NAV

Alocatia si prestatia financiara (kontantstøtte) pentru muncitorii straini in Norvegia

Scris de Daniel Solheim

Situatii diferite fac ca tu, ca muncitor strain in Norvegia, sa ai dreptul la alocatie pentru copil si prestatia financiara

Cand poti primi alocatie si prestatie financiara (kontantstøtte)?

Daca locuiesti in Norvegia impreuna cu familia ta:

 • Cand intreaga familie locuieste in Norvegia si urmeaza sa fie domiciliata aici timp ce cel putin 12 luni, poti avea dreptul la alocatie si prestatia financiara (kontantstøtte). Acest lucru este valabil pentru toti cetatenii straini care sunt domiciliati in Norvegia, inregistrati in registrul populatiei si care au drept de sedere sau alt tip de sedere legala

 • daca esti cetatean al unui stat SEE sau in familie cu un cetatean din alta tara SEE* si lucrezi in Norvegia, poti avea dreptul la alocatie si prestatia financiara (kontantstøtte) chiar daca vei locui in Norvegia mai putin de 12 luni. Pentru dreptul la prestatia financiara exista o conditie ca tu sa fi fost membru in asigurarea sociala si / sau o alta forma de asigurare socila intr-o alta tara din SEE timp de minimum 5 ani. Pentru a indeplini cerinta de a fi membru in asigurarea sociala (perioada de asigurare) poti comasa timpul de asigurare din Norvegia cu cel din alta tara SEE.

Daca esti cetatean al unei alte tari SEE si lucrezi in Norvegia in timp ce familia ta locuieste in alta tara din SEE:

 • daca parintele care locuieste in celalata tara din SEE are loc de munca sau primeste beneficii care echivaleaza cu un loc de munca, si are dreptul la alocatie de copii si prestatie financiara (kontantstøtte) in tara respectiva, NAV va plati diferenta dintre prestatia norvegiana si prestatia tarii SEE.

 • daca parintele care locuieste in cealalta tara din SEE nu are loc de munca si nici nu primeste beneficii care echivaleaza cu locul de munca, atunci parintele care lucreaza in Norvegia are dreptul la plata integrala a alocatiei si a prestatiei financiare (kontantstøtte) din Norvegia

 • Cetatenii SEE care lucreaza pe o nava norvegiana sau pe platforma petroliera sunt egali cu ceilalti muncitori straini care lucreaza pe continent, in Norvegia. Exceptia sunt marinarii domiciliati in Lituania, Polonia si Romania, care lucreaza pe nave inregistrate in „Registrul norvegian international” – Norsk internasjonalt register”. Pentru acestia este valabila legislatia de asigurari sociale din Lituania, Polonia sau Romania.

Daca esti un muncitor delegat dintr-o tara SEE in Norvegia:

 • daca angajatorul tau dintr-o alta tara SEE te-a trimis intr-o delegatie in Norvegia, nu ai dreptul la alocatie sau prestatie financiara in Norvegia. Motivul pentru acest lucru este ca tu ai in continuare un angajator in tara SEE iar tu esti inca membru al asigurarii sociale in tara respectiva

 • Daca sotul/sotia/partenerul se muta de asemenea in Norvegia, iar acesta/aceasta este considerat domiciliat in Norvegia, conform reglementarilor SEE, atunci el/ea poate avea dreptul la alocatie si prestatia financiara chiar daca sederea in Norvegia este mai scurta de 12 luni. NAV va evalua concret, in fiecare caz, daca te vom considera ca fiind domiciliat in Norvegia conform reglementarilor SEE. In acel caz analizam, printre altele, durata sederii, legaturile familiare si situatia domiciliului.

 • Daca sot/sotie/partenerul si copilul/copiii vin impreuna cu tine in Norvegia, iar sotul/sotia/partenerul isi ia un loc de munca aici, acesta devine membru al asigurarii sociale norvegiene. Atunci acesta are dreptul la alocatie si prestatie financiare chiar daca durata sederii este mai scurta de 12 luni.
Cum depui cerere pentru alocatie si prestatia financiara – kontantstøtte?
 • tu depui cererea pentru alocatie si prestatia financiara pe formulare proprii, pe care le gasesti pe site-ul NAV la capitolul „Skjema og Søknad”

Impreuna cu cererea pentru alocatie sau prestatia financiara trebuie sa adaugi

 • certificat din tara de origine care confirma ca tu esti parintele copilului pentru care soliciti beneficiul (certificat de nastere, apostilat in Romania), daca copilul nu este inregistrat in registrul populatiei in Norvegia. Registrul populatie sau alta autoritate competenta din tara de origine emite acest certificat.
 • CNP si adresa din tara de origine pentru tine, copil si celalalt parinte
 • documentatie cu privire la relatia de munca (contract de munca)
 • pentru prestatia financiara (kontantstøtte) tebuie sa adaugi o adeverinta din tara SEE pentru a face dovada ca ai avut asigurare sociala cel putin 5 ani. Daca ai fost membru al asigurarii sociale in Norvegia, nu este nevoie de o asemenea adeverinta. Perioade alternative de asigurare sociala in Norvegia si alte tari SEE pot fi cumulate pentru a indeplini minimum 5 ani de asigurare sociala.

Retine ca doar cetatenii din tari SEE sau cetateni din tari terte care sunt in familie cu un cetatean SEE pot cumula timpul de asigurare sociala din alta tara SEE cu timpul de asigurare norvegian. Daca timpul de asigurare este din alta tara nordica, nu mai conteaza cetatenia persoanei.

Daca sunteti independent, trebuie sa ne trimiteti

 • copii ale confirmarilor comenzilor si facturilor pentru perioada de dinainte de a ajunge sa deveniti responsabil pentru TVA si o prezentare generala a registrului pentru perioada de dupa ce ati devenit responsabil pentru TVA
 • extras din registrul Brønnøysund pentru firma pe care o detineti

Daca sunteti singur/singura in ce priveste responsabilitatea parinteasca pentru copil si solicitati alocatia majorata, iar copilul locuieste in alta tara SEE, trebuie sa furnizati informatii despre nume, adresa si CNP-ul persoanei care locuieste cu copilul. De asemenea, trebuie sa faceti dovada ca aveti singur/a responsabilitatea parinteasca pentru copil. Puteti face acest lucru adaugand documente de separare sau divort, copie al unui eventual acord/decizie cu privire la domiciliul copilului.

Cand completati formularul pentru prestatia financiara este important sa completati zona 5 pe formular in legatura cu locul de gradinita. Daca copilul merge la gradinita cu un sprijin sau subventie publica, trebuie sa adaugi o adeverinta de la gradinita in care sa reiasa numarul maxim de ore pe saptamana pe care copilul le poate petrece la gradinita.

Cand NAV primeste cererea ta, va trebui sa colectam informatii din tara ta de origine, printre altele pentru a verifica daca tu sau celalalt parinte al copilului primiti alocatie sau alta prestatie asemanatoare.

In unele tari exista o institutie centralizata care raspunde unor asemenea solicitari in timp ce in alte tari acest lucru se face la nivel regional sau local. De aceea, trebuie sa informezi in care comuna, regiune, judet, stat locuiesc membrii familiei tale.

Momentul intrarii in vigoare pentru alocatie si prestatia financiara

Alocatia se plateste din luna urmatoare nasterii copilului, sau din luna urmatoare datii la care conditiile pentru alocatie sunt indeplinite.

Daca copilul se naste in Norvegia dupa ce ai fost inregistrat in registrul populatiei, alocatia va fi acordata automat. Poti citi articolul in limba romana aici : Alocatia pentru copii in Norvegia.

Prestatia financiara se acorda pentru copii cu varste intre 1 an si 2 ani. Pentru copii adoptivi care nu au inceput inca sa mearga la scoala, prestatia financiara poate fi acordata timp de 11 luni dupa expirarea perioadei beneficiului pentru parinti. Va trebui sa trimiti o cerere pentru a obtine prestatia financiara. Citeste aici despre Kontantstøtte.

Raporteaza modificarile la NAV

Daca se intampla modificari in situatia familiei si/sau situatia locului de munca, sau planuiti o sedere in strainatate, aceste aspecte pot avea importanta asupra sumei platite de NAV. In astfel de cazuri trebuie sa instiintati NAV imediat.

Trebuie, de asemena, sa raportezi daca dreptul tau de sedere sau dreptul de sedere al copilului a expirat sau daca copilul a primit loc la gradinita (in cazul in care primiti kontantstøtte).


*Daca esti cetatean al unei tari SEE sau in familie cu un cetatean SEE, esti incadrat in regulamentul SEE care are in vedere aceste prestatii.

Conventia nordica si alte acorduri cu privire la asigurarile sociale pot duce la faptul ca si cetateni din tari care nu sunt din SEE si care nu sunt membri de familie cu cetateni din tari SEE sa fie incadrati in regulamentul SEE.

sursa: NAV.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu