Uncategorized

Indemnizatia de somaj – drepturile (si obligatiile) tale

Articol preluat de pe site-ul Tekna.no (Tekna este un sindicat pentru cei care au masterat in tehnologie, stiinte exacte si stiintele naturii)

Indemnizatia de somaj este menita sa compenseze pierderea veniturilor in perioada in care esti somer sau disponibilizat de la locul de munca.

Pentru a avea dreptul la indemnizatie de somaj (dagpenger) trebuie sa indeplineste aceste conditii principale:

  • trebuie sa locuiesti in Norvegia (regulile de exceptie sunt mentionate pe site-ul NAV).
  • trebuie sa ai o norma redusa cu cel putin 50% – sau cel putin 40 % daca esti in somaj tehnic
  • Trebuie sa fi avut un venit de cel putin 76.013 coroane (0,75 G) in ultimele 12 luni sau 228.040 coroane (2,25 G) in ultimele 36 de luni
Indemnizatia de somaj si pachetele financiare la rezilierea contractului de munca

Tu nu ai dreptul la indemnizatie de somaj pentru perioadele in care ai dreptul la salariu. In perioada de reziliere a contractului de munca (perioada de previz) nu ai dreptul la indemnizatie de somaj, pentru ca inca primesti salariu.

In ce priveste pachetele de demisie, NAV le considera ca un beneficiu curent, chiar daca au fost platite sub forma unei sume unice. Daca ai primit un pachet financiar echivalent cu salariul pe 6 luni, nu vei avea dreptul la indemnizatie de somaj inainte de expirarea acelei perioade.

In cazul falimentului, poti primi indemnizatie de somaj in avans, in perioada in care astepti acoperirea salariului prin Schema de stat pentru garantarea salariilor.

Timpul de asteptare – Ventetid

In primele trei zile din perioada de somaj nu primesti indemnizatie, pentru ca aceasta perioada este considerata o perioada de carenta – sau de asteptare.

Daca iti dai demisia de la locul tau de munca, regula generala este ca trebuie sa astepti 18 saptamani (patru luni si jumatate) – timp de asteptare, inainte ca sa primesti indemnizatie de somaj de la NAV.

Daca ti-ai dat demisia pentru ca alternativa ar fi fost demiterea din partea angajatorului, trebuie sa documentezi acest lucru. Astfel nu mai esti nevoit sa astepti 18 saptamani. Angajatorul va putea formula un inscris in legatura cu cauza incetarii relatiei de munca. Acest document il vei atasa la cererea pentru indemnizatia de somaj adresata NAV-ului.

Indemnizatia de somaj si plata retroactiva

Nu poti cere indemnizatie de somaj retroactiv. Chiar daca ai fi avut dreptul la indemnizatia de somaj pentur o perioada mai lunga inainte de depunerea cererii, nu poti cere plata retroactiva a indemnizatiei. De aceea, depune cererea de somaj imediat ce ai dreptul sa faci acest lucru (dupa ultima zi de munca, de ex.)

Conditia de salariu minim

Pentru a avea dreptul la indemnizatia de somaj, trebuie sa fi avut un venit din munca de cel putin 76.013 coroane (0,75 G) in ultimele 12 luni (brut). Sau 228.040 coroane (2,25 G) in ultimele 36 de luni.

Indemnizatia de ingrijire a copilui, indemnizatia de sarcina si indemnizatia de concediu medical in legatura cu sarcina sunt socotite la suma minima. Venitul provenit din activitate de afaceri ca liber profesionist (ENK sau AS) nu se ia in considerare.

In calitate de ucenic (lærling) sau in urma satisfacerii stagiului militar, poti avea dreptul la indemnizatie de somaj, indiferent de venitul avut anterior.

Limita maxima pentru indemnizatia de somaj.

Indemnizatia de somaj se calculeaza din asa-numita baza de calcul a indemnizatiei. Aceasta baza de calcul este echivalenta cu venitul brut avut in ultimele 12 luni calendaristice incheiate inainte de trimiterea cererii de somaj.

Sau venitul mediu brut provenit din munca din ultimele 36 de luni inchieate, in cazul in care acest calcul ofera o baza mai mare de calcul.

NAV calculeaza insa baza de calcul in asa fel incat venituri peste 6G (608.106 coroane) nu se iau in considerare pentru stabilirea bazei de calcul.

Baza de calcul pentru indemnizatia de somaj este dupa cum urmeaza:

  • 80 % din veniturile tale sub 304.053 brute (3G)
  • 62,4 % din veniturile tale intre 304.053 coroane (3G) si 608.106 coroane (6 G)

Dupa data de 1. octombrie 2021 vei primi 62,4 % din veniturile tale pana la 608.106 coroane (6G). Aceasta suma corespunde cu suma de calcul de dinaintea pandemiei corona.

In plus primesti o subventie pentru fiecare copil aflat in intretinerea ta.

Primesti indemnizatie de somaj pentru cinci zile din saptamana.

Obligatia de a fi un „reell arbeidssøker” – a fi o persoana care intr-adevar cauta un loc de munca

Iti poti pierde dreptul la indemnizatia de somaj daca refuzi sa accepti oferte de munca fara a avea un motiv rezonabil. De obicei, studiile sau infiintarea unei activitati de afaceri pe cont propriu duce la pierderea dreptului la indemnizatia de somaj pentru ca nu mai esti considerat a fi o persoana care intr-adevar cauta un loc de munca (reell arbeidssøker).

Combinarea indemnizatiei de somaj cu imprumutul de studii nu este posibila.

Cat timp poti primi indemnizatie de somaj?
  • daca esti somer si ai avut un venit provenit din munca de minimum 202 702 coroane (2G) in ultimul an, sau in medie in ultimii 3 ani, poti primi indemnizatie de somaj pana la doi ani (104 saptamani)
  • Daca esti somer si ai avut un venit sub 202.702 coroane (2G) in ultimul an sau in medie in ultimii trei ani, poti primi indemnizatie de somaj pana la 1 an (52 de saptamani).
  • Daca tocmai ai satisfacut stagiul militar, poti avea dreptul la indemnizatie de somaj o perioada de pana la 26 de saptamani

de concediu medical in legatura cu sarcina sunt socotite la suma minima. Venitul provenit din activitate de afaceri ca liber profesionist (ENK sau AS) nu se ia in considerare.

sursa: tekna.no


Ai nevoie de ajutor pentru a reveni in campul muncii?

Ai prea putina experienta de munca sau ai fost fara un loc de munca o perioada indelungata?

Ai nevoie de noi competente sau de ajutor pentru a te intoarce in campul muncii?

NAV are oferte pentru tine in situatia in care ai nevoie de ajutor pentru obtinerea unui loc de munca


Ai nevoie de indrumare de la NAV?

Poti primi indrumare si consiliere de la NAV pentru a te putea intoarce la un loc de munca sau in campul muncii. Fiind in cautarea unui loc de munca, ai dreptul la o evaluare din partea NAV, in legatura cu nevoile pe care le ai in legatura cu indrumarea si ajutorul de care ai nevoie.

Inregistreaza-te ca „arbeidssøker” – persoana in cautarea unui loc de munca

Pentru a putea fi ajutat sa te intorci in campul muncii, trebuie sa te inregistrezi ca fiind o persoana in cautarea unui loc de munca. Astfel putem, impreuna cu tine, sa evaluam situatia ta si sa vedem cu ce poti fi ajutat.

Apasand pe buton ajungi la pagina NAV pentru depunerea cererii de somaj
Dialogheaza cu indrumatorul tau in planul de activitate (pe site-ul NAV)

Scopul este de te ajuta sa revii la un loc de munca sau de a gasi o activitate potrivita pentru tine. Imediat dupa ce te-ai inregistrat a fi in cautarea unui loc de munca, poti incepe sa faci planuri in planul de activitate. Impreuna cu indrumatorul tau iti pui targeturi si activitati care sunt potrivite pentru tine si pentru situtatia ta.

Indrumatorul te va supraveghea in planul de activitate iar voi puteti avea un dialog digital sau intalniri la telefon, video sau la biroul NAV.

Link catre „Planul de activitate”
Aflam de ce fel de ajutor ai nevoie

NAV va evalua capacitatea ta de munca daca tu sau noi consideram ca aceasta ar putea fi redusa

In acel caz vedem de cel de ajutor ai putea avea nevoie si daca poti primi subventie financiara pentru acest lucuru. Evaluam posibilitatile si limitarile tale in campul muncii si vedem cum starea sanatatii tale influenteaza posibilitatile tale de a reveni la un loc de munca.

Link catre „Evaluarea capacitatii de munca”
Completeaza-ti CV-ul

Pentru a putea fi indrumat, indrumatorul NAV trebuie sa cunoasca experienta ta de munca si competentele pe care le ai, precum si eventuale probleme pe care le-ai putea avea in incercarea de a reveni la munca. Dupa ce te-ai inregistrat, trebuie sa completezi un CVpe site-ul arbeidsplassen.no (Baza de CV-uri si locuri de munca a NAV-ului).

Link catre „Completarea CV-ului”

Adapteaza-ti CV-ul in functie de locul de munca la care depui scrisoarea de intentie (søknad), in functie de experienta de munca si educatia profesioanala pe care le ai

Link catre „Scrisoarea de intentie si CV”
Ai putina experienta de munca?

Daca esti tanar sau ai fost o perioada indelungata fara un loc de munca, nu poti completa prea multe puncte la experienta de munca cand completezi CV-ul. In ciuda acestui fapt, sunt multe lucruri care pot fi mentionate in CV.

La ce te pricepi? Experienta de munca poate conta mai mult decat locuri de munca formale avute in trecut. Ai experiente care pot fi de actualitate pentru locuri de munca pe care ti le doresti? Vorbesti sau scrii in alte limbi, esti priceput la calculatoare? Ai facut cursuri de specialitate? Afla care este informatia importanta pentru angajator.

Primesti pensie de boala?

Chiar daca primesti pensie de boala, poti munci atat cat ai posibilitatea. Se merita sa muncesti pentru ca pensia de boala combinata cu salariu este mai mare decat pensia de boala singura.

Ai nevoie de absolvirea unei formari profesionale sau studii?

Te gandesti sa studiezi sau sa iti completezi liceul, sau ai nevoie de ajutor pentru a putea absolvi?

Link catre „Am nevoie de ajutor pentru absolvirea studiilor/formarii profesionale”
Ai nevoie de ajutor suplimentar pentru a te reintoarce in campul muncii?

NAV are diferite oferte pentru cei care au nevoie de ceva in plus pentru a se putea intoarce la un loc de munca sau sa-si pastreze locul. Unii au nevoie de formare profesionala, in timp ce altii ar avea nevoie de un curs pentru persoane care se afla in cautarea unui loc de munca. Unii vor avea nevoie de supraveghere la locul de munca. Subventii salariale catre angajatorii care ofera locuri de munca este, de asemenea, o obtiune.


Ajutor si sprijin pentru reintoarcerea in campul muncii:

NAV opereaza cu „tiltak” – sau masuri, care impreuna sunt menite sa contribuie la reintegrarea in campul muncii. Aceste masuri nu sunt „toate pentru toti” ci se utilizeaza in functie de conditiile indemplinite de persoana care are nevoie de ajutor.

Sprijinul financiar in perioada in care esti in cautare de munca

Daca doresti ajutor pentru a te putea intoarce inapoi in campul muncii, exista mai multe tipuri de sprijin financiar la care poti avea dreptul. Care din acestea sunt cele la care esti indreptatit, depinde de drepturile pe care ti le-ai dobandit prin munca.

Daca ai ajuns somer, este posibil sa ai dreptul la indemnizatia de somaj. Daca participi la o masura in regia NAV (tiltak), poti avea dreptul la un alt sprijin cu caracter economic.

Tipuri de sprijin financiar cand esti „arbeidssøker”
Indemnizatia de somaj, Indemnizatia de „masura”, Subventii suplimentare
Programul de calificare, AAP (Arbeidsavklaringspenger) si Ajutor social

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu