Altele Locuință

Protectia Consumatorului (Forbrukerrådet): Cei cu veniturile cele mai mici platesc cel mai mult pentru curentul electric

Scris de Daniel Solheim

Consumatorii de curent electric care au probleme cu platile, platesc de pana la cinci ori mai multe penalitat per KVh in comparatie cu pretul spot de pe piata, arata un sondaj efectuat de Forbrukerrådet.

In primele sase saptamani in care un consumator are livrare obligatorie de energie electrica* penalitatea per KWh este reglementata de NVE la 6,25 øre (inclusiv tva).


*Companiile furnizoare de energie electrica au obligativitatea de a livra energie electrica pentru a asigura ca clientii nu isi pierd curentul electric in cazul mutarii, cand furnizorul nu mai poate livra curent in cazul falimentului sau cand clientul nu plateste factura de energie electrica iar furnizorul, din acest motiv, opreste furnizarea energiei electrice.

In astfel de situatii clientul primeste automat – ca urmare a obligativitatii de furnizare a energiei electrice – curent electric de la furnizorul din zona in care locuieste. ”

sursa: www.nve.no


Consumatorii care nu si-au ales un furnizor de energie electrica sau al caror contract de energie electrica a fost reziliat ca urmare a neplatii facturilor, primeste curent electric de la compania care intretine reteaua de curent electric (nettselskapet), deoarece toate aceste companii de retea au obligatia de a furniza curent electric.

Conform unui proaspat raport al Forbrukerrådet, cele mai mari 10 companii de retea impun penalitati enorme pe energia electrica pe care consumatorii o primesc cu titul obligatoriu dupa expirarea celor sase saptamani.

– Un consumator cu probleme de plata poate sa ajunga sa plateasca penalitati de cinci ori mai mari per KWh decat media pietii, spune managerul de la Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket.

Critica: managerul Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket, spune ca unele din companiile de retea isi iau o plata prea mare

– 54.000 de consumatori sunt in acest moment in situatia de a primi energie electrica furnizata obligatoriu. Nimeni nu stie cati dintre ei au probleme cu platile dar penalitatile foarte mari pe pretul energiei electrice nu ii ajuta sa aiba o situatie economica mai buna, adauga ea.


INFO:

Pretul curentului furnizat in regim obligatoriu

Mai jos urmeaza o lista a preturilor curentului electric furnizat in regim obligatoriu la cele mai mari 10 companii de retea. Preturile au fost colectate pe site-urile companiilor la data de 18. martie 2022.

Compania Penalitate pe KWh (incl. TVA) in øre

Media penalitatii per KWh = 18.47 øre

sursa: Forbrukerrådet


Blyverket evidentiaza faptul ca acei consumatori care au inregistrari de neplata sunt in imposibilitatea de a incheia un contract de furnizare a energiei electrice cu un furnizor obisnuit.

– Astfel, acestia sunt blocati sa cumpere un curent electric foarte scump de la furnizorul local, fara posibilitatea de a il schimba.

Protectia consumatorului arata ca, conform statistiicii NVE, 54.000 de gospodarii aveau furnizare obligatorie a energiei electrice la sfarsitul anului 2021.

Companiile de retea spun ca ele incurajeaza clientii sa isi procure un furnizor de energie electrica. Vezi comentariul acestora la finele articolului.

– Nu ar trebui ca aceste companii de retea sa isi acopere cheltuielile prin achizitiile si facturarea energiei electrice?

– Companiile de retea ar trebui, desigur, sa primeasca plata pentru munca pe care o depun. In acelasi timp, asta nu explica aceste penalitati enorm de mari sau ca aceste companii percep preturi diferite pentru acelasi serviciu, spune Blyverket.

– Preturile mai ridicate sunt si ele un stimulent pentru client, ca acesta sa isi procure un furnizor de energie electrica. Daca preturile raman la acelasi nivel ca pretul general la spot, dispare acest stimulent?

– Asta preconizeaza ca clientii sa poata, practic, sa incheie un contract normal de furnizare a energiei electrice, ceea ce deseori este imposibil. Oricum, nu este vorba de a reduce penalitatea la un asemenea nivel incat sa nu mai existe un stimulent pentru a trece la un contract normal de furnizare a energiei electrice.

– Crezi ca aceste companii de retea abuzeaza de pozitia lor?

– Da, unele fac asta in mod evident. Companiile au posibilitatea si dreptul de a pretinde o plata buna, iar unele nu par sa ia in considerare responsabilitatea pe care o are un participant la societate suficient de bine. Ultimul lucru de care acesti clienti au nevoie este sa plateasca si mai mult pentru curentul electric, decat este strict necesar.

– Nu au profit din tariful de asteptare

Mona Askmann, manager la Norgesnett, companie care are o penalitate de 25 øre/KWh (incl. TVA si certificate de energie), respinge ideea ca ar avea profituri din tariful de asteptare si face referire la faptul ca Autoritatea de Reglementare pentru Energie (RME) spune ca pretul pentru curentul electric furnizat obligatoriu trebuie sa fie mai mare.

– Asta este pentru a motiva clientii sa isi procure un furnizor de energie electrica. Toata schema electricitatii obligatorie este menita sa fie doar temporara, scrie Askmann intr-un e-mail adresat VG.

Ea informeaza ca toti cei care ajung sa fie clienti la Norgesnett primest o scrisoare de bun-venit in care sunt informati de tariful de asteptare.

– In cazul in care acestia nu au un furnizor de energie dupa sase saptamani, primesc un nou avertisment. Apoi trimitem avertismente la fiecare 30 de zile, despre faptul ca sunt fara furnizor de energie. In avertisment, clientii sunt informati de preturile in vigoare si despre modul in care isi pot alege un furnizor de energie electrica, scrie Asmann si adauga ca a fost inregistrata o scadere semnificativa a numarului de clienti care au tarif de asteptare.

– Norgesnett nu are profituri din veniturile realizate din tariful de asteptare, pentru ca acestea sunt cuprinse in venitul reglementat pe care compania are voie, din punct de vedere legal, sa il realizeze.

Compania Lede arata ca este important ca clientul sa isi aleaga un furnizor de energie electrica si un contract pentru a putea obtine conditi de pret cat mai bune.

– Cand clientii nu au un asemenea contrat, companiile de retea trebuie sa furnizeze curent acestor clienti oricum, adica pe obligatie de furnizare. Asta inseamna munca si cheltuieli pentru companiile de retea, cheltuieli pe care acesti clienti trebuie sa le suporte. Asta duce la penalitati pe pretul curentului electgric, care deseori este cu mult mai mare decat pretul calculat de catre furnizorul de curent, scrie ofiterul de presta Thor Bjørn Omsnes intr-un e-mail adresat VG.

– Lede informeaza clientii in legatura cu absenta unui contract de furnizare a energiei electrice deseori si prin mai multe canale, si incurajeaza acei clienti sa isi procure un furnizor. Acest lucru este in interesul ambelor parti.

Morten Schau, ofiter de presa in Elvia, companie de retea cu aproximativ 940.000 de clienti.

Si Morten Schau, ofiter de presa la cea mai mare companie de retea din Norvegia, Elvia, spue ca ei doresc ca clientii sa isi gaseasca un furnizor propriu.

– Noi nu ar trebui sa ne ocupam de afaceri cu curentul, de asta se ocupa furnizorii de energie electrica. Noi avem cheltuieli suplimentare pentru achizitionarea curentului si pentru facturarea acestuia.

Cauta aici cel mai ieftin curent electric din zona in care locuiesti:

(apasa pe imaginea de mai jos)

https://www.vg.no/strom/

Sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu