Integrare Știri UDI

Modificari ale cerintelor privind cunostintele de limba norvegiana in vederea obtinerii cetateniei norvegiene

Scris de Daniel Solheim

Material publicat pe UDI.no


Parlamentul a decis ca cerintele legate de cunostintele de limba norvegiana sa fie ridicate la nivel B1 pentru obtinerea cetateniei norvegiene.

Legea de modificare a legii cetateniei (cerintele privind cunostintele orale de limba norvegiana), publicata in 30.10.2020 – intra in vigoare de la 1. octombrie 2022.

Modificarile intra in vigoare cu incepere de la data de 1. octombrie 2022. Mai jos, informatii privind modificarile promulgate.

Parlamentul a hotarat ca cerintele legate de cunostintele orale de limba norvegiana sa fie ridicate la nivel B1 si ca nu va mai exista conditia de a fi finalizat un curs de limba norvegiana.

De asemenea, vor exista cateva modificari in ce priveste persoanele care vor putea exceptate de la conditia cunostintelor orale de limba norvegiana si de a sustine si promova testul de cetatenie (statsborgerprøve).

Cerinta de a promova testul oral in limba norvegiana la nivel B1 se va aplica pentru persoanele care depun cererea de obtinere a cetateniei norvegiene la politie incepand cu data de 1. octombrie 2022.

Daca ati depus deja cererea de inainte de aceasta data, se aplica in continuare cerinta de a promova testul la nivelul A2.

Daca va inregistrati cererea pe 24 septembrie sau mai tarziu, nu va puteti astepta sa obtineti o programare pentru a va putea prezenta la politie inainte de data de 1. octombrie 2022.

Daca v-ati inregistrat la UDI si v-ati depus cererea in portalul de aplicatii inainte de data de 24 septembrie 2022, dar nu este posibil sa trimiteti cererea la politie inainte de data de 1. octombrie 2022, consideram cererea ca si cum ati fi aplicat inainte de 1. octombrie 2022. In acele cazuri, se aplica cerinta de promovare a testului A2.

Cerintele care se aplica pentru persoanele care depun cererea dupa data de 1. octombrie 2022:
 • promovarea testului oral de limba norvegiana nivel minim B1

sau

 • promovarea testului oral de limba norvegiana nivel minim A2 daca
  • este apatrid sau
  • are o varsta peste 55 de ani si a venit in Norvegia in baza unei cereri de protectie sau ca refugiat transferat sau
  • are peste 55 de ani si primeste prestatii de invaliditate

si

 • a trecut testul de cetatenie (statsborgerprøven) sau testul de abilitati sociale (samfunnskunnskapsprøven) in limba norvegiana.
Cerintele care se aplica pentru persoanele care au depus cererea inainte de data de 1. octombrie 2022:
 • a promovat testul oral de limba norvegiana nivel A2

si

 • a promovat testul de cetatenie sau testul de abilitati sociale in limba norvegiana

In cazul in care UDI nu v-a procesat cererea pana la data de 1. octombrie 2022, cerinta de a fi absolvit cursuri de limba norvegiana sau invatamant obligatoriu in limba norvegiana si cunostinte sociale conform legii de introducere in societate (introduksjonsloven) in vederea obtinerii cetateniei, nu se va mai aplica.

Incepand cu data de 1 octombrie, se poate obtine scutire de la testul oral de limba norvegiana daca persoana care aplica:
 • a fost la scoala in Norvegia si poate face dovada ca are
  • nota permanenta su nota de examen in norvegiana sau sami (nota minima 2) din invatamantul gimnazial sau
  • evaluare semetriala, nota permanenta sau nota de exament in norvegiana sau sami (nota minima 2) din invatamantul liceal sau
  • certificat de competente din care sa rezulte ca persoana a absolvit modulul 1 de formare profesionala structurata pe module (MFY) si ca modulul a fost aprobat
 • a finalizat studii in norvegiana sau sami la nivel universitar (facultate, colegiu) in Norvegia sau in strainatate, echivalent cu 30 de puncte de credit
 • indeplineste cerintele de admitere pentru studii in limba norvegiana sau sami la o universitate sau colegiu din Norvegia. Aceste cerinte sunt indeplinite daca:
  • a promovat Testul Bergen (Bergenstesten) in limba norvegiana, proba orala si scrisa. Daca persoana a sustinut proba scrisa inainte de toamna anului 2009, trebuie sa fi obtinut minim 450 de puncte. Daca persoana a sustinut proba orala inainte de toamna anului 2009, trebuie sa fi obtinut minim 500 de puncte.
  • a promovat examenul de nivel 3 la universitate
  • a promovat examenul oral si scris de norvegiana VG3 (anterior VK2)
  • a implinit 25 de ani si a primit o evaluare aprobata a competentei reale la dispciplina de limba norvegiana nivel VG3
  • i s-a oferit un loc de studiu intr-un curs in care limba de predare este, in principal, limba norvegiana la o universitate/colegiu din Norvegia
  • a absolvit un curs in care limba de predare este norvegiana.
 • are motive de sanatate sau conditii personale care fac ca persoana sa nu poata promova testul la nivel B1.
 • a primit de la municipalitate o decizie privind scutirea de la obligatia de a primi cursuri in limba norvegiana si/sau test oral de limba norvegiana. Daca ati utilizat sistemul de inregistrare pentru cetatenii UE/SEE sau ati obtinut primul permis de sedere care constituie un temei pentru obtinerea ulterioara a dreptului permanent de sedere inainte de data de 1. septembrie 2005, nu veti fi acoperit de Legea introducerii in societate sau de Legea de integrare si nu puteti obtine o decizie de scutire.

Incepand cu data de 1 octombrie, se poate obtine scutire de la promovarea testului de cetatenie (statsborgerprøven) daca persoana care aplica:

 • a mers la scoala in Norvegia si poate face dovada ca are:
  • nota permanenta sau nota de examen in cunostinte sociale (nota minima 2) din invatamantul gimnazial, sau
  • evaluare semestriala, nota permanenta sau nota de examen in cunostinte sociale (nota minima 2) din invatamantul liceal, sau
  • certificat de competente din care sa rezulte ca a absolvit modulul 1 de formare profesionala structurata pe module (MFY) si ca modulul a fost aprobat
 • a efectuat studii sociale care ofera cunostinte despre Norvegia la nivel universitar/colegiu, corespunzatoare unui minim de 10 puncte de credit. Studiile trebuie sa acopere disciplinele incluse in Curriculum-ul de studii sociale pentru imigranti adulti (pdf).
 • a absolvit studii in limba norvegiana sau sami la nivel universitar/colegiu in Norvegia. Trebuie sa faca dovata numarului de puncte de credit din studiile efectuate in limba norvegiana sau sami
 • stare de sanatate sau stare personala care sa faca imposibil ca persoana sa poata promova testul sau sa existe alte motive importante din cauza carora testul nu poate fi promovat
 • a primit de la municipalitate o decizie privind scutirea de la obligatia de a primi cursuri in limba norvegiana si/sau test oral de limba norvegiana. Daca ati utilizat sistemul de inregistrare pentru cetatenii UE/SEE sau ati obtinut primul permis de sedere care constituie un temei pentru obtinerea ulterioara a dreptului permanent de sedere inainte de data de 1. septembrie 2005, nu veti fi acoperit de Legea introducerii in societate sau de Legea de integrare si nu puteti obtine o decizie de scutire.

Daca aceste teste nu pot fi promovate din motive de sanatate sau alte motive deosebite sau circumstante personala asupra carora aplicantul nu are control, va trebui ca acesta sa solicite o scutire.

Daca, din astfel de motive, aplicantul nu are posibilitatea de a sustine testul oral de limba norvegiana la nivel B1, trebuie sa promoveze testul la nivel A2 sau sa faca dovada ca exista motive serioase din cauza carora nu poate sustine sau promova testul A2.

In curand vor fi publicate mai multe informatii despre scutiri si documentatia necesara in cazul solicitarii unei scutiri.

sursa: UDI.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu