Uncategorized

Dreptul permanent de sedere in Norvegia – informatii – UDI

Dreptul de sedere permanent pentru cetatenii din UE/SEE:

 • daca tu, ca cetatean al UE/SEE a locuit in Norvegia cel putin cinci ani, poti depune cererea pentru dreptul permanent de sedere
 • Asta iti da dreptul de a locui si munci in Norvegia pe timp nelimitat

Pentru cetatenii romani, la fel ca pentru restul celor care vin din UE/SEE este valabila aceasta conditie de a fi locuit in Norvegia timp de 5 ani pentru a putea depune cererea pentru dreptul permanent de sedere. Si membrii de familie pot avea dreptul la obtinerea dreptului permanent de sedere, indiferent daca acestia sunt sau nu cetateni UE/SEE.

Cand depui cererea, UDI va evalua carui grup de persoane apartii si daca indeplinesti conditiile. Mai jos poti verifica singur care sunt cerintele pentru fiecare grup in parte. Este posibil ca sa te incadrezi la mai mult de un grup.

Carei grupe apartii tu?
 • Angajat sau liber profesionist
 • Membru de familie
 • alt tip de cetatean UE/SEE

Angajat sau liber profesionist

Conditii pentru obtinerea dreptului permanent de sedere

Pentru a putea obtine dreptul permanent de sedere trebuie, de regula, sa fi locuit in Norvegia cinci ani consecutivi si sa fi avut drept de sedere pentru toata perioada. Asta inseamna ca trebuie ca in acei cinci ani sa fi fost angajat, liber profesionist, student sau sa fi locuit in Norvegia cu suficiente mijloace financiare sau ca membru de familiei al unei astfel de persoane.

Ca angajat sau liber profesionist poti primi dreptul permanent de sedere dupa o perioada mai scurta daca:

 • iesi la pensie in avans sau la pensie de varsta, si pana in momentul depunerii cererii ai locuit in Norvegia trei ani si ai muncit aici cel putin ultimele 12 luni
 • ajungi in pensie de boala permanenta dupa ce ai stat in Norvegia o perioada consecutiva de doi ani
 • ajungi in pensie de boala permanenta ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale care iti da drepturi depline sau partiale la prestatii publice (nu exista conditii pentru acestea atata vreme cat ai fost in Norvegia)
 • ai lucrat si a i stat in Norvegia o perioada de trei ani consecutivi anterior iar acum muncesti intr-o alta tara din SEE si faci naveta catre domiciliul tau in Norvegia cel putin odata pe saptamana

Aceste exceptii vor fi valabile si pentru membrii familiei tare care locuiesc impreuna cu tine.

Calculul timpului de sedere

Timpul de sedere se calculeaza din ziua in care ai indeplinit conditiile pentru a avea drept legal de sedere in Norvegia.

Absente care nu vor fi deduse din calculul timpului de sedere

„sedere continua consecutiva” inseamna ca nu ai fost in strainatate mi mult de sase luni in cursul unui an. Acceptam perioade mai lungi de sedere atata vreme cat acestea nu depasesc 12 luni consecutive si care se datoreaza:

 • sarcinii sau nasterii unui copil
 • boala grava
 • sedere in vederea cercetarilor stiintifice, studii sau formare profesionala
 • stationare in strainatate sau
 • satisfacerea stagiului militar sau a stagiului de aparare civila (In acest caz putem accepta perioade de intrerupere a sederii mai lungi de 12 luni).

Daca in perioade de timp, in mod involuntar, ai fost somer sau ai avut intreruperi in relatiile de munca, sau nu ai putut sa muncesti datorita unei boli grave sau a unui accident, acel timp se va considera timp sedere.

Lista de documente pe care trebuie sa le prezinti cand depui cererea pentru obtinerea dreptului permanent de sedere:

Cand depui cererea pentru obtinerea dreptului permanent de sedere, trebuie sa prezinti documente care sa arata

 • ca ai locuit in Norvegia cel putin cinci ani consecutiv
 • ca ai avut o baza de intretinere in Norvegia in toti acesti ani (ai fost angajat, liber profesionist, student, ai locuit aici cu suficiente mijloace financiare sau esti membru de familie cu o persoana din categoriile enuntate)

Documentele pe care va trebui sa le prezinti variaza in functie de baza dreptului de sedere avut pana acum in Norvegia. Daca ai avut diferite baze/motive pentru dreptul de sedere va trebui sa prezinti documentatie care sa ilustreze toate aceste motive.

Trebuie sa prezinti un pasaport sau un card national de identitate. Daca va fi nevoie sa prezinti mai multe documente, depinde de situatia ta.

Cand te prezinti la politie va trebui sa arati documentele in original si sa predai o copie a fiecarui document.

Documente pe care un angajat trebuie sa le prezinte:

Daca ai fost angajat consecutiv in ultimii cinci ani, nu este nevoie sa prezinti documentatie pentru acest lucru. UDI va colecta informatia necesara de la Skatteetate (Autoritatea Fiscala).

Daca nu ai avut o ocupatie consecutiva in ultimii cinci ani, sau consider ca indeplinesti conditiile pentru obtinerea dreptului permanent de sedere la un moment in timp mai devreme, trebueie sa prezinti documentatie care sa demonstreze anii in care ai avut drept de sedere in Norvegia.

Daca ai incetat munca sau ai fost in perioade fara ocupatie, este posibil sa fi indeplindt dreptul de sedere ca angajat in anumite conditii. Trebuie sa prezinti documentatie care sa arate motivul pentru care nu ai muncit. O astfel de documentatie poate fi:

 • adeverinta de la medic ca ai fost temporar in incapacitate de munca, ca urmare a unei boli sau a unui accident
 • documentatie de la NAV care sa demonstreze ca esti involuntar in postura de somer si ca te-ai inregistrat ca fiind in cautare de munca la NAV
 • documentatie care arata ca ai inceput o formare profesionala.

Daca consider ca ai indeplinit conditiile pentru dreptul permanent de sedere inainte de a implini cinci ani de sedere in Norvegia, poti prezenta urmatoarea documentatie:

 • documentatie de la NAV care arata ca ai inceput pensia in avans sau ai iesit la pensie de varsta
 • documentatie care arata ca ai ajuns in incapacitate de munca permanenta (Pensie de boala) dupa ce ai locuit in Norvegia intr-o perioada de doi ani consecutivi
 • documentatie care arata ca ai ajuns in incapacitate de munca permanenta ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale care iti da dreptul deplin sau partial la prestatii publice
 • documentatie ca tu, dupa trei ani consecutivi de sedere in Norvegia, lucrezi intr-o alta tara SEE si faci naveta la domiciliul tau in Norvegia cel putin odata pe saptmana.
Documente pe care le prezinta un liber profesionist

Daca ai fost liber profesionist, trebuie sa prezinti documentatie care arata baza venitului tau din activitatea ta de afaceri din ultimii cinci ani consecutivi. Pentru a documenta acest lucru trebuie sa prezinti:

 • extras de la Registrul afacerilor (Enhetsregisteret) de la Registrele Brønnøysund
 • contracte, facturi pentru comenzi livrate
 • contabilitate aprobata pentru ultimii cinci ani
 • documente care arata raportarea TVA-ului

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu