Skatteetaten

PAYE Tax – Impozitarea la sursă a venitului pentru cetățenii străini

Scris de Daniel Solheim

Cei mai mulți muncitori străini ajunși de curând în Norvegia sunt integrați automat într-un sistem fiscal voluntar numit PAYE Tax – Impozitare la sursă (kildeskatt) atunci când solicită pentru prima dată un card fiscal.


ATENTIE:

Este important de reținut că impozitarea vizează atât veniturile realizate cât și beneficiile materiale obținute de la angajator (cazare, masă, transport, telefon de serviciu, mașină de serviciu).

Și acestea sunt impozabile!


În această schemă de impozitare a venitului, persoana plătește un impozit procentual fix (25%) pe care angajatorul îl deduce din salariu.

Apasă butonul CC și alege subtitrarea in limba română

Persoanele incluse în această schemă de impozitare nu mai au de făcut nimic cu impozitul după primirea salariului.

Nu au de depus o declarație fiscală și nici nu primesc un decont fiscal în anul următor ci doar un bon fiscal care arată venitul brut impozitabil și cuamtumul de impozit dedus de angajator.

Cum ești inclus în schema PAYE tax

Toți cei care muncesc în Norvegia au nevoie de un card fiscal.

Ca muncitor străin în Norvegia, poți să alegi între două modalități de plată a impozitului pe venit.

Când depui cererea pentru cardul fiscal, ești plasat fie în schema PAYE tax, fie în schema normală de impozitare (tabelară/procentuală).

Cei mai mulți dintre muncitorii străini sunt înregistrați automat în schema PAYE tax dacă au durate mai scurte de ședere în vederea muncii în Norvegia, sau dacă sunt în primul an de ședere în Norvegia.

Tu poți alege să ieși din schema PAYE Tax și să fi inclus în schema normală de impozitare a venitului tău, dacă acest lucru este mai profitabil pentru tine.

Poți face acest lucru atunci când aplici pentru cardul fiscal sau prin a-ți modifica cardul fiscal ulterior pentru anul în curs.

Dacă angajatorul tău a depus cererea pentru card fiscal în numele tău, angajatorul nu poate să de scoată din această schemă de impozitare.

Tu poți face asta, în scris, atunci când te prezinți la programarea pentru verificarea identității (la skatteetaten).

Dacă urmează să locuiești în Norvegia (adică să îți înregistrezi rezidența aici), va trebui să plătești impozit pe venit conform schemei normale de impozitare după 1 an.

Dacă nu locuiești în Norvegia, dar vii în Norvegia pentru perioade de muncă, vei rămâne în schema PAYE tax de fiecare dată când aplici pentru cardul fiscal.

Dacă locuiești în străinătate și ești retribuit pentru că faci parte din consiliul de administrație al unei companii norvegiene, vei putea de asemenea să fii inclus în schema de impozitare PAYE tax.

Diferențele între impozitarea la sursă (PAYE Tax) și impozitarea normală a venitului

Dacă ești în schema de impozitare normală a venitului, procentul de impozitare variază în funcție de cât câștigi in cursul unui an.

Procentul de impozitare este ajustat in funcție de veniturile și deducerile la care ai dreptul.

Dacă ai un venit mai mic, plătești mai puțin impozit, dacă ai un venit mai mare, plătești mai mult.

Dacă ești în schema normală de impozitare, vei primi o declarație fiscală în anul următor. Această declarație fiscală este un desfășurător al venitului realizat de tine în anul precedent. În declarația fiscală vei putea cere deduceri pentru cheltuieli avute în legătură cu munca prestată în Norvegia.

După ce ai primit declarația fiscală, vei primi și un decont fiscal. Decontul fiscal îți arată dacă ai plătit prea mult sau prea puțin impozit pe venitul realizat. În cazul în care ai plătit prea puțin impozit, va trebui să plătești impozitul rezidual (ceea ce datorezi statului). Dacă ai plătit prea mult impozit, vei primi surplusul decontat în contul tău bancar.

Dacă ești în schema PAYE Tax (impozitare la sursă), plătești un procent fix (25 %) de impozit în fiecare lună, indiferent de cât de mult sau de puțin venit realizezi.

Cele mai importante diferențe dintre cele două scheme de impozitare a venitului PAYE Tax / impozitare normală (tabelară/procentuală)
Ce este mai profitabil pentru tine?

Trebuie să verifici pe cont prorpiu cât de mult impozit ai de plătit în cele două scheme de impozitare.

Pentru a calcula cât de mult impozit pe venit vei avea de plătit în schema de impozitare normală, poți folosi calculatorul de impozit.

Pentru a vedea la care deduceri fiscale ai dreptul, poți folosi ghidul deducerilor.

Pentru a calcula cât vei avea de plătit din salariu în schema de impozitare la sursă (PAYE Tax) poți retrage 25 % din suma de salarizare. Dacă ești scutit de plata asigurării sociale în Norvegia, plătești 17,1 % impozit pe venitul din salariu.

Comparație de impozitare a venitului în cele două scheme de impozitare

Impozitul din tabelul de mai jos este calculat în funcție de cotele de impozitare valabile pentru 2022 și nu au fost luate în calcul alte deduceri în afară de deducerea minimă și deducerea personală.

Alte informații despre relația ta de muncă în Norvegia pot modifica sumele din tabel, iar în schema normală de impozitare poți avea dreptul și la alte deduceri fiscale.

Comparație PAYE Tax – Schema normală de impozitare
Cum poți ieși din schema de impozitare la sursă (PAYE Tax)

Participarea in schema de impozitare la sursă (PAYE Tax) este voluntară.

Ultimul termen pentru a ieși din schema PAYE Tax este 31 decembrie, până la trei ani după anul de venit.

Dacă alegi să ieși din schema PAYE Tax, nu mai poți intra înapoi în același an.

De asemenea, dacă alegi domiciliu/rezidență în Norvegia, nu te mai califici pentru schema PAYE Tax.

Citește și alte materiale publicate pe această tema:

Impozitarea tabelară sau procentuală a salariului – material informativ (limba română)

Renuntarea la PAYE TAX / Kildeskatt / Impozitarea la sursa. (limba română)

Portalul Românesc din Norvegia – categoria Fisc – Skatteetaten


sursa: Skatteetaten.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu