxe doar 3 luni și bine înțeles nici măcar concediu nu am primit, ce ar trebui să fac ca să îmi primesc salariul
    Mulțumesc

Lasă un comentariu