Altele

DIVORȚUL ÎN NORVEGIA – SEPARAREA

Scris de Daniel Solheim
CUM PROCEDEZ PENTRU A OBȚINE SEPARAREA?
PARTEA 2. – SEPARAREA

Ideea separării este ca cei doi soți să locuiască despărțiți pentru o anumită perioadă, înainte de a li se pronunța divorțul.

Separarea înseamnă despărțire. Cele două părți vor folosi perioada de separare pentru a se gândi la decizia de a desface căsătoria: Este definitivă?

În același timp, soții au posibilitatea să trăiască fiecare pe cont propriu. Perioada de separare este menită de a contracara decizii pripite privind divorțul.

Poți să obții separarea în două moduri:
  1. Prin a completa cererea de separare (cel mai obișnuit mod). Apasă pe link pentru a ajunge la formularul de cerere.
    • Cererea trebuie să fie semnată de ambii soți, dar semnătura unuia dintre ei este suficientă atunci când celălalt nu dorește separare.
  2. Prin încetarea coabitării (încetarea coabitării este atunci când soții locuiesc la adrese diferite, fără a mai depune cerere).
Există totuși câteva excepții de la regulă:

Nu este necesară cererea pentru separare înainte de divorț atunci când:

  • tu și soțul/soția ați locuit despărțiți unul de celălalt la adrese diferite timp de 2 ani (acest lucru trebuie documentat) și sunteți de acord că este vorba de o încetare a coabitării
  • ai fost obligat/ă să închei această căsătorie
  • soțul/soția te-a amenințat, abuzat sau a încercat să te omoare pe tine sau pe copii
  • soțul/soția s-a căsătorit cu altcineva în timp ce voi erați încă căsătoriți.
Încălcarea regimului de separare

Voi puteți, desigur, să vă reluați oricând coabitarea, prin a vă muta din nou împreună. În astfel de cazuri, spararea este automat nulă.

Dacă totuși doriți să solicitați divorțul după aceea, trebuie să trimiteți cerere de separare din nou către Prefect (Fylkesmannen).

Dacă petreceți timp limitat împreună (de ex concediu) datorită copiilor, acest timp nu va duce la anularea/încălcarea regimului de separare.

Efectul separării

În perioada de separare, voi sunteți încă, din punct de vedere formal, căsătoriți și nu este posibil să vă recăsătoriți în această perioadă (a separării).

Data limită este un aspect foarte important! Proprietățile/bunurile și împrumuturile pe care le aveți la data limită vor fi punctul de pornire pentru partaj marcând distincția dintre finanțele voastre comune și cele separate.

Pentru soți, data limită este data la care prefectul primește cererea de separare sau data la care una din părți se mută de la domiciliul comun.

Valorile și împrumuturile pe care le aveți la această dată limită sunt cele care formează punctul de pornire pentru partaj, evaluarea proprietății și mărimea acesteia.

Ceea ce îți procuri după această dată limită, este al tău. Același lucru este valabil și dacă faci împrumuturi sau alte cheltuieli. Excepția este doar atucni când aveți o altă înțelegere sau este vorba de cheltuieli pentru imobilul comun.

sursa: skilsmisse.net


Intoarce-te la pagina principala ”DIVORȚUL ÎN NORVEGIA – CUM PROCEDEZ?”

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu