Educație Integrare

Cum aplici pentru un loc la gradinita – un ghid complet

Scris de Daniel Solheim

Acest articol este tradus de pe site-ul „Foreldresiden.no” si contine informatii despre diferitele tipuri de gradinita, dreptul la un loc de gradinita, cererea, pretul si alte aspecte la care ar trebui sa te gandesti.


Gradinita nu este, probabil, primul lucru la care te gandesti cand ti se naste un copilas in familie, dar la scurt timp dupa nastere trebuie deja sa te gandesti la depunerea cererii pentru a obtine un loc de gradinita!

Iar acest lucru nu este neaparat un proces simplu. Trebuie sa afli la care dintre gradinite doresti sa aplici, care sunt regulile in vigoare si care este termenul pentru depunerea cererii, ce drepturi ai si cand te poti astepta sa primesti un loc.

Sunt multe lucruri la care trebuie sa te gandessti, iar in acest ghid vom incerca sa te conducem pas cu pas prin regulile pentru inscrierea la gradinita, pasii pe care ii ai de parcurs practic si care lucrurile la care trebuie sa le iei in considerare cand alegi o gradinita.

Hai sa incepem!

Diferite tipuri de gradinita

In Norvegia exista trei tipuri de gradinite:

 • Municipale: gradinitele municipale sunt in proprietatea municipalitatii si sunt intretinute de municipalitatea in care locuiesti
 • Comerciale: gradinitele private sunt intretinute de companii sau persoane private
 • Ideale: si aceste gradinite sunt private, dar ele sunt proprietatea unor organizatii al caror scop nu este profitul. Exemple de astfel de gradinite sunt gradinitele centrelor religioase, gradinitele pentru studenti sau gradinitele intretinute de familii

Practic, diferentele dintre gradinitele municipale, comerciale sau ideale sunt mici. Poti aplica pentru un loc la toate variantele prin solutia colectiva de depunere a cererii iar pretul este identic la toate.

Dreptul la un loc de gradinita

Toti copiii au dreptul la un loc de gradinita, conform Legii gradinitelor, (legea 2005-06-17-64), dar regulile sunt putin diferite in functie de data nasterii copilului.

Este important de retinut ca dreptul la un loc de gradinita este valabil doar in municipalitatea in care este domiciliat copilul, si doar pentru copii care nu au un loc de gradinita de dinainte. Iti pierzi dreptul la un loc de gradinita daca aplici dupa expirarea termenului.

Copii fara loc de gradinita care implinesc varsta de 1 an in:

 • ianuarie, februarie, martie, aprilie, iunie sau iulie au dreptul la un loc de gradinita incepand din luna august a anului in care implinesc varsta de un an – asta inseamna ca risti sa trebuiasca sa ramai in concediu de maternitate pana la 1 an si 8 luni daca ai un copil nascut in luna ianuarie
 • august, septembrie, octombrie sau noiembrie au dreptul la un loc de gradinita in luna in care implinesc un an – asta inseamna ca daca un copil se naste intr-una din aceste luni nu trebuie sa iei in calcul un concediu de maternitate mai lung de 1 an de zile. Acest lucru functioneaza pentru cei mai multi parinti avand in vedere si faptul ca ai si 5 saptamani de vacanta.
 • decembrie au dreptul la un loc de gradinita din luna august dupa ce au implinit varsta de 1 an – asta insemnand ca risti sa ramai in concediu de maternitate 1 an si 9 luni.

Copiii mai mari, fara loc de gradinita, au dreptul la un loc de gradinita incepand din luna august.

Chiar daca copilul are dreptul la un loc de gradinita, acel loc nu este garantat in gradinita preferata sau in gradinitele la care ai depus cerere. In cazul in care nu exista locuri disponibile in gradinitele la care ai aplicat, poti primi oferte de la alte gradinite din aceeasi municipalitate.

Dreptul la prestatia financiara (Kontantstøtte)

Dupa cum am vazut in alineatul de mai sus, exista mari diferente in ce priveste dreptul la un loc de gradinita, in functie de perioada anului in care este nascut copilul, iar din acest motiv, multi parinti trebuie sa se pregateasca pentru o perioada mai lunga de concediu de maternitate decat perioada de ingrijire a copilului pentru mama si tata stabilita prin lege.

Mama si tatal au dreptul la un total de 46 de saptamani de concediu de ingrijire a copilului dupa nasterea acestuia, iar in plus mai au inca cate 5 saptamani de concediu de odihna din care pot folosi. Asta inseamna o durata totala de 56 de saptamani.

Dar multi trebuie sa ramana acasa cu copilul o perioada mult mai lunga decat cele 56 de saptamani, lucru care poate fi o adevarata provocare din punct de vedere economic.

Iar atunci exista, din fericire, un pic de ajutor in faptul ca copilul dupa implinirea varstei de 1 an are dreptul la prestatia financiara (kontantstøtte) daca acesta nu merge la gradinita cu un program complet (fulltid).

Atentie: prestatia financiara (kontantstøtte) este valabila pana la implinirea varstei de 2 ani.

In cazul in care copilul tau nu a primit un loc de gradinita, are dreptul la o prestatie 100 %, care corespunde cu suma de 7500 de coroane pe luna.

In cazul in care copilul are un loc partial de graninita, poate primi 20, 40, 60 sau 80% din suma de prestatie financiara. Drepturile legate de prestatia financiara (kontantstøtte) le gasesti pe site-ul NAV sau in acest articol tradus in limba romana.

Cum depun cererea pentru un loc la gradinita?

Cele mai multe municipalitati au aplicatie electronica pe site-urile lor. Daca faci o cautare pe Google „Barnehage” si adaugi numele municipalitatii in care locuiesti (de ex. „barnehage Drammen”), site-ul municipalitatii cu aplicatia apare sus in lista de rezultate.

Poti aplica atat la gradinite municipale cat si la gradinite private prin formularul electronic.

Cand depui cererea, poti depune cererea pentru 5 gradinite odata, intr-o lista cu prioritati. Din pacate nu ti se garanteaza un loc la vreuna din ele, dar ai dreptul la un loc la una din gradinitele din municipalitatea in care locuiesti. Municipalitatile sunt cel mai adesea mai mari, ceea ce inseamna ca poti sa gasesti loc la o gradinita care este ceva mai departe decat ti-ai dori.

Termenul limita pentru depunera cererii

Temernul limita pentru cerere este stabilit individual de catre fiecare municipalitate, dar majoritatea municipalitatilor au ca termen limita pentru admiterea principala 1. martie.

Acesta este un proces coordonat de admitere in care puteti aplica atat la gradinite private cat si la gradinite municipale.

Majoritatea municipalitatilor au 1 martie ca termen limita pentru admiterea principala

Municipalitatea Oslo are doua termene limita diferite, in funcite de momentul in care copilul are drept la un loc de gradinita:

 • 1 martie pentru copii cu drept de loc in august si septembrie. Data dorita de incepere la gradinita trebuie sa fie cel tarziu 30 septembrie
 • 15 august pentru copiii cu drept de loc in lunile octombrie si noiembrie. Data dorita de incepere la gradinita trebuie sa fie cel tarziu 30 noiembrie
 • copiii care au varste de peste un an in lunile octombrie si noiembrie sunt inclusi in admiterea pentru un loc in lunile octombrie si noiembire, daca nu au deja un loc si aplica inainte de termen
Ce facem daca nu avem loc in gradinita pe care ne-am dorit-o?

Din păcate, nu este întotdeauna posibil să obțineți un loc în grădinițele dorite. 

Unora nu li se oferă un loc în nici una dintre gradinitele care se aflau pe lista de cereri și li se poate oferi un loc într-o gradinita aflată la distanță. 

Din fericire, toată speranța nu este pierdută! 

Te poți înscrie pe o listă de așteptare. 

Este important să acceptați locul care vi s-a oferit, deoarece vă puteți pierde complet dreptul la un loc dacă refuzați. 

După ce ai acceptat locul, faci o nouă cerere în care aplici la aceleași grădinițe pe care le-ai dorit data trecută. 

Vei fi apoi trecut pe lista de asteptare la aceste crese, iar daca ai noroc va aparea un loc inainte de inceperea cresei! 

Atunci trebuie să accepți acest loc și să renunți la cel vechi.

Cât costă un loc de grădiniță?


De la 1 august 2022, un loc de grădiniță costă 3.050 coroane pe lună

Parlamentul stabilește prețul maxim pentru grădiniță în fiecare an. Este același pret atât pentru grădinițele private, cât și pentru cele municipale, așa că nu este mai scump să ai copilul într-o grădiniță privată. 

Deși prețul (plata parentală) stabilit de Parlament este un preț maxim, marea majoritate a gradinitelor percepe acest preț (și deci nu o sumă mai mică). 

Pentru anul 2022, prețul maxim pe luna este de 3.315 coroane cu incepere de la 1. ianuarie si 3.050 coroane cu incepere de la 1. august 2022.  

Pretul pentru mancare vine in plus. 

În grădinițele municipale, prețul pentru mâncare in anul 2022 este de 190 coroane. 

Gradinitele private decid individual ce vor să taxeze, dar prețul nu poate fi mai mare decât costurile lor reale cu alimente. 

Unele gradinite private au un preț mai mare la alimente, dar adesea oferă mult mai multe mese în schimb.

Kjernetidcota de timp gratuita

Unii copii au dreptul la 20 de ore/saptamana timp gratuit in gradinita. Asta se numeste „kjernetid”. In cazul in care copilul nu are loc complet (100%) in gradinita, parintii platesc doar surplusul (ceea ce depasteste cele 20 de ore gratuite).

Incepand din luna august 2022, urmatorii copii au dreptul la „kjernetid” – cota de timp gratuita:

 • copii nascuti in 2017, 2018, 2019 si 2020 care provin din familii cu un venit anual cumulat sub 598.825 de coroane
 • copii nascuti in 2017 si 2018 care merg la gradinite in cartierele Alna, Bjerke, Grorud, Stovner si Søndre Nordstrand (Oslo), daca familia din care provi are un venit anual cumulat sub 693.200 de coroane.
Pret redus

Unii pot avea dreptul la o plată parentală redusă, aceasta se aplică în principal dacă aveți un venit mic sau frați în aceeași gradinita (atunci aveți dreptul la o reducere pentru frați). 

Dacă credeți că vi se poate aplica, puteți căuta regulile pe site-ul municipalității.

Care sunt regulile pentru data la care copilul incepe sa mearga la gradinita unde a primit loc?

Puteți alege data de începere dorită în aplicație, dar nu este sigur că vi se va oferi să începeți exact la această dată. 

Puteți aplica pentru o dată de începere atât înainte, cât și după luna în care copilul are dreptul legal la un loc, dar aveți garanția că veți primi o ofertă doar în luna în care copilul are dreptul la un loc

Aceasta înseamnă că, dacă aplicați pentru start-up după această lună, nu mai aveți un drept legal la un loc și puteți risca să așteptați mult timp înainte de a primi o ofertă. 

Prin urmare, ar putea fi o idee bună să aplicați pentru începere cel târziu în această lună. 

Dacă aplicați pentru un loc înainte de această lună, nu vă veți pierde dreptul la un loc. 

Locurile de grădiniță din grădinițele municipale trebuie utilizate în termen de o lună de la data de începere oferită, iar pentru locul trebuie să plătiți de la data de începere oferită. 

Pentru grădinițele private se aplică statute separate.

Poți aplica pentru un loc de gradinita într-un alt municipiu decât cel în care locuiești?

Dacă, de exemplu, urmează să vă mutați într-o altă municipalitate înainte de începerea grădiniței, poate fi relevant să aplicați pentru o grădiniță într-o altă municipalitate decât cea în care sunteți înregistrat în momentul în care solicitați. 

Este posibil să aplici un loc într-un alt municipiu, dar atunci trebuie să te fi mutat în acest municipiu înainte de începerea grădiniței (copilul trebuie să aibă la început o adresă înregistrată în noul municipiu).

Dacă vă mutați în afara municipiului unde aveți loc, puteți păstra locul maxim trei luni în grădinițele municipale (grădinițele private au propriul regulament). 

Unde pot găsi informații despre diferitele gradinite?

Barnehagefakta.no este un site web de la Direcția Norvegiană pentru Educație. Aici veți găsi informații despre toate grădinițele din Norvegia. 

Cautarea pe site in functie de municipalitati (Søk etter kommune)

Pe acest site puteți folosi funcția de hartă pentru a afla care gradinite sunt situate în apropierea locului în care locuiți sau poate în apropierea locului unde lucrați sau studiați. 

Cautarea de gradinite pe site in functie de harta geografica (Finn barnehager i kart)

Barnehagefakta are, de asemenea, informații și cifre cheie despre fiecare grădiniță în parte, bazate pe ancheta parentală a Direcției de Educație și informațiile pe care gradinitele le raportează. 

Aici puteți vedea cât de mulțumiți sunt părinții, câți copii sunt pe angajat, ce studii au angajații și câți copii are un educator de gradinita in ingrijirea sa.

Exemplu cu informatii despre o gradinita din Oslo (Trosterud)
La ce ar trebui să mă gândesc când aplic pentru grădiniță?
 1. Locație: Gândiți-vă ce locație a gradinitei se va potrivi cel mai bine cu viața de zi cu zi. Cel mai bine este să ai o gradinita aproape de locul în care locuiești sau ar fi mai practic să ai o gradinita aproape de serviciu sau în drum spre muncă? Când te-ai gândit ce ți se va potrivi cel mai bine, poți găsi pe hartă creșele din această zonă.
 2. Accentul creșei: diferitele creșe au adesea zone diferite de focalizare. Unele gradinite se concentrează în special pe în aer liber și natură, altele au ca zonă de interes hrana și mesele. Unele creșe urmează o pedagogie specifică, cum ar fi creșele Montessori. Gândește-te la ceea ce este important pentru tine. Dar retine că majoritatea gradinitelor se concentrează oricum pe joacă, pe învățare, pe natură și pe mâncare.
 3. Servicii de alimentație: Unele gradinite servesc doar o masă pe zi, în timp ce altele servesc atât micul dejun, gustarea, cât și prânzul. Există de obicei gradinite private care servesc mai multe mese, iar acestea, de asemenea, percep un preț mai mare pentru mâncare. Gândește-te la ce ți se potrivește cel mai bine. Este important pentru tine să nu trebuiască să faci gustari la pachet? Sau preferați să aveți puțin mai mult control asupra a ceea ce mănâncă copilul? Sau poate că acest aspect nu contează atât de mult?
 4. Satisfacția părinților: vedeți cât de mulțumiți au fost părinții cu grădinițele pe care le aveți în vedere pe barnehagefakta.no
 5. Zonele exterioare și interioare : Vizitați gradinita și vedeți cum arată atât în ​​interior, cât și în exterior. Gândește-te la ceea ce este important pentru tine. Majoritatea grădinițelor organizează o „zi a porților deschise” în grădiniță o dată pe an, adesea în februarie. Aici ai ocazia să cunoști personalul și să faci un tur al gradinitei. Cauta pe Google  “Åpen dag barnehage *din kommune*” (Ziua porților deschise in gradinita +*municipalitatea in care locuiesti*” și probabil veți găsi informații despre când grădinițele din municipalitatea in care locuiesti plănuiesc să organizeze o zi a porților deschise.
 6. Personal : Verifica dacă există o rotație mare a personalului la gradinita pe care o ai în vedere. Este un semn bun si un avantaj pentru copil ca gradinita are personal stabil. De asemenea, verificacâți copii sunt per angajat și câți angajați au pregătire pentru educatori de gradinita. Poti găsi aceste informații la Barnehagefakta.no
 7. Dimensiune : Verificați dimensiunea creșei și a diferitelor grupe, vei găsi informatii si pe Barnehagefakta.no . Unele grădinițe sunt mari, cu mulți copii în fiecare grupa. Asta se poate simți copleșitor și mai impersonal. Alte grădinițe sunt mai mici, cu mai puțini copii și mai puține grupe. Dacă este o gradinita foarte mică, este bine să fii conștient de faptul că intervalul de vârstă dintre copii poate fi mai mare și că pot fi mai puțini copii exact de aceeași vârstă cu a copilului tau.
 8. Interval de vârstă : vezi ce interval de vârstă are gradinita. Unele grădinițe au doar grupe pentru copii de la 1-3 ani, de exemplu. Aceasta înseamnă că copilul va trebui să schimbe grădinița pe parcurs. De asemenea, poti găsi informații despre intervalele de vârstă pe Barnehagefakta.no la gradinita care te intereseaza.

Acum sperăm că ai devenit puțin mai luminat în ceea ce privește procesul de înscriere la grădiniță! 

Succes cu selecția, procesul de aplicare și începerea grădiniței.

Dacă doresti să afli mai multe despre ce ai nevoie pentru a începe grădinița, citeste ghidul nostru despre ceea ce ai nevoie pentru a începe grădinița. (norvegiana)

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu