Pensia este ceea din ce vom trai atunci cand nu vom mai putea munci. Pensia depinde direct de salariu si de contributiile efectuate de-a lungul activitatii in campul muncii.
(articol publicat pe Parat.com)
Pensia consta din trei tipuri de scheme colective de contributie: Fondul public de pensii din cadrul Asigurarii sociale, pensia de serviciu si AFP (Avtalefestet pensjon). In plus mai vine si o eventuala contributie privata de pensie.
Pensia prin fondul public de pensii al asigurarii sociale este cea mai importanta schema de contributii la pensie din Norvegia. Im plus, vin schemele de contributie la pensie platite de catre angajator (tjenestepensjon). Cat de buna poate fi pensia platita de angajator, poate varia.
Multi au in plus „avtale festet pensjon” (AFP) – adica o contributie contractuala la pensie. Asta preconizaza ca persoana sa fie angajata intr-o firma/companie/institutie care are acord-rama*. Exista diferite scheme de pensie AFP in sectorul privat ci in sectorul public. AFP este o schema de contributie la pensie pe toata durata vietii in sectorul privat si pentru persoanele nascute dupa 1963 care lucreaza in sectorul public. Pentru cei nascuti inainte de 1962 care lucreaza in sectorul public, AFP este o schema suplimentara de pensie intre 62 si 67 de ani.
Pe langa fondul public de pensii al asigurarii sociale, pensia de serviciu si eventual AFP, poti sa faci economii pentru pensie singur, ca o solutie individuala.
Mai jos poti citi mai multe despre ficare tip de pensie, cu link-uri utile. Retine ca schemele de pensie din sectorul privat si cel public sunt foarte diferite.
Prin asigurarea sociala (folketrygden) primim si pensia de boala (uføretrygd), prestatii pentru soti/parteneri de viata ramasi in viata nascuti inainte de 1963 si pensia pentru copii (barnepensjon).
In sectorul public si in unele scheme de contributii la pensie din sectorul privat exista de asemenea o pensie de boala, pensie pentru urmasi si pensia pentru copii.
In sectorul privat nu exista o pensie de boala prevazuta prin lege, iar multi dintre cei care lucreaza in sectorul privat si ajung in incapacitate de munca din cauza bolii primesc doar pensie de boala din fondul public de pensii de boala.
In fondul public de pensii si in schemele publice/private de contributie la pensia de serviciu, persoanelor aflate in incapacitate de munca li considera contributia pentru pensia de varsta pana la implinirea varstei de 67 de ani.
Fondul public de pensii
Pensia de varsta din fondul public de pensii iti asigura venitul la batraneste. In 2011 au fost introduse noi reguli in ce priveste contributia la portofoliul de pensii, care sunt valabile partial cu incepere din anul de nastere 1954 si pana la anul de nastere 1963. Se aloca 18,1% din venitul tau intr-un portofoliu de pensii administrat de NAV. Contingentele mai in varsta au contributie partiala su totala conform regulilor vechi, conform carora cei mai buni 20 de ani din 40 decid nivelul pensiei de varsta.
Tu poti incepe sa profiti de pensia de varsta dupa ce ai implinit 62 de ani. Pentru a putea face acest lucru inaintea implinirii varstei de 67 de ani, trebuie sa ai suficienta contributie pentru a ajunge la nivelul minim de pensie.
In cazul in care iesi la pensie incepand de la 62 de ani, vei primi anual o plata mai mica decat cea pe care ai fi primit-o daca astetpti pana la implinirea varstei de 67 de ani.
Asta se datoreaza faptului ca pensia (portofoliul de pensie) se plateste in functie de asteptarile de viata pentru cei care sunt nascuti in acelasi contingent (an) cu tine, si se imparte la numarul de ani pe care tu, statistic, ii mai ai de trait cu plata pensiei. Se stabileste o varsta estimata pentru fiecare contingent (an de nastere).
Toti pot combina pensia de varsta din fondul public de pensii cu munca, fara ca pensia sa fie redusa. Pensia de varsta din fondul public este administrata si calculata de NAV, iar pentru a putea vedea o imagine de ansablu a portofoliului tau de pensii te poti loga pe www.nav.no.
Pensia de serviciu din sectorul public (offentlig tjenestepensjon)
La stat si in municipalitati exista o schema de pensie de serviciu pentru contingentele pana in anul 1962 inclusiv, care se calculeaza in functie de anii de munca, salariul avut la incheierea activitatii si procentajul mediu de norma.
Angajatii nascuti din anul 1963 incoace au si ei o pensie de serviciu calculata in functie de salariul la finalul activitatii pana in 2020, iar din 2020 contribue la un portofoliu de pensii.
Daca esti angajat la stat, poti afla mai multe informatii pe spk.no.
Daca esti angajat la municipalitate (kommune) poti afla mai multe informatii pe www.klp.no
Pensia de serviciu din sectorul privat
In sectorul priva exista trei tipuri de pensie de serviciu:
- „innskudd” – depozit
- „hybrid” – hibrid
- „ytelse” – prestatie
Schemele de pensie de serviciu tip „ytelse” sunt calculate in functie de salariul la finalul activitatii de munca si numarul de ani si se aseamana cu schemele de pensie de serviciu din sectorul public.
Schemele „innskud” si „hybrid” se calculeaza in functie de o contributie anuala din partea angajatorului.
Toti angajatorii sunt obligati sa aiba o schema de contributie la pensie de minim 2 % din salariul peste 1G (adica salariul care depaseste 100.000 de coroane) pentru portofoliul de pensii.
Drepturile castigate de la alti angajati prin sistemul „innskuddspensjon” se numeste pensjonskapitalbevis (adeverita de capital de pensie) in timp ce drepturile castigate anterior din scheme private de pensei se numesc polite libere (fripolise).
Incepand din 2021, toata pensia acumulata din „innskuddspensjon” din relatii anterioare de munca, va fi colectata intr-un „cont de pensie separat”.
Avtale festet pensjon (AFP) sau contributia contractuala la pensie
Aceasta este o schema de pensii care se bazeaza pe acordul-cadru din sectorul privat. Asta inseamna ca AFP este o schema de contributii la pensii care ii cuprinde doar pe cei care lucreaza in firme care au un acord-cadru care include si AFP.
AFP in sectorul privat este o schema de contributie la pensie de care poti beneficia din momentul in care implinesti 62 de ani, in cazul in care conditiile sunt indeplinite.
O conditie esentiala este ca si fi facut parte dintr-o schema de contributie AFP in 7 din ultimii 9 ani inainte de implinirea varstei de 62 de ani.
In sectorul public, AFP este diferit.
AFP in sectorul public functioneaza ca o schema de pensionare inainte de termen pentru toate contingentele pana la anul de nastere 1962, iar conditiile nu sunt la fel de severe ca in sectorul privat.
Incepand cu anul de nastere 1963, AFP se aseamana mai mult cu AFP din sectorul privat, iar contingentele incepand cu 1963 pot indeplini conditiile pentru AFP indiferent de sectorul in care au lucrat.
Mai multe informatii despre schema de contributie AFP – privat gasiti pe afp.no
sursa: Parat.no (Sindicatul angajatilor din sectorul public YS)
Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator
Bună seara. Lucrez in Norvegia din 2009. As putea retrage fondurile de pensie ? Mulțumesc
Buna!
Am incercat sa gasesc informatii oficiale pe acest subiect. Nu gasesc nimic care sa indice ca ar fi posibila retragerea portofoliului de pensie. Acela va fi accesat (prin cerere) la varsta cand iesiti la pensie, indiferent ca veti locui in Romania sau in alta tara. Dar retragerea acelor bani sub forma unei sume unice nu vad sa fie posibila nicaieri.
Daca ai trei ani lucrati statul iti da pensie , si cit iti da
Ca sa poti primi pensie trebuie sa ai cel putin cinci ani lucrati in Norvegia (sau cinci ani in care ai contribuit la asigurarea sociala). Asta inseamna ca si timpul in care ai fost in somaj (si ai primit bani de somaj) se calculeaza.
Buna seara,
Am lucrat trei ani in Norvegia si am contribuit atat la sistemul public, cat si la cel privat, la Nordeea.
Pot sa retrag banii sau sa beneficiez cumva de acesti bani? pentru ca din cate inteleg de primit pensie nu am cum, pentru ca nu am contribuit 5 ani.
Buna dimineata,
Partea publica a fondului de pensie este accesibila la varsta pensionarii, cu conditia sa fi acumulat minimum 5 ani de contributie daca sunteti cetatean strain.
In ce priveste partea privata a portofoliului (Nordea) accesarea acelor contributii depinde de tipul de contract pe care l-ati incheiat cu Nordea in privinta economiilor. Unele institutii financiare au doua tipuri de acumulare la fondul de pensii, una sub forma unui cont de fonduri (pe care il puteti accesa oricand) iar cealalta fiind IPS – Individuell Pensjon Sparing – care nu poate fi accesat decat la implinirea varstei de 62 de ani (exemplu Gjensidige Pensjon: https://www.gjensidige.no/privat/pensjon/pensjonssparing?utm_id=r17z&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=pensjon_s%C3%B8k-alwayson&gclid=Cj0KCQjwguGYBhDRARIsAHgRm48EkvjrLYkOV5MCC1ggcqI7LUK1KDaG100mr48btR95GoDlF5CJjvkaAvNzEALw_wcB)
Deci, va trebui sa verificati forma de acumulare pensie privata pe care o aveti la Nordea.
Multumesc, raspunsul dumneavoastra ma ajuta!
Lucrez cu contract temporal in Norvegia din2015cîte 3sau4 luni pe an ,am dreptu la pensie?.
Va trebui sa verifici cu NAV, depinde de ce fel de contributie ai la asigurarea sociala. se poate verifica pe site-ul NAV https://www.nav.no/pensjon
Bună seara!am lucrat 3 ani si 8 luni in Norvegia +2ani am primit șomaj acum beneficiez de ajutor social asi putea primi pensie sociala la împlinirea vârstei de 67 de ani in această țară ? În România am 32 ani lucrați ca vechime cum sa procedez ?locuiesc permanent in Norvegia! Multumesc!
Dreptul la pensie pentru cetatenii straini se obtine dupa cel putin 5 ani lucrati in Norvegia. Va trebui sa clarificati cu NAV daca ajutorul social pe care il primiti se califica drept contributie la pensie.
Multumesc!Cu respect!
Bună ziua !pot iesi la pensie socială daca am 3ani si8luni lucrati +2ani șomaj aici in Norvegia ! Mulțumesc!
Buna ziua!Soțul meu are lucrați 32de ani vechime în România a împlinit vârsta pensionari de 65 de ani limită de vârstă si 6 ani lucrați în Norvegia locuiește si va rămâne definitiv in această țară Norvegia cum se procedează poate face transferul de ani lucrați din România aici in Norvegia si sa primească pensie la împlinirea vârstei de 67 ani sau trebuie sa faca cerea de pensionare in România pentru ani lucrați în țară ? Menționeaz ca în prezent primește ajutor social aici in Norvegia si nu stie cum sa faca ? Multumesc cu respect!
Buna ziua,
sotul va depune cererea de pensionare prin intermediul NAV. NAV ii va cere anumite documente si formulare care trebuie completate atat de sotul dvs cat si de autoritatile din Romania. Deci, sa se adreseze NAV-ului si va primi informatiile necesare.
Mulțumesc frumos pentru timpul acordat si răspuns!
Bună ziua.ca cetatean Roman care lucrez în Norvegia și am cotizat timp de 5 ani la pensie, care ar fi suma, minima lunara, după vârsta de 67 de ani când voi primi pensia?
Asta depinde de contributia dvs si de alti factori care vor fi luati in considerare cand veti ajunge la varsta pensionarii. Pe nav.no/pensjon puteti verifica cat aveti in portofoliul de pensie si proiectia pentru cand veti ajunge la varsta pensionarii. Trebuie insa sa fiti constient ca la contributie minima de cinci ani vorbim de sume mici.
Foarte utile aceste informatii, mersi!