Altele Despre Norvegia

Auto-pregatire: Autoritatile roaga populatia sa depoziteze rezerve suficiente de apa potabila

Scris de Daniel Solheim

Directia pentru Siguranta si Alerta Societatii (DSB) doreste sa scada pragul pentru depozitarea apei. Depozitarea apei este un aspect pe care multi il uita in propria auto-pregatire.

– Oamneii uita sa depoziteze apa. Pe langa mentinerea caldurii, apa este cel mai important lucru la care sa ai acces in timp de criza. Multi au deja pusa de o parte hrana suplimentara in casa pentru a rezista cateva zile. Insa nu la fel se intampla si c apa. De ceea, vreau sa indemn pe toti sa umple sau sa depoziteze cateva bidoane cu apa curata, potabila, pe care sa o aiba in rezerva, spune directorul DSB, Elisabeth Sørbøe Aarseæther, in dialog cu NTB.

Saptamana care urmeaza este declarata Saptamana Auto-pregatirii 2021. DSB a indemnat anterior pe toti comerciantii care vand recipienti pentru apa si bidoane sa le faca usor accesibile si vizible.

Este vorba atat de recipientii plini cat si de echipament pentru a-i putea umple pe cont propriu.

Depozitare: Cea mai simpla metoda de a asigura o cantintate suficienta de apa potabila pentru auto-pregatire, este de a cumpara si a depozita suficienti recipienti de apa potabila (5 litri). Fiecare persoana din gospodarie ar trebui sa aiba cel putin 10 litri – chiar mai mult.

Sapte persoane din zece spun ca cunosc recomandarile in ce priveste auto-pregatirea acasa, dar doar trei din zece spun ca au rezerve de de apa potabila, conform sondajului efectuat de DSB in 2019 si 2020.

Cauza principala pentru care atat de putini au apa potabila depozitata este ca aceasta nu este ceva ce o folosesti, de altfel, in viata de fiecare zi. Este o resursa de auto-pregatire.

Accesul la apa potabila sigura este, insa, foarte important in cazurile in care apa de la robinet este inchisa sau poluata.

Depoziteaza lucrurile astea: Auto-pregatirea minima acolo unde locuiesti ar trebui sa includa suficienta apa potabila, metode alternative de a pastra caldura si ceea de ce ai nevoie pentru cel putin trei zile, in cazul in care nu este posibila procurarea hranei sau echipamentelor.
Cel putin noua litri de persoana

Poate se epuizeaza rezervele de apa potabila ale municipalitatii in periode de seceta extrema. Apa de la robinet poate dispare in cursul unei pene de curent, daca infrastructura care pompeaza apa si statiile de epurare nu functioneaza. Apa potabile este, de asemenea, vulnerabila la bacterii, sau poate deveni nesigura ca urmare a unei defectiuni tehnice, terorism, razboi sau incidente atomice.

In recomandarile DSB in ce priveste depozitarea apei se preconizeaza depozitarea a cel putin noua litri de apa in recipienti inchisi de persoana in gospodarie. Dar acest lucru este suficient doar pentru acoperirea nevoilor minime de trei litri/persoana pe o durata de trei zile. Pentru a evita necesitatea rationalizarii apaei, in cazul in care esti izolat si fara apa pentru o perioada mai lunga de trei zile, este recomandata pastrarea unei cantitati de 15-20 litri de persoana.

– Apa curata deopozitata in recipienti curati, poate fi pastrata ani de zile, spune Aarsæther.

Cea mai simpla metoda de a-ti procura un depozit de apa este de a cumpara recipienti de plastic deja plini. Daca doresti sa depozitezi apa de la robinet, de-acasa, trebuie sa te asiguri ca se va mentine potabile si sigura, ceea ce solicita un anume efort.

Alimente suplimentare: Ese important sa ai acasa un depozit de auto-pregatire, in cazul in care se intampla ceva neprevazut. Cei mai multi au hrana suplimentara de rezerva, insa ceea ce lipseste este apa potabila si resursele necesare pentru caldura.
Fii creativ

Apa se pastreaza la rece, in intuneric si fara a ingheta, nu impreuna cu substante chimice precum ierbicide sau benzina.

Conform DSB exista o confuzie obisnuita ca nu ai loc pentru zece litri de apa intr-o garsoniera sau apartament, fara sa ai o debara sau o mansarda.

– Trebuie sa fii creativ, spunde DSB. In loc sa ai bidoane mari de cate 20 de litri, poti avea recipienti de 5 litri pe care ii poti spune in spate, in fundul, sau pe fundul sertarelor si dulapurilor sau sub mobila. Caldura dintr-o incapare creste odata cu inaltimea. Gandeste-te. deci, unde e cel mai rece in incapere.

Pe langa apa potabila, DSB incearca sa constientizeze populatia in aceasta saptamana despre auto-pregatire, si sunt pregatite manifestari de informare in toata tara.

– Auto-pregatirea nu se refera doar la ceea ce ai in sertare si prin dulapuri, dar si la ceea ce ai in cap, retele sociale si cunostinte despre locul in care te afli, spune Aarsæther.

In special tinerilor adulti din locuinte mici in orase le lipseste acest tip de pregatire ne-formala si acestia se bazeaza in mare masura pe autoritati si pe faptul ca, in cazul unei crize, vor primi ajutorul parintilor.

sursa: VG.no


Pe site-ul SIKKER HVERDAG – VIATA COTIDIANA SIGURA – gasiti informatii utile in legatura cu auto-pregatirea.

Mann på kjøkken som fyller vann i plastdunker
Asa poti depozita apa potabila

Pentru a acoperi nevoile de baza, recomandam depozitarea a 9 litri de apa potabila/persoana in gospodarie. Daca urmezi recomandarile de mai jos poti depozita in mod sigur apa potabila pentru ani de zile, care sa poata fi potabila si sigura pentru consum.

Spala recipientii sau bidoanele

Pentru a asigura un termen de potabilitate cat mai lung al apei la depoziitare, trebuie sa speli bine recipientii/bidoanele cu detergent si apa si apoi sa-i clatesti bine. Adauga dupa aceea doua capace de clor de casa la 10 litri de apa. Lasa bidoanele sa stea asa cel putin 30 de minute inainte de a le clati.

Foloseste apa rece

Dupa spalare, umpli recipientii sau bidoane cu apa de la robinet. Lasa apa sa curga pana ce este rece, asa incat sa depozitezi apa „noua”. Apa calda nu este recomandata ca apa de baunt pentru ca apa cald elibereaza metale din reteaua de conducte.

Pastreaza apa la rece, in intuneric

Apa trebuie depozitata intr-un loc intunecat si rece, fara a fi expusa la lumina directa a soarelul. Lumina soarelui si temperaturi ridicate pot duce la o descompunere lenta a materialului din care este confectionat recipientul astfel incat substante care miros si dau gust pot ajunge in apa. De asemenea, poate duce la aparitia algelor.

Recipientii cu apa nu trebuie pastrati in incaperi unde sunt depozitati carburanti (benzina), ierbicide sau alte substante asemanatoare. Cauza pentru acest lucru este ca vapori ale acestor substante pot penetra plasticul.

Temperaturile foarte reci fac ca apa sa inghete. Asta poate distruge recipientul chiar daca calitatea apei nu este diminuata.

Nu toti au o pivnita sau o debara. In acest video, arhitectul de interioare Boris Miller iti ofera cateva recomandari unde poti gasi locuri pentru a depozita apa.

Poate fi depozitata ani de zile

Daca apa a fost umpluta in recipienti bine spalati iar apa este de calitate buna – asa cum este cea mai marea parte a apei potabile din Norvegia – apa poate fi pastrata ani de zile, fara ca sa existe vreun pericol cand este bauta. Cu timpul substante din structura recipientului/bidonului se vor infitra in apa. Asta va influenta gustul apei, dar apa nu prezinta pericol la consum.

Aici poti vedea un interviu cu Line Angelhoff de la FHI care explica cum sa procedezi la depozitarea apei pentru ani de zile.

Pentru a asigura o calitate buna a gustului apei, ar trebui sa schimbi apa odata pe an. Poti, de asemenea sa te gandesti daca doresti sa depozitezi apa in recipienti de sticla. In comparatie cu recipientii din plastic, sticla este mai compacta si mai putin expusa la penetrarea mirosurilor. Totusi, un gust sau un miros mai ciudat nu constituie un pericol pentru sanatate.

Achizitionarea apei din magazin

Poti, desigur, sa cumperi apa de la magazin si sa o depozitezi. Faptul ca apa are o data de expirare are mai mult de-a face cu faptul ca producatorii pot garanta pentru continut in felul in care acestia l-au produs. Faptul ca apa, pe parcurs, poate avea un gust dulceag pentru ca recipientul nu este etans – iar plasticul poate influenta gustul apei – nu inseamna ca apa este periculoasa la consum.

Citeste mai multe despre auto-pregatire si recomandari despre cum sa iti faci un depozit propriu de auto-pregatire


Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu