Români frumoși

Portret: Claudia Lucăcel

Scris de Daniel Solheim

La sfârșitul lunii mai a fost organizat Carnavalul Mondial în Oslo, o manifestație culturală organizată de VerdensFolk, la care au participat și membri ai comunităților moldovene și române din Norvegia. Mulți români și moldoveni s-au bucurat, cu mic cu mare, de o zi splendidă în capitala Norvegiei, împreună reprezentanți ai altor națiuni din întreaga lume, la o paradă a costumelor populare, dar și o sărbătoare a identității naționale, în compania celorlalte națiuni.

Foto: Elisa Bates

România și Moldova au fost reprezentate atât în ce privește costumele populare cât și contribuția artistică pe scena festivalului, dar și cu workshop-ul de țesut pentru copii și spațiul expozițional de la Sentralen.

Așa cum am amintit, această frumoasă manifestare culturală a fost organizată în regia organizației VerdensFolk, dar în acest articol doresc să vă prezint una din persoanele-cheie, care a făcut posibilă atât participarea în comun a celor două țări (Moldova și România) cât și a alocat spațiul și timpul necesar pe scena evenimentului, workshopul și spațiul expozițional exclusiv unde au fost prezentate elemente de folclor din Moldova și România.

Foto: Elisa Bates

Pe Claudia Lucăcel am întâlnit-o în dimineața zilei de 31 mai, îmbracată într-un frumos costum tradițional, dirijând și coordonând adunare națiunilor care urmau să participe la paradă, echipată (ca un bodyguard) cu stație, în comunicare continuă cu ceilalți organizatori. A avut timp câteva secunde să ne salute cu un zâmbet plin de bucurie înainte de a dispare din nou în mulțime. Am văzut-o încă de câteva ori de-a lungul traseului și mai târziu la Sentralen, din nou în plină acțiune, în culisele manifestației.

Foto: Elisa Bates
Dar, cine este Claudia Lucăcel?
Foto: Claudia Lucăcel (arhiva personală)

Claudia Lucăcel
Co-proprietar și Director Artistic – VerdensFolk

Claudia Lucăcel este fondatoarea Anima Kultur Arena și o lideră în domeniul cultural, având peste 15 ani de experiență diversificată în sectorul artelor. A colaborat la o gamă largă de proiecte în Grecia, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit și Norvegia, utilizând teatrul ca instrument pentru schimbare socială, empowerment și integrare. Originară din România și crescută în Grecia, Claudia locuiește în Norvegia din 2014. Deține diplome în teatru și film, obținute din instituții din Grecia și Norvegia, și a condus numeroase ateliere și proiecte de teatru forum, cu accent pe incluziunea grupurilor marginalizate.

Pasiunea ei pentru teatrul aplicat și teatrul fizic, în special tehnicile Grotowski, a fost aprofundată prin training-uri internaționale și rezidențe artistice. În plus față de activitatea artistică, Claudia are o vastă experiență în managementul de producție și a colaborat cu principale organizații culturale din Norvegia, printre care Jo Strømgren Kompani, Grusomhetens Teater și VoxLAB. De asemenea, Claudia este co-proprietar și director artistic în cadrul organizației Verdensfolk, unde se dedică creării de experiențe culturale incluzive pentru comunități diverse.

Copii îmbrăcați în costume tradiționale, purtând steagurile țărilor de origine și zâmbind mândri pe străzile unui oraș care e în același timp „străin” și totuși „acasă” – pentru că aici s-au născut. Pentru mine, acest moment are o semnificație profundă.

Am migrat din România la vârsta de șapte ani, am crescut în mai multe țări și abia acum, pentru prima dată, am avut ocazia să port costumul popular românesc, să țin în mână steagul țării mele – fără rușine, fără teamă. A fost un moment de reconectare cu mine însămi, cu rădăcinile mele. O necesitate sufletească.

La Verdensfolk, numim participanții din paradă “purtători de tradiție” – pentru că nu vin doar să arate un dans sau un costum, ci aduc cu ei o moștenire vie. Ca organizator și artist, simt o responsabilitate profundă: să creăm spațiu pentru identitate, să spunem împreună „uite cine suntem”. Și da – noi suntem Oslo. Cu toate nuanțele noastre, toate limbile și toate ritmurile.

Claudia Lucăcel Co-proprietar și director artistic, Verdensfolk

surse: www.verdensfolk.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu